Innehållsförteckning

 • Inspelning
 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Julia & jag
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Genomsnittsbetyg 3,53 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk
Sverigepremiär 2021-09-10

Medverkande

Handling

"Julia & Jag är en personlig berättelse om en vänskap. I filmskaparen Ninas blick på sin vän Julia får Nina plötsligt syn på vad hon...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick betyg av sex av våra 15 källor, med en stor spridning i betygen. Filmen fick allt från en tvåa till en femma, men med en majoritet av fyror. Snittbetyget...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Musik
Ljuddesign
Filmkonsulent
Colorist
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Nina Hobert (medverkande)
Julia Werup (medverkande)

Bolag

Produktionsbolag Nina Hobert Universe
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DCP) Doc Lounge 2021

Handling

"Julia & Jag är en personlig berättelse om en vänskap. I filmskaparen Ninas blick på sin vän Julia får Nina plötsligt syn på vad hon saknar hos sig själv. När Julia söker sin väg ut ur ett missbruk börjar Nina söka svar på varför hon inte vill finnas längre. Ingenting blir som tänkt. Filmen som skulle bli Ninas film blir istället sin egen. Under fyra års vilsenhet följer Nina sitt eget och Julias liv bakom sin kamera. Dokumenterar dess turbulenta, råa och smärtsamma innehåll: självhatet, längtan bort och det konstnärliga skapandet, döden, sexualiteten och den ständiga strävan efter att hitta rätt väg." (produktionsbolagets synopsis)

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 80 min
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick betyg av sex av våra 15 källor, med en stor spridning i betygen. Filmen fick allt från en tvåa till en femma, men med en majoritet av fyror. Snittbetyget hamnar en bra bit över medelbetyget tre.

Jon Asp, Svenska Dagbladet, betyg 5: ” Julia & jag” söker inga entydiga svar, och kräver inga särskilda rättigheter. Identiteterna här är mer sammansatta, resultatet på flera sätt vidare än i många andra filmer om psykisk ohälsa vilket gör filmen större och starkare. Känslan av att inte duga eller passa in lär aldrig helt försvinna, vare sig för Julia eller jaget. Men ändå små steg på vägen, och i direkt förbindelse med allt detta har Nina Hobert visat att hon duger mer än väl som filmare.”

Jan-Olov Andersson, Aftonbladet, betyg 4: ”Det är en mycket modig och självutlämnande film. Som formmässigt inte riktigt liknar något annat. Med mässande röst och snabba klipp berättar Nina hur hon upplevde pappans nya kändisskap när han skilde sig och blev ihop med Lena Endre. Till sist känns filmen mer allmängiltig än den först kändes. Och man tycker väldigt mycket om Julia och Nina, två kvinnor kring 30-strecket.”

Malin Krutmeijer, Sydsvenskan, betyg 3: ””Julia & jag” utvecklar sig till något så paradoxalt och egensinnigt som en energisk film om depression, förlust och smärta. Det speglar på ett rätt flott sätt de människor den handlar om, och jag är inte förvånad över att den prisbelönades på dokumentärfestivalen CPH:DOX i Köpenhamn tidigare i år.”

Wanda Benjelloul, Nyhetsmorgon TV4, betyg 2: ”Det här är en film om två kvinnor som tampas med psykisk ohälsa och missbruk och sådär. Den hittar inte riktigt balansen och den går inte riktigt djupt in på de här problemen tyvärr så att det blir en tvåa”.

Genomsnittsbetyg: 3,58

Källor och betyg

Svenska Dagbladet – 5

Dagens Nyheter – 4

Göteborgs-Posten -

Sydsvenskan -3

Aftonbladet - 4

Kulturbloggen –

SVT Kulturnyheterna –

TV4 Nyhetsmorgon –2

SR Kulturnytt -

Filmtopp -

Moviezine –

TT –

P4 Björns Filmguide –4

Västerbottens-Kuriren -

Nöjesguiden -

Visningar

Sverigepremiär 2021-09-10 Sverige
Biopremiär 2021-09-10 Sverige

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?