Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Greta
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Genomsnittsbetyg 3,8 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Dialogspråk
Sverigepremiär 2020-11-20

Medverkande

Handling

Greta startar en skolstrejk för klimatet. Ensam och målmedveten vill hon visa vuxenvärlden att om de inte bryr sig om hennes framtid på jorden, varför ska hon då bry sig om sin framtid i...

Visa hela handlingen

Press

Alla våra 15 källor betygsatte filmen. Majoriteten fyror, några treor och en femma ger ett högt snittbetyg, en bra bit över medelbetyget tre.Michael...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Arbetstitel

Filmteam

Medverkande

Greta Thunberg (medverkande)

Bolag

Produktionsbolag B-Reel Films
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DCP) Triart Film AB 2020

Handling

Greta startar en skolstrejk för klimatet. Ensam och målmedveten vill hon visa vuxenvärlden att om de inte bryr sig om hennes framtid på jorden, varför ska hon då bry sig om sin framtid i skolan? På bara några månader blir strejken en global rörelse och Greta går från hemmasittare till världskändis.

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 101 min
Dialogspråk
Textad


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Alla våra 15 källor betygsatte filmen. Majoriteten fyror, några treor och en femma ger ett högt snittbetyg, en bra bit över medelbetyget tre.

Michael Tapper, Sydsvenskan, betyg 5: ”Regissören Nathan Grossman använder sig skickligt av den dokumentärteknik som utvecklades i USA och Frankrike under 1960-talet och där man låter kameran gå i hundratals timmar för att sedan skapa filmen på klippbordet. Därigenom kan han fånga talande bilder som ovan men även privata ögonblick med familjen som kontrar hatkarikatyren av en störd, deprimerad och arg flicka. För Greta är det politiska oskiljbart från det personliga, och det omöjligt att inte bli berörd av båda delarna i porträttet av henne.”’

Fredrik Sahlin, Kulturnyheterna, betyg 4: ”När hon krackelerar och säger att hon inte pallar ansvaret, när hon längtar hem till mamma, hundarna, rutinerna som dämpar hennes asperger; då tittar den lilla tjejen fram och tårarna kommer. Och inte bara på henne… Det är ytterst sällsynt att en dokumentär gör mig så här rörd. Förbannad, yster, uttråkad, irriterad – ja, allt det där brukar förekomma, men inte rörd. Nå, antalet fällda tårar per minut är naturligtvis inget bevis för kvalitet men det visar ändå att filmen handlar om mer än bara klimataktivisten Greta.”

Karoline Eriksson, Svenska Dagbladet, betyg 4: ”Här finns inga djuplodande expertutlåtanden eller analyser om vare sig klimatet eller fenomenet Greta. Nathan Grossman antar ett fluga på väggen-perspektiv och delar med sig av sin tillgång till Greta Thunberg, snarare än att försöka förklara henne.”

Maria Domellöf-wik, Göteborgs Posten, betyg 4: ”Att under en längre tid följa Greta och skeendet både lokalt och globalt gör filmen till ett starkt tidsdokument. Miljörörelsen, och aktivisternas gemensamma engagemang, lyfts fram som en motvikt till mediernas – och hela vår tids – personfixering. Politikernas motvilja att ta in det alarmistiska budskapet framkommer också. ”

Emma Engström, Kulturnytt, betyg 3: ” Grossman väljer offertematiken som ingång i sin berättelse om Greta Thunberg. Där offrar hon inte bara sin vardag och sin hälsa, hon riskerar också att bli ett offer för en samtid där sociala medier är ett dubbeleggat svärd: både verktyget för att nå ut till miljoner människor och buren som låser in kraven på politisk handling i en rundgång av hashtags och selfies. Greppet berör, och oroar. Det är dessutom svårt att komma ifrån tanken att filmen blir ytterligare ett sätt rikta allt fokus på symbolen, just det som Greta Thunberg försöker motarbeta i filmen. Men trots det – och att filmen utseendemässigt är mer av ett fördjupande reportage och mindre av en filmisk upplevelse – så är det svårt att släppa äcklet i Greta Thunbergs röst när hon reser runt i vuxenvärlden.”

Genomsnittsbetyg: 3,80

Källor och betyg

Svenska Dagbladet – 4

Dagens Nyheter – 4

Göteborgs-Posten - 4

Sydsvenskan -5

Aftonbladet - 4

Expressen – 4

SVT Kulturnyheterna –4

TV4 Nyhetsmorgon –3

SR Kulturnytt -3

Filmtopp - 4

Moviezine – 3

TT –4

P4 Björns Filmguide –4

Västerbottens-Kuriren - 4

Nöjesguiden - 4

Visningar

Sverigepremiär 2020-11-20 Sverige

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2021 Bästa dokumentärfilm
Guldbaggenominerad Stockholm 2020 Bästa film
Stockholm 2020 Bästa regi Nathan Grossman

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?