Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel The Honorary Consul
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1983-12-25

Medverkande

Michael Caine
Charley Fortnum

Richard Gere
doktor Eduardo Plarr

Bob Hoskins
överste Perez

Visa alla medverkande

Handling

Charley Fortnum är brittisk honorärkonsul i en liten gränsstad i Argentina. Dit kommer läkaren Eduardo Plarr, som inleder ett förhållande med Fortnums unga hustru. Han blir också...

Visa hela handlingen

Press

"Just det oundvikliga i historiens gång är filmens styrka. Regissören John Mackenzie gör inga försök att förenkla sammanhangen eller att få de inblandade att framstå som heroiska eller...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Förlageförfattare

Medverkande

Michael Caine Charley Fortnum
Richard Gere doktor Eduardo Plarr
Bob Hoskins överste Perez
Elpidia Carrillo Clara
Joaquim de Almeida Leon
A. Martinez Aquino
Stephanie Cotsirilos Marta
Domingo Ambriz Diego
Geoffrey Palmer britttiske ambassadören
Leonard Maguire doktor Humphries
George Belanger amerikanske abassadören

Bolag

Handling

Charley Fortnum är brittisk honorärkonsul i en liten gränsstad i Argentina. Dit kommer läkaren Eduardo Plarr, som inleder ett förhållande med Fortnums unga hustru. Han blir också inblandad i gerillans försök att kidnappa den amerikanske ambassadören, ett försök som misslyckas genom att man tar fel person som gisslan -- det råkar nämligen bli Fortnum som kidnappas. Men polisen, med överste Perez i spetsen, har ögonen på Eduardo och är snart kidnapparna på spåren. I slutet skjuts kidnapparna, inklusive Eduardo, ned av militären. Fortnum kan återvända till sin fru som väntar barn med Eduardo . . .

Censur / granskning

Censurnummer 124458
Datum 1983-12-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2837 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Just det oundvikliga i historiens gång är filmens styrka. Regissören John Mackenzie gör inga försök att förenkla sammanhangen eller att få de inblandade att framstå som heroiska eller snövita. Tvärtom.

Den lilla gerillagruppen som försöker kidnappa en amerikansk ambassadör är så hjälplös och dåligt organiserad. Polischefen är inte någon rakt igenom osympatisk person, privat.

Tveksammast är kanske huvudpersonens egen roll. För mig framstår han som alltför naiv för att vara son till en politisk fånge. Richard Gere gestaltar honom också som egendomligt nollställd, uttryckslös.

Desto mer imponerar Michael Caine som honorärkonsuln. En försupen brittisk grosshandlare, vinddriven i en liten stad på Pampas. Hos honom finns en mänsklighet som bär upp hela filmen.

Ett fint porträtt av en indiansk prostituerad gör också Elpidia Carrillo, en tjugotvåårig mexikansk skådespelerska, som vi i Sverge förra året kunde se i "Gränsen."" Ingvar von Malmborg i Aftonbladet

"Graham Greenes romanbygge på denna latinamerikanska verklighetsbakgrund har en politisk intrig, men handlar innerst om moraliskt religiösa frågor som teodicéproblemet -- den gode Guden kontra ondskan och lidandet.

Detta berör -- förstås -- filmen mycket flyktigt. Den koncentreras, som man kunde förvänta, på det erotiska triangelmotiviet. Richard Gere i rollen som dramats verkliga huvudperson, läkaren Eduardo Plarr, är följdriktig. Men hur mycket mer av komplikation hade inte ett annat stjärnnamn, säg Dustin Hoffman, kunnat ge denna cyniker som inte bryr sig om politik men ändå själv blir ett halvt villigt offer för ideologiernas kamp?

Den whiskydimmige honorärkonsuln gestaltas rutinerat av Michael Caine -- han gjorde rollen direkt efter "Timmarna med Rita" med fyllan kvar i kroppen. Caine är aldrig dålig men han är för ung i den här rollen. Far-son-relationen till Plarr försvinner." Jan Gustafsson i Dagens Nyheter

"Vid sidan av detta triangeldrama utspelar sig ett annat -- mellan den kidnappade, hans kidnappare (en avhoppad präst som blivit gerillaledare) och båda sidors skuldtyngde vän, läkaren.

Ur blandningen av falska hopp och svikna förtroenden reser sig den förrådde och värdelöse alkoholisten till en storhet de andra saknar. Han, som ännu förmår känna kärlek.

Nog är det Greene.

Och nog är det en sebar -- om än inte märklig -- film." Bernt Eklund i Expressen

"Graham Greene diskuterar frågan som övertygelse och engagemang -- där är läkaren den onde och honorärkonnsuln den gode.

Michael Caine gör som konsuln bedriften att växa ju mer han krymper, inte genom att vädja till några sentimentala ömhetskänslor, utan bara genom att göra honom så skröpligt mänsklig att vi förstår att han menar vad han säger, vad han känner.

En besynnerligt personlighetskluven film har Mackenzie åstadkommit i det hårda kommersiella filmklimatet." Marie Olofsson i Stockholm Tidningen

"Av en roman om moral blir en film där till och med omoralen känns likgiltig och hela problematiken en förevändning att visa Mr Gere utan byxor." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1983-12-25 Spegeln Göteborg Sverige 104 min
1983-12-25 Spegeln Stockholm Sverige 104 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?