Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Pool
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Genomsnittsbetyg 2,22 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk
Sverigepremiär 2020-04-17

Handling

"Franska rivieran har 270 soldagar om året men längs stränderna är det mörkt i många hjärtan. Svenske Johan hänger i Nice och försöker komma...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick betyg av nio av våra 15 källor och fick flest tvåor och treor, men också en nolla. Det innebär att snittbetyget hamnar en bit under medelbetyget...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Produktionsdesign
Klippning
Ljudtekniker
Ljuddesign
FAD (First Assistant Director)
SAD (Second Assistant Director)
Medproducent
Produktionsassistent
Platsletare
Musikproducent
Make-up Artist
Sound Editor
Re-recordist

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Pool Productions AB
Distributör i Sverige (DCP) Lucky Dogs 2020

Handling

"Franska rivieran har 270 soldagar om året men längs stränderna är det mörkt i många hjärtan. Svenske Johan hänger i Nice och försöker komma på vad han ska göra med sitt liv. Minnen av en destruktiv tonårsromans plågar honom. En dag flyttar han in hos Celeste, en avdankad filmstjärna med alkoholproblem och svår åldersångest. Johan låter sig försörjas av henne i utbyte mot sex och inser att han håller på att bli en gigolo, ungefär som sin vän Kurt som ligger med Celestes make Jules – en man med ett fetischistiskt förhållande till övervakningskameror.

'Du behöver inte jobba', säger Kurt till Johan. 'Det här är franska rivieran. Här lever de unga på de gamla. Inte tvärtom. Ibland är det så uppenbart, makten i att vara ung. Och vacker, förstås. För de flesta är det bara en omöjlig dröm.'

Men trots sin skönhet, trots det vackra huset, trots kläderna och privatstränderna känner Johan en växande oro. Till skillnad från Kurt vill han inte att ungdom ska vara hans största talang. Och trots att det gör ont kan han inte sluta tänka på den han en gång älskade." (produktionsbolagets synopsis)

Tekniska fakta

Bildformat Flat 2k
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 90 min
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick betyg av nio av våra 15 källor och fick flest tvåor och treor, men också en nolla. Det innebär att snittbetyget hamnar en bit under medelbetyget tre.

Helena Lindblad, Dagens Nyheter, betyg 3: ”Den franska sjuttiotalsschlagern ’Pour un flirt’ i inledningen är en lockande, dubbelironisk upptakt, liksom den lilla vinkningen till ’Sunset Boulevard’. Det som handlar om yta är bäst med filmen. Det är främst därför man ska se den. Anders Lennberg och hans team älskar uppenbarligen film, det är uppriktigt underhållande att se hur ledigt de leker och konverserar med filmhistorien.”

Jacob Åsell, Moviezine, betyg 2: ”Skildringen av förbrukade själar i glamorösa riviera-miljöer och en ungdom i fri rörlighet över klassgränserna finns där, men bara på ytan. 'Det var bara snygga människor i solsken', kläckte någon ur sig på väg ut från pressvisningen. Själv kände jag att vi hade nått eftertexterna innan filmen knappt hunnit börja och nu planlöst tvingades ut i dagsljuset i förtid, utan att någonting från filmen hade fått fäste.”

Nora Makander, Nöjesguiden, betyg 0: ”Som film saknar ’Pool’ framförallt ett tydligt berättande. Vilket kan verka konstigt med tanke på boken. Men scenerna är ofta abrupta och dialogen lamslaget baktung. Det är som att man har satsat allt på att filma omgivningarna, det speciella ljuset, den exklusiva poolens snygga men inte så märkvärdiga speglingar och övervakningskamerans hotfulla titthål.”

Genomsnittsbetyg: 2,22

Källor och betyg Svenska Dagbladet – 2

Dagens Nyheter – 3

Göteborgs-Posten –

Sydsvenskan –

Aftonbladet - Expressen –

SVT Kulturnyheterna – 3

TV4 Nyhetsmorgon – 2

SR Kulturnytt – 3 

Filmtopp – 3 

Moviezine – 2

TT – 3

P4 Björns Filmguide –

Västerbottens-Kuriren - 

Nöjesguiden – 0

Visningar

Sverigepremiär 2020-04-17 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?