Innehållsförteckning

 • Inspelning
 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Suedi
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk
Sverigepremiär 2021-10-01

Handling

"Vad skulle du göra om du hittade 30 miljoner kronor som ingen saknar? Förortskillen Mahmut tar snabbt beslutet att förverkliga sin dröm: Att bli sedd som en svensk. En...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick betyg av åtta av våra 15 källor. Betygen var genomgående treor förutom en etta. Det gör att betyget hamnar en bit under medelbetyget tre....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Vod-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Concha Productions
Distributör i Sverige (vod) Nordic Entertainment Group 2021

Handling

"Vad skulle du göra om du hittade 30 miljoner kronor som ingen saknar? Förortskillen Mahmut tar snabbt beslutet att förverkliga sin dröm: Att bli sedd som en svensk. En riktig Suedi. Han tar namnet Sebastian, hyr ett fint radhus på Lidingö, köper en Volvo och börjar bära mönstrade strumpor. Han lever med sin Isabelle som jobbar som konsult och planerar ett riktigt pangbröllop. Men Mahmut har ett problem. Pengarna han hittade är alla i svenska 500-kronors sedlar som inom två veckor blir ogiltiga. Hur växlar man in 30 miljoner kronor på två veckors tid? Det lugna livet på Lidingö tar plötsligt en vändning med oanade konsekvenser." Distributörens synopsis

Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 89 min
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick betyg av åtta av våra 15 källor. Betygen var genomgående treor förutom en etta. Det gör att betyget hamnar en bit under medelbetyget tre.

Caroline Hainer, Göteborgsposten, betyg 3: ”Manuel Conchas tredje långfilm är rolig. Igenkänningen är ibland smärtsamt hög (när sa du ifrån när någon trängde sig i kön på ICA senast?) och huvudrollsinnehavaren Kardo Razzazi är ett riktigt fynd, lika charmig som sympatisk. Han flankeras av den absoluta gräddan inom klassiskt, svenskt humorskådespeleri: Suzanne Reuter och Johan Ulveson som Isabellas snobbföräldrar verkar ha enormt kul framför kameran. Vissa av deras scener, som när de slött spelar en erotisk frågelek på restaurangen, skulle kunna vara tagna från Lorry rakt av. Att de är komiska genier är förstås inte överraskande, men att Danny Saucedo också har perfekt komisk tajming är en nyhet i alla fall för mig. Ett förtjusande litet gästspel."

Karolina Fjellborg, Aftonbladet, betyg 3: ”Lite snurrigt, men charmigt, rappt och föredömligt fritt från dötid. Med roliga birollsinsatser av Suzanne Reuter, Johan Ulveson, Göran Ragnerstam, Claes Månsson, Filip Berg, Ann Petrén – och Danny Saucedo, som är med på ett otippat hörn.”

Wanda Bendjelloul, Dagens Nyheter, betyg 3: ”Suedi rusar fram i yster berättarlusta och driver med allt och alla, inklusive klassresenärens desperata längtan efter kärlek och acceptans. Det påminner inte så lite om den spänst och filmrefererande esprit som Josef Fares levererade för mer än tjugo år sedan med sin charmiga Jalla! Jalla!. Det är samtidigt en försvårande jämförelse då samtalet om rasism och den revanschism den föder tagit sjumilakliv sedan dess. En gnutta svärta och komplexitet hade därför inte skadat här. Med det sagt är Manuel Conchas främsta uppsåt uppenbarligen att underhålla vilket han gör väl och den som väljer att åka med kan förvänta sig att få se en sorglös och lekfull film i ett rasande tempo.”

Sofia Olsson, Kulturnyheterna, betyg 3: ”Suedi är charmigt slumpartad. Stilen och känslan för tankarna till bröderna Coens Burn After Reading, eller tv-serien Arrested Development. Styrkan ligger i manuset med sina vändningar, skarpsynta detaljer och det omsorgsfullt utmejslade och absurda persongalleriet. På ytan är alla klichéer, men en sann komiker vet att det blir roligast när karaktärerna har oväntade djup. När en arketyp bryter mot våra förväntningar.”

Gustav Larsed, Filmtopp, betyg 1: ”Jag kan avslöja direkt att det är väldigt lite som fungerar för mig i den här filmen. Manuset är förutsägbart och klyschigt, lite oengagerat skrivet helt enkelt i mina ögon. Konceptet att börja i slutet av filmen med en kommentar i stil med 'Nu undrar ni säkert hur jag hamnade här. Vi hoppar tillbaka några veckor så ska ni få se' är så uttjatat att det är svårt att göra något nytt av. Karaktärerna är parodiskt stereotypa och detta i kombination med onaturlig dialog bidrar starkt till att personkemin är som obefintlig. Vidare till humorn som trots erfarna komiker, såsom i stort sett hela Lorry-gänget, inte får mig att dra på smilbanden en enda gång. De försöker med allt från enkel slapstick till onödigt invecklad förväxlingskomik, men inget biter på mig utan framkallar i stället krypningar av frustration i kroppen.”

Genomsnittsbetyg: 2,63

Källor och betyg

Svenska Dagbladet -
Dagens Nyheter - 3
Göteborgs-Posten - 3
Sydsvenskan -3
Aftonbladet - 3
Kulturbloggen -
SVT Kulturnyheterna - 3
TV4 Nyhetsmorgon -
SR Kulturnytt - 2
Filmtopp - 1
Moviezine - 3
TT -
P4 Björns Filmguide -
Västerbottens-Kuriren -
Nöjesguiden -

Visningar

Sverigepremiär 2021-10-01 Sverige
VOD-release 2021-10-01 Viaplay Sverige

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?