Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Scrubbers
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1983-03-16

Medverkande

Amanda York
Carol Howden

Chrissie Cotterill
Annetta Brady

Visa alla medverkande

Handling

Annetta och Carol flyr från en öppen anstalt och får lift med lastbilschauffören Rex. I en våning som tillhör en av Carols vänner klottrar de ned ett telefonnummer som är till Annettas...

Visa hela handlingen

Press

"Den tvetydighet som "Scrubbers" erbjuder med sin suddiga gränsdragning mellan dokumentär- och spelfilm stör inte helheten. Tvärtom. Blandningen av professionella skådespelare och före...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag HandMade Films Ltd
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Corona 1983

Handling

Annetta och Carol flyr från en öppen anstalt och får lift med lastbilschauffören Rex. I en våning som tillhör en av Carols vänner klottrar de ned ett telefonnummer som är till Annettas sedan länge försvunne make, Frank. Sedan stjäl Carol Rex' lastbil och kraschar den medvetet för att komma in på en sluten anstalt där hennes älskarinna Do!reen finns. Annetta besöker sin dotter Alice i ett kloster, men överlämnas till polisen. Under tiden har Carol placerats tillsammans med en ny flicka, Kathleen, och får reda på att Doreen har ihop det med en annan flicka, Sharon. Annetta dyker upp och skyller på Carol för att hon åkt fast. Carol erbjuds beskydd av den läder!klädda Eddie. Efter ett upplopp, som Annetta orsakar, placeras hon på isoleringen och ges lugnande sprutor. Eddie klår upp Carol för Annettas felbehandling, men talar sedan om för Carol att hon är försatt på fri fot. Annetta får veta av Doreen när Carol är ensam och ger sedan Carol en omgång i köket. Kathleen dyker upp och blir inblandad vilket leder till att både hon och Annetta sätts på isolering. Annetta får höra att hennes dotter kanske skall adopteras bort och ber att Carol försöker komma ihåg Franks telefonnummer för att undvika adoptionen. Senare tar sig Carol till lägenheten enbart för att finna att den är ommålad och telefonnumret borta. Polisen kommer och hämtar henne.

Censur / granskning

Censurnummer 123919
Datum 1983-02-15
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2550 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Den tvetydighet som "Scrubbers" erbjuder med sin suddiga gränsdragning mellan dokumentär- och spelfilm stör inte helheten. Tvärtom. Blandningen av professionella skådespelare och före detta borstal-tjejer slår väl ut. Det är mycket tack vare ett känsligt skådespel; framför allt från Chrissie Cotterill som Annetta, som filmen får sin tyngd.

Men "Scrubbers" bärs också fram av Zetterlings säkra bildkänsla och sofistikerade bruk av både ljus och färg.

Filmen formar sig till ett, som det verkar, synnerligen berättigat påhopp på borstal-systemet. Trots det brutala våldet och den institutionella sadismen finns här också en ljusare ton, en som pekar på människans kapacitet (inte bara till överlevnad) och på hennes inneboende strävan efter värdighet.

Det som chockerar med "Scrubbers" är att det nakna, råa våldet tydligen har sin verkliga motsvarighet. En balansgång som Zetterling hanterar väl sånär som på en slutscen där våldet får närmast peckinpahska övertoner. I slow-motion går Annetta lös på Carole med en träpåk undet det att blodet sprutar på de kliniska kakelväggarna." Jannike Åhlund i Aftonbladet

""Scrubbers" är sin färg till trots nästan en svartvit film. Med färgerna svart och vit -- med ett slags b r i s t på färger -- ger Zetterling sina bilder en säreget surrealistisk skärpa. Eller snarare, det slags superrealism man finner hos gamla svartvita vykort som färgats i efterhand: en värld där färgerna uppenbarligen inte hör hemma.

Så t ex när Anetta under sin korta frihet söker upp sin dotter som tas om hand av nunnor. Här är det som om hela det filmiska rummet -- de vita väggarna, de svarta dörrarna, det schackrutiga golvet -- har blivit till förlängningar av nunnornas stränga klädsel. Det är en stränghet som t o m invaderar det psykiska rummet, ty tillbaka på anstalten drömmer Anetta att hon springer på ett svartvitt, schackrutigt golv: ett golv lika inrutat som hennes och de andra flickornas liv mellan golvskrubbnings"terapi" (därav filmens träffande namn), eftermiddagsteet och kvällsonanin.

Detta är bara ett exempel på Zetterlings fina handlag med det som skulle kunna kallas arkitektoniska ursäkter: att låta tingen på ett naturligt sätt peka utöver sig själva.

Och sist men inte minst finns här den svarta humorn." Maaret Koskinnen i Dagens Nyheter

""Scrubbers" är ett välspelat socialt drama med stark verklighetsnärhet, gjort i den halvdokumentära stil som präglar bra engelsk film, befolkat av engagerande personligheter.

"Scrubbers" är också ett samtida skillingtryck, en grum skröna med burlesk humor -- och åtskillig värme i eländet." Bernt Eklund i Expressen

""Scrubbers" är en rå och lite kantig film. Men den har -- eller kanske just därför -- en obetvinglig äkthetskänsla. En direkthet som också i högsta grad finns hos de nästan-amatörer som spelar tjerjerna; man kunde svära på att de verkligen satt på en borstal.

En fängelseskildring som också rymmer kärlek och hänsynsfullhet, en blandning av hopplöshet och livslusta som smakar bitterljuvt likt verkligheten. Inte så dumt, faktiskt." Mia Tottmar i Stockholms Tidningen

Visningar

Sverigepremiär 1983-03-16 Cinema Stockholm Sverige 93 min
1983-03-16 Victoria 4 Stockholm Sverige 93 min
TV-visning 1993-03-14 Kanal 1 Sverige 89 min
1999-07-18 SVT1 Sverige 89 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2521


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?