Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Tootsie
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1983-03-04

Medverkande

Dustin Hoffman
Michael Dorsey/Dorothy Michaels

Teri Garr
Sandy

Visa alla medverkande

Handling

Michael Dorsey är skådespelare, sedan länge arbetslös ­ inte på grund av bristande talang utan för att han anses svår att samarbeta med. När han får veta att en kvinnlig huvudroll i...

Visa hela handlingen

Press

"Pollack leker med den androgyna önskedrömmen, att en förening av det bästa av det manliga och det kvinnliga skulle göra oss alla till bättre människor. Framförallt blir Dorothy som...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Dustin Hoffman Michael Dorsey/Dorothy Michaels
Jessica Lange Julie
Teri Garr Sandy
Dabney Coleman Ron
Charles Durning Les
Bill Murray Jeff
Sydney Pollack George Fields
George Gaynes John Van Horn
Geena Davis April
Doris Belack Rita
Ellen Foley Jacqui
Peter Gatto Rick
Lynne Thigpen Jo

Bolag

Produktionsbolag Mirage/Punch, Production
Delphi Productions
Distributör i Sverige (35 mm) Warner-Columbia Film AB
Distributör i Sverige (köpvideo) Egmont Film AB 1996
Distributör i Sverige (DVD) Sony Pictures Home Entertainment Sweden AB 2008

Handling

Michael Dorsey är skådespelare, sedan länge arbetslös ­ inte på grund av bristande talang utan för att han anses svår att samarbeta med. När han får veta att en kvinnlig huvudroll i en tvålopera på TV skall besättas, klär han sig i peruk och klänning, kallar sig Dorothy Michaels, provspelar och får rollen.

Censur / granskning

Censurnummer 123881
Datum 1983-02-01
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 3195 meter
Kommentar Aktlängder: 580, 580, 570, 585, 475, 405.


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Pollack leker med den androgyna önskedrömmen, att en förening av det bästa av det manliga och det kvinnliga skulle göra oss alla till bättre människor. Framförallt blir Dorothy som kvinna en bättre man (

Michael), menar Pollack.

Den tesen bär väl inte riktigt syn för sägen i Tootsie.

När Michael väl krupit ur sin klänning är han nog inte en annorlunda man, även om han gjort en del spännande upptäckter i främmande land.

Den tillbedda motspelerskan, Jessica Lang, Marilyn Monroe-lik men betydligt blodfattigare, visar sig dessutom inte kunna bli medveten som kvinna utan Dorothys, d v s en mans hjälp.

Lägg därtill att det är först när Michael misstänks för att vara bög som han definitivt beslutar sig för att krypa ur kvinnokläderna.

Men "Tootsie" lyckas ändå med att vara mycket rolig utan att falla för de billiga effekterna. Visserligen är "Tootsie" stöpt i den konventionella farsens form, men med ett säkert handlag och "a touch of class".

Dustin Hoffman gör ett styvt och övertygande porträtt både av Dorothy och av sig själv (?) som Michael.

Nog förtjänrar "Tootsie" några av alla de Oscars som östs över filmen på nomineringsstadiet." Jannike Åhlund i Aftonbladet

"Det är framför allt i scenerna mellan Dustinf Hoffman och Fjessica Lange filmen har sina bästa ögonblick. Han blir kär i en kvinna som blir vänskapligt förtjust i hans kvinnoskepand, vilket ger Pollack tillfälle att på ett både roande och tankeväckande vis sväva över gränsen mellan manligt och kvinnligt.

På sitt något övertydliga Hollywoodmanéer demonsterar han att kvinnan i mannen hör till det bästa hos honom, och i den demonstationen är Dustin Hoffman onekligen suverän.

Även om mycket är den välgjorda maskens förtjänst så är hans förmåga att spela kvinna aktningsvärd. Det finns inget av dragshow över honom. Han ger verkligen illusion av ett rejält och intelligent fruntimmer som har något at säga alla inbilska karlslokar.

Det är mycket Dustin Hoffmans förtjänst att tanken bakom den här festliga komedin får en så pass övertygande gestaltning." Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Pollack låter aldrig den farsartade situationskomiken härja ensam. Den finns där samtidigt med (och som en del av) en intelligent samlevnadskomedi.

En komedi som inte alls handlar om mannens dragning till det kvinnliga inom sig, eller andra kliv över könsgränserna.

Till både kropp och själ är männen män och kvinnorna kvinnor -- även i den här historien.

Men det välskrivna manuset -- med stundom glänsande dialog -- plockar i förbifarten frm underhållande kommentarer kring vanliga samlevnadsproblem. Det inåtvända leendet finns samtidigt med det utåtriktade gapskrattet.

"Tootsie" är helt enkelt välgörande välgjord." Bernt Eklund i Expressen

""Tootsie" är alltså en rolig, stundtals faktiskt en mycket rolig film som utnyttjar våra fördomar och invanda föreställningar om män och kvinnor, manligt och kvinnligt, och även om vi i Sverige (förhoppningsvis) inte är riktigt lika illa ute som i USA, finns här tillräckligt för att också vi skall känna oss träffade.

"Tootsie" är nämligen inte bara rolig, den har faktiskt också en hel del att säga om könsrollernas dominerande betydelse i det mellanmänskliga rollspelet, hur lätt det är att utnyttja och använda sin roll för att få fördelar och poänger. Det gäller naturligtvis män såväl som kvinnor, även om det i vissa kretsar blivit på modet att förtiga den senare delen av detta faktum. Tootsie alias Michael Dorsey får sålunda problem med sin yrkesroll, men så småningom också i den privata, då han blir kär i sin kvinnliga motspelerska, och då hjälper det inte att, som han säger, den roll han placerat sig i är den största utmaningen för en manlig aktör.

Det senare gäller också Dustin Hoffman som visserligen kan sägas ha utseendet för sig men som ger Tootsie ett både humoristiskt och engagerade utspel, och det utan att verka löjligt utklädd som vanligt är i den här typen av roller." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1983-03-04 Filmstaden,Grand,Kista Bio Stockholm Sverige 116 min
1983-03-04 Victoria Stockholm Sverige 116 min
TV-visning 1996-09-01 SVT1 Sverige 111 min
1997-01-06 SVT2 Sverige 111 min
1997-04-11 TV3 Sverige 111 min
1998-08-21 TV3 Sverige 111 min
2001-08-31 TV3 Sverige 111 min
2002-12-24 TV3 Sverige 111 min
Videorelease 1996-06 Sverige 111 min
Dvd-release 2008-03-12 Sverige
TV-visning 2019-05-19 TV3 Sverige
2019-03-09 TV8 Sverige
Precious Images (1986) Tootsie (1982)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3183


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 18
Färg papper 8
Dia 11
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?