Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Orca
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Genomsnittsbetyg 3,36 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Dialogspråk
Sverigepremiär 2020-10-30

Handling

Elva personer, isolerade från omvärlden, kommunicerar via skärmar. En son vill hålla sin lidande mors hand. Förälskelse växer fram. En mamma har...

Visa hela handlingen

Press

14 av våra 15 källor betygsatte Orca. Filmen fick flest treor och fyror men också en tvåa, av Nöjesguiden....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Warner Bros. Sweden AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DCP) Lucky Dogs 2020

Handling

Elva personer, isolerade från omvärlden, kommunicerar via skärmar. En son vill hålla sin lidande mors hand. Förälskelse växer fram. En mamma har övergett sin familj. En terapeut finner sig vid ruinens brant. En dotter knyter an till sina föräldrar. 

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 105 min
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

14 av våra 15 källor betygsatte Orca. Filmen fick flest treor och fyror men också en tvåa, av Nöjesguiden. Det gör att genomsnittsbetyget för filmen hamnar en bit över medelbetyget tre.

Fredrik Sahlin, Kulturnyheterna, betyg 4: ”Orca är den latinska termen för späckhuggare, ett flockdjur som inte mår bra om det blir isolerat. Med andra ord en finurlig referens och titel, som summerar konflikten i Josephine Bornebuschs relationsdrama om hur den sociala distanseringen påverkar oss. Ja, om det inte vore för att nämnda sentens uttalas i med stora bokstäver, och på så sätt dränerar den på finess. Synd. Det hade varit roligare att göra den kopplingen själv. Men annars är det en rolig, trovärdig och engagerande betraktelse av den neurotiska medelklassen rädslor och tillkortakommanden. Det är vardag, men inte banal sådan. Många små fyndiga detaljer, i både dialog och rekvisita.”

Sebastian Ahokas, Filmtopp, betyg 4: ”Josephine Bornebusch briljerar återigen och går från klarhet till klarhet i hennes regisserande och berättande. Att lyckas göra en så här intressant och gripande film till största delen baserad på videosamtal är en bragd.”

Hynek Pallas, Göteborgs Posten, betyg 4: ”Med tv-serien ”Älska mig”, nu inne på sin andra säsong, gick Bornebusch från utmärkt skådespelare till Sverige stilsäkraste dialogförfattare. En regissör med örat mot att rollsätta kollegorna (och sig själv) precis rätt. En som kan fånga relationer med snygga, roliga samtidsmarkörer men som aldrig fuskar bort det allmängiltiga, tidlösa djupet i dem. ”Orca” rör sig i samma territorium men kliver vidare i svärta och humor. En nyseparerad man (Johan Rheborg) högläser ett pretentiöst bokmanus för sin mamma (Marie Göranzon) som ligger för döden. Hans tonårsdotter (Rebecka Josephson) är inlåst på sitt rum där hon beklagar förstörelsen av jorden (”Greta är mellanmjök”) och ser på naturdokumentärer. Om späckhuggaren som gett filmen dess namn, ett hypersocialt djur där kvinnan dominerar flocken.”

Jacob Lundström, Dagens Nyheter, betyg 3: ”Att isolering stänger våra ordinarie flyktvägar och väcker en stark längtan efter närhet, får blandade konsekvenser i ”Orca”. Människorna är splittrade, men även om några bitar känns väl fyrkantiga är det flyhänt hoppusslat. Det mest imponerande med filmen är att samspelet fungerar så bra, trots att de medverkande många gånger spelar i blindo.”

Jon Asp, Svenska Dagbladet, betyg 3: ”Tyvärr blir resultat, om än tekniskt väl genomfört, mer splittrat än förtätat. ”Orca” vill vara ett slags ”Magnolia” för vår tid, men det blir inte så mycket mer än en varsamt modererad Zoom-konferens med Sveriges skådespelarelit. Och ännu en self-tape att stoppa i byrålådan.”

Björn Jansson, Björns Filmguide SR P4, betyg 3: ”Avsaknaden av fysisk närhet känns, det är både en styrka i filmen, det är en sån verklighet den skildrar, men det gör det också till en film som ibland blir stum i sina relationer, utan märg. Orca är fiffigt gjord, bra klippt men känns stundtals mer som en TV-serie än en biofilm.”

Genomsnittsbetyg: 3,36

Källor och betyg

Svenska Dagbladet – 3

Dagens Nyheter – 3

Göteborgs-Posten - 4

Sydsvenskan - 4

Aftonbladet - 4

Expressen –

SVT Kulturnyheterna – 4

TV4 Nyhetsmorgon – 4

SR Kulturnytt - 3

Filmtopp - 4

Moviezine – 3

TT – 4

P4 Björns Filmguide – 3

Västerbottens-Kuriren - 3

Nöjesguiden - 2

Visningar

Sverigepremiär 2020-10-30 Sverige

Utmärkelser

Guldbaggenominerad Stockholm 2020 Bästa film
Stockholm 2020 Bästa manliga huvudroll Johan Rheborg
Stockholm 2020 Bästa manliga biroll Erik Johansson
Stockholm 2020 Bästa manuskript Josephine Bornebusch
Stockholm 2020 Bästa manuskript Gunnar A.K. Järvstad
Stockholm 2020 Bästa klippning Sarah Patient Nicastro

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt tilläggsmaterial


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 104 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 83 s.
Språk Svenska


Typ Musiklista
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ För- och eftertexter
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 123 s.
Språk Engelska


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?