Innehållsförteckning

 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Ghabe
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Genomsnittsbetyg 2,67 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Dialogspråk
Sverigepremiär 2020-10-16

Handling

Året är 2015 och Monir är en av 160 000 asylsökande som anländer till Sverige. Från krigets Syrien kastas han direkt in i den svenska urskogen där tiden...

Visa hela handlingen

Press

Nio av våra 15 källor betygsatte filmen som fick majoriteten treor, men även en fyra och tre tvåor. Det gör att snittbetyget för filmen hamnar en bit under...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Klippning
Ljuddesign
Stuntkoordinator
Regi, andrateam
Scripta
Specialeffekter
Exekutiv producent
Produktionsassistent
B-foto
Kostymdesigner
Vapenansvarig
Mixning
Re-recording
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Castro Film
Distributör i Sverige (DCP) Lucky Dogs 2020
Visuella effekter Chimney

Handling

Året är 2015 och Monir är en av 160 000 asylsökande som anländer till Sverige. Från krigets Syrien kastas han direkt in i den svenska urskogen där tiden står stilla och mörka, förträngda minnen snart gör sig påminda. Men allt är inte nattsvart. Moa, en storstadstjej som även hon är på ett slags flykt, befinner sig också i skogen över sommaren.

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Bredd DCP
Längd i minuter 100 min
Dialogspråk
Textad


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Nio av våra 15 källor betygsatte filmen som fick majoriteten treor, men även en fyra och tre tvåor. Det gör att snittbetyget för filmen hamnar en bit under medelbetyget tre.

Josefine Krischausky, Moviezine, betyg 4: ”“Ghabe” är en film som lär stanna med mig, både när det kommer till minnesvärda bildrutor och hjärtekrossande scener. Avnjut den på den stora duken om du får möjligheten, och låt den samtidigt vara en påminnelse om de saker vi varken får glömma eller ta för givet.”

Jan-Olov Andersson, Aftonbladet, betyg 3: ”Sällan har svenska landsbygden varit så vacker som i Carl P Rasmussens bilder. Och Markus Castros debutfilm är inte bara formfulländad, han har även lockat fram bra spel hos de oerfarna skådespelarna. Även Robinson-kändisen Martin Melin är bra som polis. ”Ghabe” är en vacker, poetisk och tankeväckande historia om hur samtal, närhet och kärlek kan rasera fördomar mellan olika kulturer.”

Jeanette Gentele, Svenska Dagbladet, betyg 3: ”Regissören tillika manusförfattaren Markus Castro har säkert haft massor av goda intentioner med ”Ghabe” men resultatet blir en svartvit saga som bara kan sluta på ett sätt. Jag tror på Monirs upplevelse av det främmande landet men filmens svenskar framstår aldrig som något annat än troll, kanske inte medvetet elaka men okänsliga och okunniga. De blir aldrig människor av kött och blod. Och då upphör även möjligheten till ett möte.”

Maria Domellöf-Wik, Göteborgs Posten: ”"Ghabe” betyder skog på arabiska, och skogen, naturmystiken och midsommarnattens uråldriga fruktbarhetsritualer får ta stor plats i Markus Castros långfilmsdebut. En ömsom drömsk och ömsom dramatisk debut som tar sig an den svenska vardagsrasismen.”

Mattias Oscarsson, Sydsvenskan, betyg 2: ””Ghabe” börjar bra, med en jordnära, realistisk ton och ett vackert naturlyriskt foto på 35 mm film av Carl P Rasmussen. Men sedan tappar filmen styrsel. Framför allt brister det i manusarbetet. Många repliker är styltiga och skriver publiken på näsan (en generell sjuka i svensk film; var är undertexten?).”

Genomsnittsbetyg: 2,67

Källor och betyg

Svenska Dagbladet - 3

Dagens Nyheter - 3

Göteborgs-Posten - 3

Sydsvenskan - 2

Aftonbladet - 3

Expressen -

SVT Kulturnyheterna – 2

TV4 Nyhetsmorgon – 2

SR Kulturnytt -

Filmtopp -

Moviezine - 4

TT - 3

P4 Björns Filmguide -

Västerbottens-Kuriren -

Nöjesguiden -

Visningar

Sverigepremiär 2020-10-16 Sverige

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2021 Bästa manliga biroll Ahmad Fadel
Guldbaggenominerad Stockholm 2020 Bästa manliga huvudroll Adel Darwish

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?