Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Leiutajateküla Lotte
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 2007-09-15

Medverkande

Evelin Pang
Lotte

Andero Ermel
Bruno

Argo Aadli
Albert / Theodor

Visa alla medverkande

Handling

Den glada valpflickan Lotta bor i en liten by vid havet med sin far, en berömd uppfinnare, och sin snälla mor. Varje morgon har Lotta fullt upp med allt som hon vill göra – hon är alltid...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Censurtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Handling

Den glada valpflickan Lotta bor i en liten by vid havet med sin far, en berömd uppfinnare, och sin snälla mor. Varje morgon har Lotta fullt upp med allt som hon vill göra – hon är alltid på jakt efter nya upplevelser och vill lära sig nya saker.

 

Den viktigaste dagen i byn är den årliga uppfinnartävlingen där priset går till den effektivaste och smartaste uppfinningen. Alla kämpar hårt för att vinna priset och bli korad till byns smartaste uppfinnare. Lottas far Oskar har vunnit priset många gånger för sina fantastiska prylar som kan användas till allehanda vardagssysslor.

 

Äntligen är den stora dagen här och byborna presenterar sina kreationer för juryn. Den första att visa sin uppfinning är räven Giovanni som har byggt en fontän av sina köksgeråd. Byborna tycker om den, men Giovannis fru är inte lika glad eftersom hennes sista kastrull sitter högst upp på fontänen. Därnäst kommer grismamman Helmi som demonstrerar sin mekanism för att ta sig över lerpölar. Hon lyckas, men när hela familjen kommer för att gratulera henne trillar de allihop ner i leran. Oskar står blygt bredvid sin uppfinning – en tvättmaskin – och demonstrerar hur den tvättar, stryker och viker kläderna.

 

Karl-Herbert, kaninfamiljens överhuvud, är mycket ambitiös. Han vill alltid vara bäst i allting så han avbryter Oskar för att visa upp sin egen grönsakshackare som ökar farten när han knackar på den. Sporrad av Oskars framgångar blir Karl-Herbert så uppspelt att han knackar för hårt och maskinens sidor trillar av. Nu kan alla se Karl-Herberts fru som sitter inuti maskinen och svettande försöker hjälpa sin make. Karl-Herbert vill inte acceptera nederlaget och börjar skrika hysteriskt. Byborna vet inte vad de ska ta sig till, men Lottas vän biet Susumu, en trädgårdsmästare från Japan, slänger honom elegant över axeln vilket lugnar ner Karl-Herbert omedelbart. På detta vis får byborna sin första kontakt med den nya sporten judo.

 

Som den aktiva flicka hon är ber Lotta Susumu att lära henne judo. Tyvärr kan hennes vän katten Bruno inte vara med på lektionerna. Brunos far var en berömd släggkastare som flög iväg när han försökte slå världsrekordet. I rädslan för att förlora även sin son förbjöd Brunos mamma honom att syssla med sport utan tvingar honom spela musik istället. Som tur är återvänder Brunos far från sina resor och Bruno får börja med sport igen.

 

Den blyga lilla kaninen Albert vill bli vän med Lotta och Bruno, men är för blyg för att prata med dem så han övar på den nya sporten i hemlighet. Till sin egen och andras stora förvåning lyckas han demonstrera sina färdigheter i precis rätt ögonblick vilket ger honom chansen att få följa med Lotta och Bruno till den judotävling i Japan som räven Giovanni hört om på sin radio som han byggt av knivar, gafflar och slevar. Lottas far Oskar plockar fram sitt luftskepp och så ger de sig av på en resa som får ett lyckligt slut. Laget från Uppfinnarbyn får nämligen ett fint pris, men inte för någon uppfinning utan för sina judokunskaper. (Text från Folkets Bios pressmaterial)

Censur / granskning

Censurnummer 144105
Datum 2007-03-14
Åldersgräns Barntillåten


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Längd i meter 2241 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 5 rullar


Visningar

Festivalvisning 2006-05-23 Cannes Frankrike 81 min (Cannes Film Festival)
Urpremiär 2006-08-25 Riga Lettland 81 min
Annan visning 2006-09-01 Tallinn Estland 81 min
Sverigepremiär 2007-09-15 Sverige 81 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2214


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?