Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel The Ninja Mission
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1984-06-29

Handling

En man väntar i en bil en sen kväll utanför ett hus. Plötsligt kommer en kvinna springande ut ur huset, förföljd av stora skäggiga män. Mannen startar bilen, kör ifatt kvinnan och...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var inte nådiga mot Mats Helges alster.Mårten Blomkvist, DN: "Om man försöker bortse från allt annat och bara koncentrerar sig på actionscenerna, förblir The Ninja...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stuntregi
Regi, andrateam
Scripta
Specialeffekter
Verkställande producent
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Rollsättare
Kameraoperatör
B-foto
Stillbildsfoto
Biträdande fotograf
Kameraman
Foto, andrateam
Elektriker
Passare
Videooperatör
Dekor
Snickare
Attributör
Kläder
Smink
Frisyrer
Byggledare
Klädassistent
Klippassistent
Ljudassistent
Ljudläggning
Mixning
Storyboard
Övrig medarbetare

Medverkande

Christopher Kohlberg Mason
Hanna Pola Nadja
Bo F. Munthe Hansen
Curt Brober Markov
Hans Rosteen Ableman
John Qvantz Johnny
Sirka Sander Natassia
Wolf Linder Daniels
Leo Adolfson Brett
Mark Davies Mike
Mats Helge Ivan
Brett Barber Tom
Bob Gileberg helikopterpilot 1
Nigel Bennet helikopterpilot 2
Lucy Frost nattklubbsvärdinna
Derek Keith förste ninja på nattklubb
Victor Lester andre ninja på nattklubb
Terry Jason tredje ninja på nattklubb
Mario Miller KGB-chaufför
Steven Johanson kapten
Harvey Davidson sjöman 1
Charles Alverson sjöman 2
Eric Goldberg ninja 1
Ken Dodd ninja 2
Jerome Moore ninja 3
Lester Swan ninja 4
Ollie Mitchell rysk soldat
Kerry Acack rysk soldat
Rubin Stiller rysk soldat
Steve Baker rysk soldat
Kim Warren rysk soldat
John Howe rysk soldat
George Gallen rysk soldat
Pete Gibbs rysk soldat
John Wakeman rysk soldat
Lee Briscoe rysk soldat
John Phillips rysk soldat
Hill Jackman rysk soldat
Martin Huss rysk soldat
Mick Kelly rysk soldat
Keith Clarke rysk soldat
Graham Perry rysk soldat
Eric Harrison rysk soldat

Bolag

Produktionsbolag Video Tape Center
Mats Helge Olsson
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Corona
Laboratorium FilmTeknik AB
Övrigt bolag Music City Media (synkläggning)
New Art Design (modeller)
Action Stunt Team (transporter)

Handling

En man väntar i en bil en sen kväll utanför ett hus. Plötsligt kommer en kvinna springande ut ur huset, förföljd av stora skäggiga män. Mannen startar bilen, kör ifatt kvinnan och säger åt henne att hoppa in. Hon gör så och en vild biljakt följer. Mannen och kvinnan lyckas skaka av sig förföljarna, men bara tillfälligt. De hinner upp dem utanför ett hus och förföljer dem in. Där möts de av svartklädda ninjor som snabbt slår ner dem.

Mannen, Mason, berättar för kvinnan, Nadja, att han kommer från CIA och att de andra är KGB-agenter som är ute efter henne för att hennes far, som hon inte träffat sedan hon var liten, finns i Sovjetunionen och har synnerligen viktiga saker för sig - han har löst världens energiproblem. Denna kunskap vill både CIA och KGB komma över och CIA har planerat att hjälpa vetenskapsmannen att fly till Sverige senare samma natt.

Nadja sjunger på nattklubb och Mason kör henne dit. Klubben invaderas av KGB, som drogar Nadja på scenen och för bort henne under vild skottlossning.

Samtidigt kommer CIAs agenter till en förläggning i Sovjetunionen. De stryper och skjuter de flesta för att sedan föra bort vetenskapsmannen, Markov, och dennes assistent, Natassia. Hon visar sig stå på ryssarnas sida och förråder sin chef. CIA-agenterna dör allihop och Markov inbillas att han kommit till Sverige, men han är fortfarande kvar i Sovjet.

Mason får i uppdrag av CIA att frita Markov och hans dotter. Han ger sig av med sina ninjor.

Markov tas emot av den vänlige amerikanen Ableman, som utger sig för att vara FNs utsände, och börjar dechiffrera sina manuskript för att lämna ifrån sig sina forskningsrön. Nadja förs till förläggningen och får där återse sin fader.

Mason och hans män tar sig in i förläggningen. Systematiskt tar de livet av alla de ser. När Mason tagit sig in till Markov övermannas han. Markov vägrar fortsätta när han inser att han blivit lurad, men efter det att dottern torterats går han med på att arbeta vidare.

Ninjorna fritar Mason och dödandet fortsätter. Markov dör i skottväxlingen, Mason tar med sig de viktigaste dokumenten och Nadja. Tillsammans med ninjorna flyr de, men hinns upp av sovjetiska armén som de nedgör, men till slut är det bara Mason och Nadja som överlever slaget. Tillsammans går de till gränsen. Där står CIA och Ableman, som förgäves försöker övertala dem att ta honom med tillbaka till USA.

Mason river sönder ett papper som han säger är de viktiga Markov-dokumenten, säger upp sig från CIA och vandrar över gränsen med Nadja. Det visar sig att han sparat de viktiga dokumenten för att lämna avgörandet till henne. Hon tänder eld på dem och lösningen på jordens energiproblem förtärs långsamt av lågorna.

Censur / granskning

Censurnummer 124790
Datum 1984-06-12
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2716 meter
Längd efter klipp 2531 meter


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var inte nådiga mot Mats Helges alster.

Mårten Blomkvist, DN: "Om man försöker bortse från allt annat och bara koncentrerar sig på actionscenerna, förblir The Ninja Mission en i det närmaste obeskrivligt dålig film.

Stuntmän får i evigheter stå stilla med hängande armar medan de väntar att hjälten ska hinna knocka dem, under en strid i ett ventilationssystem tycks kombattanterna kliva ut och in genom väggarna, sovjetiska soldater springer fram bakom skydd och praktiskt taget köar framför kulsprutorna för att de tappra ninjorna ska få skjuta dem.

Och detta är alltså de scener där filmmakarna bemödat sig.

Mats Helge - tidigare Mats Helge Olsson - ger dålig film dåligt rykte."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Mest ser det ut som ett duktigt examensprov efter genomgången intensivkurs för blivande filmare som önskat lära konsten att skjuta eller på annat sätt hastigt, och hade vi sånär sagt, lustigt förgöra människor på en bioduk.

Nästa termin går vi vidare och lär hur man kan försöka fånga publikens intresse genom att tillfoga en handling eller så kallad story. Framgångsrika elever som Mats Helge kommer då att se att man på ett knepigt sätt kan blanda skjutande och handling och kanske rent av få med en enklare dialog. (-)

I den mån det talas i filmen är den någorlunda engelskspråkig."

Bernt Eklund, Expr.: "Det skjuts, stryps och sprängs i en omfattning som tidigare knappast skådats i Mariestads-trakten.

Lite mer skådespeleri och lite mindre skottväxling hade annars inte skadat. Nu tar enformigheten obevekligt över, och det känns frestande att instämma med killen som på väg ut ur bion konstaterade: 'Kalle Anka är häftigare'."

Kommentar Svensk filmografi

Trots det storpolitiska temat är allt i Ninja Mission inspelat i Lidköping med omnejd. Mats Helge Olsson (i Arbetet 19.1.1986 utnämnd till "Lidköpings Fassbinder") har använt Cementa i Hällekis som miljö, lasarettet i Lidköping får föreställa KGBs högkvarter och ån Lidan är stand-in för Neva.

Mats Helge har inte så stor publik i Sverige. Desto större uppges han ha internationellt. Ninja Mission ska enligt upphovsmannen (Arbetet 19.1.1986) ha spelat in miljoner i dollar, pund och diverse andra valutor, och ha erövrat en tredjeplats på USAs filmtopp (GP 21.8.1987).

Mats Helge hålls ofta fram som det värsta tänkbara när det är fråga om filmvåld. Han kommenterar detta i Arbetet (19.1.1986): "Våld på bio och video är inte farligt i sig. En frisk människa tar aldrig skada av underhållningsvåld, men det är troligt att en redan störd människa får impulser som kan störa henne ytterligare.

Vill då Olsson t ex att hans egna små barn, tre och sju år, ska få bevittna de vidrigaste av pappas våldsscener?

- Javisst, de ser rubb och stubb, gärna det som censuren skulle kapa. Tryggare och mer harmoniska ungar än mina finns inte, svarar Mats H Olsson då."

Visningar

Sverigepremiär 1984-06-29 Ri-Ettan Stockholm Sverige 93 min
1984-06-29 Rigoletto Stockholm Sverige 93 min
1984-06-29 Ringside 1 Stockholm Sverige 93 min
TV-visning 1995-10-31 Femman Sverige

Musikstycken

Originaltitel Baby You Ran Away
Av Towe Næss
Claes Munktell
Musikarrangör Danny Young
Sångare Suzzie Tapper


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?