Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel The Outsiders
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1984-02-10

Medverkande

Matt Dillon
Dallas Winston

C. Thomas Howell
Ponyboy Curtis

Ralph Macchio
Johnny Cade

Patrick Swayze
Darrel Curtis

Rob Lowe
Sodapop Curtis

Emilio Estevez
Two-Bit Matthews

Visa alla medverkande

Handling

Tulsa, Oklahoma, 1966. 14-årige Ponyboy och hans vänner Johnny och Dallas träffar två flickor, Cherry och Marcia, på en drive-in-bio. Flickorna tillhör det välbeställda "Soc"-gänget....

Visa hela handlingen

Press

"Coppola berättar sin historia långsamt, replikerna känns stundtals rätt krystade och lika ofta som de unga skådespelarnas spel känns äkta spelar de över å det grövsta. Vad...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Matt Dillon Dallas Winston
C. Thomas Howell Ponyboy Curtis
Ralph Macchio Johnny Cade
Patrick Swayze Darrel Curtis
Rob Lowe Sodapop Curtis
Emilio Estevez Two-Bit Matthews
Tom Cruise Steve Randle
Glenn Withrow Tim Shepard
Diane Lane Cherry Valance
Leif Garrett Bob Sheldon
Darren Dalton Randy Anderson
Michelle Meyrink Marcia
Tom Waits Buck Merrill
Gailard Sartain Jerry
William Smith affärsbiträdet
Tom Hillman en greaser vid ståndet
Hugh Walkinshaw en soc vid ståndet
Domino den lilla flickan
Teresa Wilkerson kvinnan vid branden
Linda Nystedt
Susan E. Hinton sköterskor
Brent Beesley grabben från förorten
John C. Meier Paul
Ed Jackson mc-polisen
Dan Suhart sjukvårdaren

Bolag

Produktionsbolag Pony Boy Inc för Zoetrope Studios
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film
Distributör i Sverige (DVD) Paramount Home Entertainment (Sweden) AB 2008

Handling

Tulsa, Oklahoma, 1966. 14-årige Ponyboy och hans vänner Johnny och Dallas träffar två flickor, Cherry och Marcia, på en drive-in-bio. Flickorna tillhör det välbeställda "Soc"-gänget. Men Ponyboy och hans kompisar tillhör det rivaliserande "Greaser"-gänget och konfronteras efter filmen med Cherrys svartsjuke pojkvän, Bob. Tillbaka hemma får Ponyboy bannor för att han stannat ute så länge av sina äldre bröder, Darrel och Sodapop, vilka tagit över sedan föräldrarna dött. Ponyboy återförenas med Johnny, som stuckit hemifrån på grund av sina grälande föräldrar, och senare råkar de i slagsmål med Bob och hans gäng. Johnny dödar Bob när denne försöker dränka Ponyboy. På Dallas' inrådan hoppar de på ett godståg och gömmer sig sedan i en övergiven kyrka. De klipper håret på varandra, bleker Ponyboys hår och fördriver tiden med att läsa "Borta med vinden". Några dagar senare dyker Dallas upp och berättar att Cherry gått med på att dråpet skett i självförsvar. Dallas blir förbannad när han får höra att Johnny föreslår att de ska anmäla sig hos polisen. När de återvänder till kyrkan står den i brand. Inne i kyrkan befinner sig en del barn och pojkarna rusar in för att rädda dom innan kyrkan störtar samman. Pojkarna körs till sjukhus, men endast Ponyboy skrivs ut. Följande kväll deltar Ponyboy i ett stort slagsmål mellan "Socs" och "Greasers", vilken de senare vinner. Johnny dör sedan han fått höra nyheten från Ponyboy. Dallas blir alldeles ifrån sig och skjuts ner av polisen sedan han rånat en affär.

Censur / granskning

Censurnummer 124413
Datum 1983-11-25
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2500 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Coppola berättar sin historia långsamt, replikerna känns stundtals rätt krystade och lika ofta som de unga skådespelarnas spel känns äkta spelar de över å det grövsta.

Vad som imponerar är Coppolas sätt att av den här tunna soppan göra något intressant genom att kombinera ett stiliserat bildspråk, i dystra färgskalor, sentimental musik (av sin far Carmine Coppola) och ljudeffekter som ger en närhetskänsla, stundtals känns det nästan som om man vore på plats där i Tulsa, Oklahoma i början av 60-talet.

"Outsiders" är alltså en seg men samtidigt väldigt fascinerande film." Jan-Olov Andersson i Aftonbladet

""Outsiders" är en film om unga pojkar i tomrummet efter barndomen. Men Coppola förfaller inte ett ögonblick till faderlig förnumstighet (jag hoppas att Staffan Hildebrand ser och lär av "Outsiders").

Filmens mittrio, Ponyboy, Johnny och Dallas, är alla lika välfångade. C Thomas Howell som den sökande Ponyboy och Ralph Macchio som Johnny, dråparen som drivs ut i kylan av sina osynliga föräldrars ständigt pågående slagsmål och vrålande.

Och Matt Dillon framför allt -- inte utan skäl utnämnd till 1980-talets James Dean.

Han spelar Dallas, den mest sammansatte av huvudpersonerna. "Jag hatar barn" fräser han -- därför att han fortfarande själv är barn och samtidigt pappa åt Ponyboy och Johnny.

"Outsiders" väcker stora förväntningar inför Coppolas nästa film "Rumble Fish" som spelades in samtidigt med Matt Dillon i huvudrollen.

Men "Outsiders" är sig själv nog, spännande och gripande. Bio som bäst." Eva af Geijerstam i Dagens Nyheter

"Denna historia om samhällets olycksbarn (av 60-talsmodell) berättas med stor skicklighet av Francis Coppola, alltför stor.

Hans mål blir pinsamt uppenbara. På gammaldags pojkboksvis (filmen bygger på en framgångsrik ungdomsroman) gör han sina hjältar till -- hjältar. Medan åskådarnas tårar rinner sonar de förtappade sina ofrivilliga synder och finner frälsning i den självuppoffrande goda gärningen. Med livet som insats kan de utstötta vinna sin plats i medmänniskornas krets.

Coppola satsar på det veka och vädjande hos sina tuffingar och stryker under det sentimentala i historien. Det är inte särskilt snyggt -- men kanske effektivt." Bernt Eklund i Expressen

"Det är en både brutal och pietisk film Coppola gjort och den verkar ha hämtat inspiration från såväl 50-talets filmer om unga rebeller som några 40-talsfilmer med socialt patos. Kanske kan Outsiders ibland kännas väl osjälvständig och experimentlysten vad det gäller formen, men sådant bortser man gärna från eftersom Outsiders är en film som tar den tonåriga publiken på allvar och inte bara slänger till den ett läckert ben." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Stockholmspremiär 1984-02-24 Ri-Tvåan Sverige 91 min
1984-02-24 Rival Sverige 91 min
1984-02-24 Saga Sverige 91 min
Sverigepremiär 1984-02-10 Fyren Göteborg Sverige 91 min
1984-02-10 Palladium Göteborg Sverige 91 min
TV-visning 1996-03-23 SVT1 Sverige
Dvd-release 2008-06-11 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 13
Färg papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?