Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Paris, Texas
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1984-11-02

Handling

Texas, nära den mexikanska gränsen. Plötsligt dyker en man upp i det öde landskapet. Han ser ut att ha vandrar flera dygn i sträck. När mannen omsider når den första bebyggelsen på...

Visa hela handlingen

Press

"Historien är minimal och ändå kolossal, sådan den konstruerats av dramatikern Sam Shepard och bildsatts av Wim Wenders. Knapphändigheten och den artistiska ekonomin är dess...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning

Medverkande

Harry Dean Stanton Travis
Nastassja Kinski Jane
Dean Stockwell Walt
Aurore Clément Anne
Hunter Carson Hunter
Bernhard Wicki doktor Ulmer
Tom Farrell den skrikande mannen
Sally Norvell ''Syster Bibs''
Sam Berry bensinstationskillen
Claresie Mobley biluthyraren
Viva Auder kvinna på tv
Socorro Valdez Carmelita
Edward Fayton Hunters vän
Justin Hogg Hunter, 3 år
John Lurie ''Slater''
Jeni Vici ''Stretch''
Sharon Menzel komedianten
The Mydolls bandet som repeterar

Bolag

Handling

Texas, nära den mexikanska gränsen. Plötsligt dyker en man upp i det öde landskapet. Han ser ut att ha vandrar flera dygn i sträck. När mannen omsider når den första bebyggelsen på amerikansk mark, kollapsar han och förs till en liten sjukstuga. Mannen saknar identitetshandlingar och vägrar tala. Läkaren hittar bara ett visitkort i hans plånbok med ett namn och ett telefonnummer i Los Angeles. När läkaren slår numret svarar Walt, som visar sig vara mannens yngre bror. Walt, som inte hört från sin bror Travis på fyra år, har trott att han var död. Nu tar han första bästa plan till den mexikanska gränsen, men nås vid ankomsten till sjukstugan av meddelandet att Travis gett sig iväg. Så småningom hittar Walt honom och de beger sig till Los Angeles. Travis vägrar i det längsta att prata, men till slut kan de båda bröderna föra ett någorlunda normalt samtal. Vad Walt inte får reda på är var Travis hållit hus under dessa fyra år. Walt och hans fru Anne har under tiden tagit hand om Travis' son Hunter, som de uppfostrat som sin egen. Hunter och Travis finner snart varandra och tillsammans ger de sig av för att söka hans mor, Jane, som de av Anne får reda på att hon finns i Houston. Far och son hittar så småningom modern som arbetar på en sexklubb. Efter ett långt samtal mellan Travis och Jane lovar hon att ta hand om Hunter. Travis ger sig av eftersom han vet att det inte kommer att gå att leva som en familj -- det fungerade inte förut, innan Jane och Hunter lämnade honom.

Censur / granskning

Censurnummer 125065
Datum 1984-10-24
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 3982 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Historien är minimal och ändå kolossal, sådan den konstruerats av dramatikern Sam Shepard och bildsatts av Wim Wenders. Knapphändigheten och den artistiska ekonomin är dess kännemärken. Förtätningen är dess resultat.

Det är en så kallad road-movie som skiljer sig från flertalet road-movies genom att resan inte bara går via graffitis och neonskyltar och geografiska tomrum utan i lika hög grad via stämningar, pessimistiska atmosfärer, psykiska tillstånd. Vad Wenders skildrar är arealer som reflekterar människan och människor som speglar arealerna. Lika bråddjupt som hos honom, vågar jag påstå, hur sjaskigheten och de amerikanska distanserna aldrig avtecknat sig på en filmremsa.

Rastlösa personer bör undvika hans USA-bilder. "Paris, Texas" är ett mästerstycke som tar tid, ett mästerstycke som inte salubjuder sig utan vidare. Men ett mästerstycke är det likafullt." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Men Wenders håller inte distansten filmen igenom; han faller för frestelsen att göra Travis till lite av en tragisk hjälte -- ändå, trots allt. Mycket beror detta nog på Shepards manus; det finns där en anstrykning av machismo, en outredd tro på någon sorts manlig mystik, som gör att filmen ibland inte känns äkta.

Sam Shepard har helt enkelt lite av posör i sig.

Det gör att det i filmen förutsätts en hel del -- om relationerna far--son kontra relationerna mor--son; om relationen kvinna--man -- som kanske inte alls känns så självklar när filmen är slut.

Vad man däremot aldrig ifrågasätter är relationen mellan Travis -- Harry Dean Stanton -- och hans fru, spelad av Nastassja Kinski. Det är i skildringen av deras förtärande, vansinniga passion för varandra filmen har sin styrka: det förhållandet tror man på och grips av, och det är det som gör filmen drabbande och till en märkvärdighet.

Men "Paris, Texas" är inte en film att sväljas hel. Om nu någon film är det." Mårten Blomkvist i Dagens Nyheter

"Wenders har en fantastisk förmåga att finna de alldeles rätta, oerhört tydliga scenerna och miljöerna. Och till sin hjälp har han fotografen Robby Müller vars foto är enastående. Njut av hur han bygger upp bilderna genom spänningar mellan närbild och fjärrbild, njut av ljuset och färgerna.

Wenders lämnar ut sig helt åt sina medarbetare och får allt deras kunnande i gengäld.

-- -- --

Det är så bra film blir till, stora talanger tänder varandra. Och det har verkligen hänt i arbetet med "Paris, Texas"." Anders Ahlberg i Expressen

"Fräschören i bilderna (foto Robby Müller) och skildringens absoluta koncentration skapar maximalt intresse för den utmörglade mannen med den inåtvända, brinnande blicken under röd skärmmössa. Han heter Travis -- men det dröjer tills vi får den upplysningen för rätt länge vägrar han att tala. Rollen görs av Harry Dean Stanton som fängslar från början till slut genom en starkt reducerad spelstil där varje liten förändring får sin betydelse och ger oss en liten bit av den gåtfulle Travis -- som ändå har en del av sin hemlighet kvar när vi skiljs ifrån honom.

Wim Wenders har gjort den här filmen i Amerika med den amerikanska filmens myter och är hela tiden medveten om vad han håller på med. Man förnimmer oavbrutet en intelligent regissörs närvaro i filmen.

Manuskriptet är av Sam Shepard och det säger ju också något. Det finns en överensstämmelse mellan författarens och regissörens sätt att handskas med orden -- och med tystanden. Till exempel tystnaden -- och ordens trevande -- mellan två bröder under den långa bilfärden från en sjukstuga i Texas till ett villasamhälle utanför Los Angeles där Travis bror bor med sin hustru (fint spelad av Aurore Clément) och Travis 7-årige son Hunter.

Människor på färd i bil genom ett landskap; det är Wim Wenders alltsedan han gjorde Im Lauf der Zeit. "Landskapet som själens spegel" är den här gången något direkt uttalat: Travis berättar att när han full av skuldkänslor över sitt havererade äktenskap lämnade sin son och sin hustru så var hans enda önskan att finna ett landskap att försvinna in i, ett landskap som sluter sig kring den ensamma människan." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1984-11-02 Cinema Göteborg Sverige 146 min
1984-11-02 Cinema Stockholm Sverige 146 min samt 3 städer
Dvd-release 2009-05-27 Sverige
Cinemateksvisning 2018-11-03 Filmhuset Stockholm Sverige
TV-visning 2019-06-21 SVT2 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 7
Färg papper 8
Dia 2
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?