Innehållsförteckning

Grundfakta

Originaltitel Rumble Fish
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1984-05-18

Medverkande

Matt Dillon
Rusty James

Mickey Rourke
Motorcycle Boy

Diane Lane
Patty

Diana Scarwid
Cassandra

Nicolas Cage
Smokey

Visa alla medverkande

Handling

Coppolas kultfilm om en storebrors, "The Motorcycle Boy", återkomst och om hur unga människor berövas sina illusioner. Vem är han den heroiske mytgestalten avgudad av sin yngre bror?

Press

""Rumble Fish" är ingen film där berättelsen spelar en avgörande roll. Inspirerad av tidig, tysk expressionistisk film har Coppola försökt skapa en film där den abstrakta formen träder...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Matt Dillon Rusty James
Mickey Rourke Motorcycle Boy
Vincent Spano Steve
Diane Lane Patty
Diana Scarwid Cassandra
Nicolas Cage Smokey
Dennis Hopper fadern
Christopher Penn B J Jackson
Larry Fishburne Midget
William Smith Patterson, snuten
Michael Higgins Mr Harrigan
Glenn Withrow Biff Wilcox
Tom Waits Benny
Herb Rice svart biljardspelare
Maybelle Wallace Late Pass Clerk
Nona Manning Pattys mamma
Domino Pattys syster
Gio kusin James
Susan E. Hinton en prostituerad
Emmett Brown Mr Dobson
Tracey Walter
Lance Guecia rånarna i gränden
Bob Maras poliskonstapeln
J.T. Turner matteläraren
Keeva Clayton
Kirsten Hayden
Karen Parker
Sussannah Darcy
Kristi Somers flickorna vid insjön

Bolag

Produktionsbolag Hot Weather Films för Zoetrope Studios
Distributör i Sverige (35 mm) United International Pictures AB
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994

Handling

Coppolas kultfilm om en storebrors, "The Motorcycle Boy", återkomst och om hur unga människor berövas sina illusioner. Vem är han den heroiske mytgestalten avgudad av sin yngre bror?

Censur / granskning

Censurnummer 124589
Datum 1984-02-10
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2581 meter


Tekniska fakta

Färgtyp Svartvit och färg


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

""Rumble Fish" är ingen film där berättelsen spelar en avgörande roll. Inspirerad av tidig, tysk expressionistisk film har Coppola försökt skapa en film där den abstrakta formen träder fram.

Och det gör den med besked i "Rumble Fish", så till den grad att Coppola mer framstår som experimentalist än filmberättare. Här finns gott om sofistikerade ljusdunkel-övningar, "uppförstorade" ljud (plötsligt kan salongen fyllas av gnisslande skosulor eller tuggumituggande) och oväntade kameravinklar. Det kan stundtals vara mycket fantasieggande, särskilt för den hantverksintresserade biobesökaren. Utan tvekan använder sig Coppola av ett suggestivt filmspråk (läs: teknik) -- i någon annans bearbetning är jag rädd att resultatet blivit plågsamt trivialt.

Problemet är att det förhåller sig med formen och innehållet som med de märkligt handkolorerade fiskarna i filmen: de dödar varandra så fort de får en chans." Jannike Åhlund i Aftonblandet

"Liksom "Outsiders" är "Rumble Fish" en film som bågnar av begåvning. Här finns bilder som inte liknar någonting annat, och sekvenser -- som det virvlande, balettliknande slagsmålet i början -- som är små mästerverk." Mårten Blomkvist i Dagens nyheter

"Coppola har med absolut säkerhet träffat stämningen i 40- och 50-talsfilmerna. Njut av ljussättningen med de starka kontrasterna -- djupt mörker, hårt ljus; förvridet, fantasifullt skuggspel. Kameran: djärva kast mellan extrema fågelperspektiv och grodperspektiv, bilderna byggda med ordentligt djup från några decimeter från linsen till oändligheten.

Bilderna pulserar i takt med Steve Copelands hårda rockmusik." Anders Ahlberg i Expressen

" . . . Coppola tillför inget nytt till filmens inehåll, däremot åtskilligt till dess form.

Ibland skärper han dramatiken med sina extrema bildvinklar och starkt stiliserade scenografi. Lika ofta dränker han emellertid filmens budskap i "häftiga" effekter.

Det känns som om han sviker sina egna rullfigurer, gör det dödliga allvaret i deras öde till godis för cineaster.

Utan Mickey Rourke kunde filmen kapsejsat till total ytlighet, men han lösgör sig från Coppolas filmkulisser och kommunicerar direkt med publiken, så förtvivlat äkta att jag ändå minns filmen som något jag måste återvända till, se om och om igen, för att försöka komma närmare svaret på The Motorcycle Boys gåta." Britta Svensson i Stockholms Tidningen

"Medan Outsiders var en film som berättade om unga rebeller med ett visst socialt patos så blir Rumble Fish en pessimistisk och vemodig betraktelse över den stora tomheten och alltings meningslöshet, om hur det mänskliga kollektivet begår självmord och hur individen vänder sig mot sin egen spegelbild på samma sätt som de stridande akvariefiskar som fått ge filmen dess namn.

Redan Outsiders var en film som kändes väl osjälvständig och experimentlysten till stilen, men med Rumble Fish går Coppola än längre och använder idéer från såväl tysk 20-talsfilm som Werner Herzog, vilken för övrigt förvaltat sitt tyska arv på ett ibland tämligen dubiöst sätt.

De "germanska" inslagen i Rumble Fish närmar sig stundtals det rent barocka och även om Coppola varit ute efter Götterdämmerung i mellanvästern så blir det mer till esteticism än fungerande symbolik, mer pretentiöst än meningsfullt. Själv lär Coppola ha kallat sin film för "Camus för ungar" vilket också det är talande, inte för ambitionsnivån men för inställningen till konstnärskapet." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Förlaga

Originaltitel Rumble Fish (Roman)
Författare Susan E. Hinton


Visningar

Sverigepremiär 1984-05-18 Filmstaden 4 Stockholm Sverige 94 min
TV-visning 1989-01-20 Kanal 1 Sverige 90 min
1993-01-18 TV3 Sverige 90 min
1995-11-26 TV3 Sverige 90 min
1997-02-14 TV4 Sverige 90 min
1997-11-14 TV4 Sverige 90 min
2002-05-09 TV3 Sverige 90 min
2002-10-12 TV3 Sverige 90 min
2002-12-07 TV3 Sverige 90 min

Ämnesord

DK Film noir
DK Ungdomskultur

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Dia 4
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?