Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Silkwood
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 1984-03-16

Medverkande

Meryl Streep
Karen Silkwood

Kurt Russell
Drew Stephens

Cher
Dolly Pelliker

Craig T. Nelson
Winston

Diana Scarwid
Angela

Fred Ward
Morgan

Visa alla medverkande

Handling

Karen Silkwood arbetar på kärnkraftverket Kerr McGee. Där upptäcker hon att allt inte är som det ska med säkerhetsåtgärderna. En dag blir hon själv utsatt för strålning! Karen...

Visa hela handlingen

Press

"Det som ändå imponerar och gör "Silkwood" till en av de mest sevärda filmerna på repetoaren, är först och främst Meryl Streep som filmens antihjältinna. Men det är i lika hög grad...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Meryl Streep Karen Silkwood
Kurt Russell Drew Stephens
Cher Dolly Pelliker
Craig T. Nelson Winston
Diana Scarwid Angela
Fred Ward Morgan
Ron Silver Paul Stone
Charles Hallahan Earl Lapin
Josef Sommer Max Richter
M. Emmet Walsh Walt Yarborough
Les Lannom Jimmy
Richard Hamilton Georgie
Kent Broadhurst Carl
J.C. Quinn Curtis Schultz
David Strathairn Wesley
Bruce McGill Mace Hurley
E. Katherine Kerr Gilda Schultz
Henderson Forsythe Quincy Bissell
Sudie Bond Thelma Rice
Graham Jarvis läkaren på fackmötet
James Rebhorn läkaren i Los Alamos
Ray Baker Pete Dawson
Michael Bond läkare 2 i Los Alamos
Bill Cobbs mannen i lunchrummet
Norm Colvin Zachary
Haskell Craver Ham
Kathie Dean flygvärdinnan
Gary Grubbs Randy Fox
Susan McDaniel
Tana Hensley
Anthony Fernandez Karens barn
Betty Harper May Bissell
Tess Harper Linda Dawson
Anthony Heald läkare 2 på fackmötet
Nancy Hopton
Betty King sköterskor
Dan Lindsey en man vid staketet
John Martin man med ficklampa
Will Patton Joe
Vern Porter Bill Charlton
Christopher Saylors Buddy
Don Slaton man i måndräkt
Tom Stovall läkare 3 i Los Alamos

Bolag

Produktionsbolag ABC Motion Pictures
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film

Handling

Karen Silkwood arbetar på kärnkraftverket Kerr McGee. Där upptäcker hon att allt inte är som det ska med säkerhetsåtgärderna. En dag blir hon själv utsatt för strålning! Karen lägger ned mycket möda på att avslöja företagets slarv, så mycket att det går ut över hennes förhållande till pojkvännen Drew och väcker irritation hos ledningen. Hon får tag i bevis vilka hon ska leverera till New York Times. Hon hinner aldrig möta någon journalist. Hon omkommer i en mystisk bilolycka och bevispapperen återfinns aldrig. . .

Censur / granskning

Censurnummer 124638
Datum 1984-03-12
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3600 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Det som ändå imponerar och gör "Silkwood" till en av de mest sevärda filmerna på repetoaren, är först och främst Meryl Streep som filmens antihjältinna. Men det är i lika hög grad den nyansrikedom och de komplikationer som utgör själva väven i "Silkwoods" intrig.

Nichols lyckas både med konststycket att skildra en modern martyr och något som ser ut som ett porträtt av amerikansk arbetarklass.

Han gör det med återhållen indignation, med teknisk elegans men framför allt med en sorts stilla glödande vardagsrealism, en sällsynt råvara i amerikansk film." Jannike Åhlund i Aftonbladet

"Det är med filmen som med repliken från Karen Silkwoods pojkvän när han flyr fältet då den fackliga striden hårdnar: "Ge mig inte problem jag inte kan lösa." Visst löser "Silkwood" de problem man åtagit sig. Men andra frågor lurar i bakgrunden: Vad innebär Karen Silkwoods avslöjanden i dag? På vilket sätt -- om alls -- har kärnkraftsindustrins arbetsmetoder förändrats på dessa tio år? Kerr McGee-fabriken är i dag stängd -- är arbetet lika svårt och riskfyllt på de industrier som kommit efter? Hur ser förbindelserna ut mellan den civila kärnkraften och den militära?

Nog hade jag önskat att "Silkwood" givit sig på svårare problem, även med risken att inte kunna lösa dem." Eva af Geijerstam i Dagens Nyheter

"Det är ett levnadsöde som gjort för en film. Problemet är att Mike Nichols inte gjort EN film, han har försökt göra TRE filmer i samma: En samhällskritisk film om kärnkraftshantering. En ren thriller. Ett porträtt av en ovanlig människa.

"Silkwood" är både upprörande, i sina avslöjanden om hur cyniskt och tanklöst fabriksägarna utnyttjar arbetarna, och spännande, i Karen Silkwoods jakt efter bevis.

Men tyvärr blir komponenterna aldrig en helhet och fimen gör ett splittrat intryck, som om Nichols inte kunde bestämma sig för hur han ville ha det.

Att "Silkwood" ändå är mycket sevärd beror på den tredje komponenten." Mats Olsson i Expressen

"Det är i människoskildringen styrkan hos "Silkwood" ligger. Däremot har inte Mike Nichols lyckats ge filmen den politiska udd som storyn förtjänar.

Filmen tonar ut i ett förvirrande och obestämt slut, efter att Nichols misslyckats med att stegra spänningen, trots de många dramatiska och upprörande händelserna.

Trots det är "Silkwood", tillsammans med "Daniel", den bästa amerikanska film som går på repertoaren just nu. Och den bästa jag sett på mycket länge.

Synd bara att en sådan film ges en översättning där bland annat en kuk förvandlas till en näsa." Britta Svensson i Stockholms Tidningarn

"Mike Nichols som regidebuterade med Vem är rädd för Virginia Woolf? i mitten av 60-talet hade sedan några snabba publiksuccéer som Mandomsprovet och Moment 22. På senare år har både filmerna och framgångarna blivit färre. Silkwood måste därför betecknas som en remarkabel återkomst och även om en stor del av styrkan i Silkwood ligger hos Meryl Streep i titelrollen så är det uppenbarligen Nichols känsla för personinstruktion som gör hennes spel och utveckling i rollen gripande, fascinerande och inte minst mycket trovärdig." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1984-03-16 Ringside Stockholm Sverige 131 min
1984-03-16 Riviera Stockholm Sverige 131 min
TV-visning 1995-02-14 Femman Sverige
1995-12-31 Femman Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3564


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 3
Färg papper 3
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?