Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Un amour de Swann
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 1984-12-21

Medverkande

Jeremy Irons
Charles Swann

Ornella Muti
Odette de Crécy

Alain Delon
baron de Charlus

Fanny Ardant
hertiginnan av Guermantes

Marie-Christine Barrault
madame Verdurin

Nathalie Juvet
madame Cottard

Visa alla medverkande

Handling

Charles Swann, en förmögen konstintresserad aristokrat, lever i Paris' förnäma umgängeskretsar. Han blir helt förälskad i Odette de Crécy, en kvinna av lägre börd. På bekostnad av...

Visa hela handlingen

Press

"En lång rad av kontinentens främsta filmmakare har medverkat för att göra denna film. Peter Brook står för manusidén, Sven Nykvist för foto och den tyska tonsättaren Hans-Werner Henze...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Jeremy Irons Charles Swann
Ornella Muti Odette de Crécy
Alain Delon baron de Charlus
Fanny Ardant hertiginnan av Guermantes
Marie-Christine Barrault madame Verdurin
Nathalie Juvet madame Cottard
Charlotte Kerr madames assistent
Philippine Pascale madame de Gallordon
Charlotte de Turckheim madame de Cambrenner
Jean-François Balmer monsieur Cottard
Jean-Louis Richard monsieur Verdurin
Jacques Boudet hertigen av Guermantes
Anne Bennent Chloë
Catherine Lachens pianistens tant
Nicolas Baby ung jude
Bruno Thost Saniette
Geoffroy Tory Forcheville
Roland Topor Biche
Jean-Pierre Coffe Aimé
Vincent Martin Rémi
Marc Arian Swanns betjänt
Romain Brémond Guermantes dörrvakt
Pierre Celeyron lakejen ''Pif''
Jacques Delafontaine dörrvakt på operan
Martin Droch Guermantes hovmästare
Jean Geton
Georges Liatard gamla män i fönstret
Bernadette Lesache Odettes jungfru
Jean-Gabriel Nordmann Guermantes lakej
Joelle Pilvin en kvinna på gatan
Maud Rayer Madame
Louis de Rohan Chabot
Louis-Gaston de Ségur folk vandrande på Tuilerierna
Emmanuelle Rosenthal Gilberte
Daniel Tarrare Swanns frisör
Frédéric Valade kyparen på restaurangen
Ivry Gitlis
Jean-Louis Valero
Florence Manceau
Dominique de Wiliencourt
Louis Blay
Laurent Jouanneau
Laurent Vernet
Bertrand Walter musiker vid Guermantes soaré
François Weigel pianisten hos Verdurins

Bolag

Handling

Charles Swann, en förmögen konstintresserad aristokrat, lever i Paris' förnäma umgängeskretsar. Han blir helt förälskad i Odette de Crécy, en kvinna av lägre börd. På bekostnad av sitt fina umgänge gifter han sig med henne. Senare drabbas han av en svår sjukdom.

Censur / granskning

Censurnummer 124994
Datum 1984-09-25
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3035 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"En lång rad av kontinentens främsta filmmakare har medverkat för att göra denna film. Peter Brook står för manusidén, Sven Nykvist för foto och den tyska tonsättaren Hans-Werner Henze för den utmärkta musiken. Det är en grandios film med mycket bra skådespelare.

Vad jag inte förstår är avsikten med filmen. För inte har väl Volker Schlöndorff bara velat göra ett kostymskådespel? Som kärlekshistoria är den någorlunda, inte mer." Ingvar von Malborg i Aftonbladet

"Om "Swann och kärleken" undviker de gyllene trådarna i sin litterära förlagas skickliga berättarväv, perspektivet "då" och "nu", fångar den omedelbart in Prousts andra bärande perspektiv: det sociala livet kontra det privata.

Det drar iskande kallt i hertiginnan Guermantes musikaliska salong. Där blir kärleken den obotliga sjukdom Swann förbannar, kallare än döden.

Jeremy Irons spelar Swann behärskat, men utan några förvånande utropstecken. Ornella Muti spelar Odette, demimonden på modet med större känsla för det outsagda. Och Alain Delon är som sagt en gripande Charlus.

Men vad vore "Swann och kärleken" så att säga frigjord från Prousts vidare efterforskningar? Förmodligen i stort vad den är: en ytterst vacker och välklädd film, bildmässigt konventionell men med en ypperlig dialog. En film om kärlek i förra seklet, då den än mer än i dag regerades av klassamhällets intolerans mot vad som än hotar att rubba dess cirklar.

Och åtminstone i det senare vågar jag påstå att den intill opersonlighet är trogen sin litterära förlaga." Eva af Geijerstam i Dagens Nyheter

"Det vore en överdrift att påstå att Schlöndorff lyckats. Proust är ordens mästare. Han kan beskriva sina känslor inför oansenligaste hagtornsbuske på ett sätt som gör läsaren delaktig av upplevelsen. Men det är ord som inte lätt låter sig översättas i bilder.

"Swann och kärleken" är vacker (foto: Sven Nykvist) och vemodig, Jeremy Irons är urtypen för en romantisk hjälte.

Men som inblick i den franska sekelskiftessocietetens speciella värld är den ändå anmärkningsvärt doftlös." Bernt Eklund i Expressen

"Olyckligtvis domineras filmen av den träbockslike Jeremey Irons i rollen som Charles Swann. Irons är inte förmögen att gestalta Swanns passion för Odetta. Att det är något fel på Swann syns tydligt, men Irons' version kan det lika gärna röra sig om förstoppning som om en allt förtärande, destruktiv kärlek. Han är inte skådespelare nog för att framställa det komplexa, både patetiska och tragiska, som finns hos Swann. I Schlöndorffs version blir han en rik och ointressant lätting med en het lidelse för en lättfärdig flicka.

Denna vulgarisering av Proust förvärras av Schlöndorffs tunga handlag. Hos Proust finns inga obsceniteter; han antyder och omskriver istället för att klart och tydligt visa. Några sådana finesser vill Schlöndorff inte veta av. Med teutonisk omsorg och tyngd tvingar han den fine esteten och Vermeer-experten Swann att sodomisera en flicka på en bordell; scenen är grov och vulgär och tecken på en konstnärlig primitivism som inte hör hemma i en filmatisering av Proust.

Men just i dessa bilder framgår det tydligt hur lönlöst det är att försöka fånga Proust på den vita duken. Bilderna tvingar fram uttrycksfullhet och klarhet där romanen lever i mångtydighet och antydning. Ett fotografi ljuger inte; vad värre är, det tycks förstöra några av litteraturens centrala värden.

Som version av Proust är "Swann och kärleken" alltså tämligen misslyckad: ett tomt skal där endast personernas namn har något gemensamt med sina textuella förlagor. Det som räddar filmen från den fullständiga katastrofen är några utmärkta skådespelarinsatser. Förutom Delon är Fanny Ardant som hertiginnan de Guermants förträfflig. När de är med blir filmen en roande komedi. Men dessa ögonblick är både korta och få." Carl Rudbeck i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1984-12-21 Look Stockholm Sverige 111 min
TV-visning 1993-07-20 TV4 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3024


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?