Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Un dimanche à la campagne
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1984-10-19

Medverkande

Louis Ducreux
Monsieur Ladmiral

Sabine Azéma
Irène

Michel Aumont
Gonzague

Geneviève Mnich
Marie-Thérèse

Claude Winter
Madame Ladmiral

Visa alla medverkande

Handling

Varmt och charmfullt om målaren Monsieur Ladmiral och hans familj under en söndag på landet. Bertrand Travernier belönades med regipriset i Cannes.

Press

""En söndag på landet" är som en lätt och luftig Monet-tavla. Under förstoringsglaset finner man först inget annat än avtrycken av penselns duttande över duken. Men på avstånd bildar...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Louis Ducreux Monsieur Ladmiral
Sabine Azéma Irène
Michel Aumont Gonzague
Geneviève Mnich Marie-Thérèse
Monique Chaumette Mercedes
Claude Winter Madame Ladmiral
Thomas Duval Emile
Quentin Ogier Lucien
Katia Wostrikoff Mireille
Marc Perrone dragspelaren

Bolag

Handling

Varmt och charmfullt om målaren Monsieur Ladmiral och hans familj under en söndag på landet. Bertrand Travernier belönades med regipriset i Cannes.

Censur / granskning

Censurnummer 124989
Datum 1984-09-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2592 meter


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Färgtyp Färg


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

""En söndag på landet" är som en lätt och luftig Monet-tavla. Under förstoringsglaset finner man först inget annat än avtrycken av penselns duttande över duken. Men på avstånd bildar summan av de små betydelselösheterna en rik och mångskiftande väv.

-- Om jag imiterat Monet och de andra impressionisterna hade min egen stil gått förlorad, säger Monsieur Ladmiral till sin dotter. Mitt mål var respekten för traditionen -- originaliteten, den såg jag hos andra.

En beskrivning som i överförd tappning stämmer rätt väl in på Tavernier och hans filmskapande.

Här finns ett förstklassigt spel, en njutbar kameraföring och ett foto som är både precist och stämningsmättat, allt känsligt orkestrerat och med ett mästerligt handlag.

"En söndag på landet" är inget epos, men en mogen film för en mogen publik." Jannike Åhlund i Aftonbladet

Mästerligt skildrar Tavernier denna familjesammankomst i en dåsig miljö av humlesurr och småprat och middagsslummer.

Här finns ett mönster av känslor man känner igen, en blandning av tillgivenhet och vana, närhet och avstånd, kärlek och irritation. Det är ju så här våra liv mestadels ser ut.

I små, till synes avsiktslösa bilder och episoder frammanar Tavernier denna atmosfär av stillastående och förtrolighet där de enda känsloströmmarna rörs upp av dottern som för en kärlekshistorias skull hastigt avreser.

Denna varmhjärtade, rastlösa och lite olyckliga kvinna representerar vitaliteten i denna film med dess milda dödsackord. Och däremellan rör sig den gamle och hans konstnärskap -- ty därom handlar också denna film." Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Bertrand Tavernier heter konstnären bakom den här filmen. Han är snarare påverkad av Renoir än av Cezanne eller Van Gogh. Han arbetar med de spänningar som binds i stillheten och gör det med en absolut känsla för stil och rytm. God hjälp har han av sina skådespelare -- framför allt den gamle Louis Decreux.

Alltihop är mycket angenämt att beskåda." Bernt Eklund i Expressen

"Med vilken finess spelar inte den gamle aktören Louis Ducreux fram Ladmirals kärlek till denna dotter som får ta sig de friheter han inte tolererar från andra: hon får till och med rycka undan den i stillebenhörnet konstfullt tillrättalagda schalen.

Hos henne ser han den djärvhet och det frimod som han saknar hos sonen och som han själv aldrig ägt. En av de finaste scenerna utspelar sig på den anspråkslösa restaurangen vid floden då Ladmiral berättar för dottern om hur han blev den målare han blev.

Som ung trodde han paå de gamla mästarna och det traditionella måleriets regler och krav. Så småningom kom nya signaler men "då hade jag redan fått hederslegionen". Han såg Cézannes utställning 1906/07 men "det gav mig inte något. Samma sak med van Gogh".

Nu, på gamla da'r har han möjligen fått en annan syn på det hela och mumlar litet som en ursäkt att hans fru inte ville att han skulle ge sig in på några äventyrligheter.

Nej, någon ohejdbar genuin talang har han nog aldrig ägt, men där finns en kvalitet både hos artisten och hos människan. Tavernier belyser det i en rik och levande film -- som inte utesluter de mänskliga inkonsekvenserna. Epoken speglas i Taverniers lika utsökta som meningsfulla bildkompositioner och tidsstämningen trogen låter han söndagen genomströmmas av Gabriel Fures musik." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1984-10-19 Grand 1,Filmstaden 7 Stockholm Sverige 95 min
Cinemateksvisning 2014-10-23 Filmhuset Stockholm Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2584


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity


Typ Dialoglista
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 12
Färg papper 8
Dia 7
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?