Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Dance with a Stranger
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1985-10-11

Medverkande

Miranda Richardson
Ruth Ellis

Rupert Everett
David Blakely

Ian Holm
Desmond Cussen

Tom Chadbon
Anthony Findlater

Jane Bertish
Carole Findlater

Visa alla medverkande

Handling

Historien om Ruth Ellis, den sista kvinnan som hängdes i England. Hon dömdes 1955 till döden för att ha skjutit sin älskare. 1953. Ruth, frånskild och mor till två barn, bor tillsammans...

Visa hela handlingen

Press

"På denna story ur verkligheten har Shelagh Delaney, författarinnan till "En doft av honung", skrivit ett briljant manus. Och hon har gått till väga på ett oväntat sätt. Hon...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Miranda Richardson Ruth Ellis
Rupert Everett David Blakely
Ian Holm Desmond Cussen
Matthew Carroll Andy
Tom Chadbon Anthony Findlater
Jane Bertish Carole Findlater
David Troughton Cliff Davis
Paul Mooney Clive Gunnell
Stratford Johns Morrie Conley
Joanne Whalley Christine
Susan Kyd Barbara
Lesley Manville Maryanne
Sallie-Anne Field Claudette
David Beale en man i ''Little Club''
Martin Murphy Roy
Tracy-Louise Ward flickan med David Blakely
Michael Jenn Wilf
Alan Thompson Ralph
Nicholas McArdle värden på lantpuben
Miki Iveria värdinnan
Lizzie McKenzie kvinnan på tvättinrättningen
Ian Hurley
Charles Cork poliskonstaplar
Patrick Field byggjobbaren
Colin Rix värden på ''Magdala''
Tony Mathews en kund på ''Magdala''
Charon Bourke sångerskan i danslokalen
Elizabeth Newell babyn

Bolag

Produktionsbolag First Film Company (för)
Goldcrest Films and Television Ltd
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB

Handling

Historien om Ruth Ellis, den sista kvinnan som hängdes i England. Hon dömdes 1955 till döden för att ha skjutit sin älskare. 1953. Ruth, frånskild och mor till två barn, bor tillsammans med sin 10-årige son Andy i en våning ovanför en sjaskig spritklubb där hon arbetar som värdinna och föreståndare. En kväll på klubben blir hon genom sin vän och förtrogne, Desmond Cussen, presenterad för David Blakely, en arrogant överklassyngling. De älskar med varandra och börjar en kärleksaffär som snart blir både våldsam och stormig. Ruth blandar sig med hans överklassvänner, bland andra Anthony och Carole Findlater som ser på henne med misstänksamhet och anser henne "ej passande". När David förlovar sig med en flicka från sina kretsar blir Ruth svartsjuk, men han får henne att stanna med tomma löften. Han har svårt att ge upp Ruth och bryter sin förlovning. David lovar Ruth att hon ska få träffa hans familj. När de anländer till familjeresidenset vågar hon av olika skäl inte möta Davids mor utan far tillbaka till London. Ruth försöker flera gånger göra slut, men hon och David är besatta av varandra och hon blir mer och mer beroende av honom -- både känslomässigt och sexuellt. Efter ett våldsamt gräl på klubben förlorar Ruth både jobbet och lägenheten. Desmond erbjuder henne och sonen att bo hos honom, men hon fortsätter att möta David i smyg. När Desmond får reda på det blir han upprörd och ordnar en annan lägenhet åt henne. Ruth blir med barn och David övertalar henne att inte göra abort och lovar att stå vid hennes sida. Men när Findlaters övertygar honom betydelsen av sitt nästa släktled lämnar han Ruth som får missfall. David återvänder och vinner henne tillbaka, men försummar henne snart med sina amorösa äventyr. Deprimerad efter sitt missfall, gömmer sig Ruth utanför Findlaters våning för att spionera på David. En kväll väntar hon utanför en pub och skjuter ner David när han lämnar den.

Censur / granskning

Censurnummer 125747
Datum 1985-09-26
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2800 meter
Kommentar Aktlängder: 566-577-479-481-463-234 = 2 800 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"På denna story ur verkligheten har Shelagh Delaney, författarinnan till "En doft av honung", skrivit ett briljant manus. Och hon har gått till väga på ett oväntat sätt.

Hon koncentrerar sig på förhållandet mellan Ruth och David. Hon avstår från återblickar på Ruths solkiga förflutna och låter det bara framskymta under berättelsens gång. Men inte nog med det. Hon avstår också från efterspelet. Ruths öde antyds bara i ett autentiskt brev till Davids mor.

Förtjänsterna blir, när förvåningen lagt sig, uppenbara. Filmen får en stark närhetsverkan som sätter tidsavståndet lite ur spel. Det känns som en kärlekstragedi i klassklyftornas tecken som -- bortsett från att dödsstraffet är avskaffat -- kunde utspelas idag.

Vad den skildrar är en stark och självständig kvinna som bryts ner i ett spel av känslor och sociala motsättningar, tills hon slutligen förlorat allt hon tidigare uppnått.

Det är trist och tragiskt, men lyckligtvis föreligger ingen sentimental idealisering av denna kvinna. Hon låter sig misshandlas och förödmjukas av en odåga medan hon tar emot tjänster från en godhjärtad man som får sukta, och även modersinstinkten sviktar i passionens töcken.

Miranda Richardsons blonderade Ruth Ellis fångar skickligt nyanserna i detta kvinnoporträtt. Här finns både det kyligt professionella, det mammabussiga och det känslorött nakna. En stark prestation!" Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Till en början kan rollerna verka alltför karikerade för att verka trovärdiga, men långsamt sjunker man in i denna bisarra och tragiska historia.

Intensiteten stegras för varje filmruta, och med mycket suggestiva bilder marscherar berättelsen mot det kolsvarta slutet.

Hantverket är omisskännligt engelskt. Femtiotalsbilderna från London doftar av te med mjölk och fish & chips. Den kyliga luften kryper ut i salongen, och man fumlar i biomörkret efter sin grovstickade cardigan.

Huvudrollsinnehavarna Miranda Richardson och Rupert Everett är debutanter i större sammanhang -- båda mycket lovande.

Bäst är emellertid Ian Holm (känd från biroller i "Triumfens ögonblick", "Greystroke", "Alien") i rollen som Desmond Cussen -- en vän till Ruth som vill vara mer än vän, men i stället får stå emellan och skydda hennes son när det hettar till som värst." Jan Gradvall i Expressen

"Dans med en främling är i grunden en ganska enkel film om omöjlig kärlek och det som gör den till något utöver det vanliga är den suggestiva titelmelodin, som ligger i bakgrunden som ett förtäckt hot, men framför allt Miranda Richardson i rollen som Ruth Ellis. Miranda Richardson som här gör sin långfilmsdebut agerar med små medel och stillsamma skiftningar i mimiken, men hennes utveckling från behärskad nattklubbsvärdinna till desperat och sviken älskarinna är mycket trovärdig. Henns dröjande, avvaktande spelstil lägger dessutom en sällsam och främmande dimension till rollfiguren och porträttet av Ruth Ellis blir inte bara ett tragiskt individuellt öde utan än mer en bild av passionens offer och en symbol för en generations första frigörelseförsök. Ruth Ellis blir en rebell med ett ärende." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1985-10-11 Cinema Stockholm Sverige 102 min
TV-visning 1998-10-23 TV3 Sverige
1998-12-20 TV3 Sverige
2001-12-19 SVT1 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2799


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity


Typ Dialoglista
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 12
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?