Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Underkastelsen
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Genomsnittsbetyg 3,28 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Sverigepremiär 2010-04-23

Medverkande

Peter Andersson
berättarröst

Stellan Skarsgård
breättarröst engelsk version

Visa alla medverkande

Handling

Om kriget mot oss själva och mänsklighetens möjlighet att överleva det. Vittnesbörden från 23 världsledande professorer om hotet som omger oss och finns i oss, och som riskerar utplåna...

Visa hela handlingen

Press

En dokumentär rysare i tiden, en käftsmäll som väcker tankar, ett starkt och skrämmande korståg, en kommande klassiker, lite tråkig och monoton – så lyder några omdömen om...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Alternativtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Handling

Om kriget mot oss själva och mänsklighetens möjlighet att överleva det. Vittnesbörden från 23 världsledande professorer om hotet som omger oss och finns i oss, och som riskerar utplåna mänskligheten långt innan epidemier, krig eller klimatförändringar.
”Underkastelsen” är en film om de hundratals kemikalier vi alla idag bär i vårt blod, som ett resultat av den oerhörda mängd kemikalier vi sedan andra världskriget spritt i vår miljö och underkastat oss.

Stefan Jarl

Censur / granskning

Censurnummer 147787
Datum 2010-04-15
Åldersgräns Tillåten från 7 år


Tekniska fakta

Längd i minuter 87 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En dokumentär rysare i tiden, en käftsmäll som väcker tankar, ett starkt och skrämmande korståg, en kommande klassiker, lite tråkig och monoton – så lyder några omdömen om ”Underkastelsen”. I filmen vittnar 23 professor om hotet som omger oss och om alla de kemikalier som finns i vårt blod.

Högsta betyg (5) ger Helena Lindblad i Dagens Nyheter:

” Det höga betyget är ideologiskt betingat snarare än formmässigt. Om jag säger att filmen består av Stefan Jarl som rantar runt på sjukhus och låter undersöka hur mycket kemikalier han själv bär i sitt blod, skådespelaren Eva Röse utklädd till Madonnan och barnet som på en renässansmålning och 23 olika forskare som uttalar sig mot delvis svart bakgrund verkar det kanske inte så upphetsande. Men det är det faktiskt.”

Mats Brådstedt i Expressen tror att ”Underkastelsen” redan krattat i manegen för en Guldbagge och ger filmen 4 getingar.

Lite mer tveksam är Michael Tapper i Sydsvenska Dagbladet:

”Som filmupplevelse blir paraden av talande huvuden mot en svart bakgrund ganska snart monoton. Visst, de är kunniga, engagerade och i en del fall roliga – många av dem säkert fängslande föreläsare – men jag saknar den visuellt mer kraftfulla Jarl från tidigare filmer.” Betyget blir en trea.

Lisa Olsson i Moviezine ger ”Underkastelsen” en (av få) tvåa:

"Men Stefan Jarls idé om att visa upp 'det nakna ansiktets vittnesmål' är inte särskilt rolig för biopubliken. Många av forskarna glömmer man så fort de har försvunnit från filmduken. Det blir helt enkelt lite för tråkigt."

Genomsnittsbetyg: 3,28

Visningar

Sverigepremiär 2010-04-23 Stockholm Sverige 87 min
Annan visning 2010-05-12 Scandinavia House New York USA United Nations Premier. Filmen visades för FN-delegater.
Festivalvisning 2011-03-12 Victoria 4 Stockholm Sverige 87 min Tempo Dokumentärfestival 2011.
TV-visning 2011-04-12 SVT1 Sverige
2012-01-06 SVT2 Sverige

Ämnesord

Dokumentärfilm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?