Innehållsförteckning

Grundfakta

Originaltitel Les nuits de la pleine lune
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1985-10-04

Medverkande

Christian Vadim
Bastien

László Szabó
målaren på kaféet

Visa alla medverkande

Handling

Louise och Rémi lever i en förort till Paris. Rémi är hemkär, Louise dras till storstaden. För att lösa konflikten skaffar sig Louise en lya i Paris där hon ibland övernattar ensam. En...

Visa hela handlingen

Press

"Andra må upptäcka några visdomar i en här historien. Själv hittar jag bara, trots aktningsvärda bemödanden, en 102 minuters pseudofilosofisk långrotning. Plus misstanken att...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker

Medverkande

Pascale Ogier Louise
Tchéky Karyo Rémi
Fabrice Luchini Octave
Virginie Thévenet Camille
Christian Vadim Bastien
László Szabó målaren på kaféet
Lisa Garneri Tina, barnvakten
Mathieu Schiffman Louises dekoratörvän
Anne-Séverine Liotard Marianne
Hervé Grandsart Rémis vän Bertrand
Noël Coffman Stanislas

Bolag

Produktionsbolag Les Films du Losange SARL
Les Films Ariane
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB

Handling

Louise och Rémi lever i en förort till Paris. Rémi är hemkär, Louise dras till storstaden. För att lösa konflikten skaffar sig Louise en lya i Paris där hon ibland övernattar ensam. En fullmånenatt begår hon misstaget att släppa in en man, att bryta det överenskomna mönstret, och hon inser att förorten och Rémi är "hemma", Paris en tillfällig exil. Hon återvänder hem och finner att även Rémi denna natt brutit mönstret och släppt in en kvinna i sitt liv, men för gott. Louise återvänder till sin exil i storstaden -- blir den nu "hemma"?

Censur / granskning

Censurnummer 125729
Datum 1985-09-19
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2781 meter
Kommentar Aktlängder: 565-498-549-544-435-190 = 2781 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Andra må upptäcka några visdomar i en här historien. Själv hittar jag bara, trots aktningsvärda bemödanden, en 102 minuters pseudofilosofisk långrotning. Plus misstanken att 65-åringen Rohmer så att säga raggat i fel generation; liksom den Marcel Carné som i 50-årsåldern kastade sig över "Storstadsungdom".

Pratlusten är det i alla fall inget fel på, och när det pratats tillräckligt länge pratas de vidare ett stycke bortom hörnet till evigheten. Ibland, och det gäller alla fyra delarna i serien, verkar det som om Rohmer velat demonstrera talfilmens tekniska genombrott.

"Fullmånenätter" heter språkövningen. Den kunde också, med anspelning på en inte alldeles överbegåvad TV-underhållning som pågår 200 mil norr om Paris, ha hetat Snacket går." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Det är som vanligt beundransvärt välgjort. Och Pascale Ogier, prisbelönad i Venedig, svarar för ett lite rörande porträtt av en ung parisiska som försöker förena kärlek och frihet så alla skall bli nöjda.

Men samtidigt som man konstaterar detta måste man påpeka att svagheten i Rohmers konversationsstycken blir allt mer besvärande. De utspelas i en priviligierad värld, i en tillvaro av självupptaget kärlekspedanteri. Här finns varken brödbekymmer, passioner eller trasighet. Och världsproblemen hör hemma på en annan planet.

Man glömmer det så länge man bländas av Rohmers erotiska 1900-talsrokoko, med dess lätta humor och intelligenta sinnlighet. Men man påminns om det när konststyckena upprepats för länge, och så känns det i "Fullmånenätter".

"Dessutom är nyfikenheten minimal, för man anar snart hur det skall gå. För första gången tappar moralisten Rohmer lite av sin försonande charm och sticker fram svansen.

Mitt i all sin konstmässiga förträfflighet blir därför filmen om textildesignern Louise lite tråkig. När hon inreder sin lya i läcker stil är det väl menat som en kommentar av Rohmer till hennes försök att ordna sitt kärleksliv på ett behagligt vis.

Men det är som om han samtidigt designade sina egna kärleksfilmer!" Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Det går nämligen inte, meddelar Rohmer, att spalta upp kärleken i trygghet, vänskap och erotik.

Det är kanske ett tänkvärt budskap. Framför allt är det framfört med fransk elegans och sammanhållet av Pascale Ogier, en av Rohmers många gåtfulla kvinnor." Lasse Bergström i Expressen

"Berättelsen i Fullmånenätter är så banalt alldaglig att den tvingar åskådarens intresse bort från vad som sägs till hur det sägs. I stället för att ge en lektion i psykologi eller något dylikt ämne undervisar Rohmer i den svåra konsten att se. Han skalar skoningslöst bort allt ovidkommande och framställer livet i hela dess uppskakande banalitet. I förlängningen av hans i och för sig diskreta men enligt somliga sterila formalism finns en djup misstro mot all mening som sådan.

Fullmånenätter är ett perfekt litet konstverk. Det är en mästerligt berättad novell som vilar i den mörka insikten att varken tingen eller orden döljer några metafysiska nödutgångar. Allting är precis vad det verkar vara, inte mindre men heller aldrig mer." Carl Rudbeck i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1985-10-04 Grand 1 Stocklholm Sverige 101 min

Musikstycken

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2765


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 17
Färg papper 12
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?