Innehållsförteckning

Grundfakta

Originaltitel Lianna
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1985-04-26

Handling

Tvåbarnsmamman Lianna bryter upp från ett slentrianmässigt äktenskap och inleder ett förhållande med en annan kvinna. För första gången i sitt liv måste hon ta ansvar för det liv hon...

Visa hela handlingen

Press

"John Sayles har ett fast regigrepp om sina skådespelare (han spelar själv pilsk tjejtjusare). De agerar med en befriande naturlighet och värme och ger filmen en anmärkningsvärd...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Winwood Company
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (inst. video) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994

Handling

Tvåbarnsmamman Lianna bryter upp från ett slentrianmässigt äktenskap och inleder ett förhållande med en annan kvinna. För första gången i sitt liv måste hon ta ansvar för det liv hon har valt.

Censur / granskning

Censurnummer 125381
Datum 1985-04-01
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3073 meter
Kommentar Aktlängder: 483-483-466-460-486-517-178 = 3 073 meter.


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Färgtyp Färg
Färgsystem DuArt Color


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"John Sayles har ett fast regigrepp om sina skådespelare (han spelar själv pilsk tjejtjusare). De agerar med en befriande naturlighet och värme och ger filmen en anmärkningsvärd autenticitet.

Själva kärlekshistorien är varsamt och ömsint hanterad. Sayles balanserar med berömvärd precision mellan slagfärdiga repliker och finstämda kärleksscener.

"Lianna" är alltså ingen film som propagerar för lesbianism utan en mogen och ganska gripande historia om en kvinna som kommer till insikt om och tar ansvar för sina känslor.

Hade Sayles valt ett annat tema hade han säkert fått medel att spela in den direkt på 35 mm. Nu får vi vara glada att alls få se en sådan här film -- om än i grynig, uppblåst version." Jannike Åhlund i Aftonbladet

"Man förvånas av John Sayles skickliga sätt att hantera historien, hans märkvärdigt icke-aggressiva tonfall och förmågan att i ingen situation välja den provokativa bilden framför den återhållsamma.

Så uppstår den önskade paradoxen: man tror sig närma sig något ytterst märkvärdigt, men ser i stället idel normala människor i ett mycket vardagligt och inte särskilt överraskande spel om kärlek och svartsjuka, om invanda roller och nya.

John Sayles förändrar omärkligt en händelse genom sitt sätt att iaktta den. "Lianna" är en film inte minst för vår ärkebiskop." Eva af Geijerstam i Dagens Nyheter

""Lianna" är rapp och träffsäker, rolig och allvarsam. Den berättar insiktsfullt om samlevandets svårigheter -- mindre om den lesbiska kärlekens specifika kvaliteter än om omgivningens varierande reaktioner.

För Liannas sexuella konvertering skakar. Maken vägrar först att ta den på allvar, använder sen sedan som tillhygge i striden om barnen. Bästa väninnan har svårt att alls acceptera.

John Sayles är en annorlunda amerikansk regissör. Han arbetar med liten budget, använder sitt eget hus som studio, har sina vänner i rollistan.

Vännerna är begåvade -- Linda Griffiths är en förutsättning för hela filmen. Hon övertygar rakt genom alla känslomässiga svängningar." Bernt Eklund i Expressen

"Lianna är på det hela taget en ganska sympatisk film om relationsproblem som är nog så vanliga och den kommer närmare verkliga känslor än de flesta Hollywood-filmer. Men naturligtvis är också regissören John Sayles (omedvetet) färgad av hollywoodmodellen trots Dicks mediainsikter.

Ibland blir replikföringen litet väl fyndig och vitsig för att platsa i den naturalistiskt anlagda berättarformen på samma sätt som de rent sexuella scenerna blir väl estetiskt tillrättalagda för att kännas helt adekvata. Men annars är som sagt Lianna en användbar film." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1985-04-26 Filmstaden Stockholm Sverige 112 min

Musikstycken

Ämnesord

DK Drama
DK Erotik
DK Relationer, Samliv

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 6
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?