Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Mishima - a Life in Four Chapters
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1985-11-01

Medverkande

Ken Ogata
Yukio Mishima (I)

Masayuko Shionoya
Morita (I)

Shigeto Tachihara
kadetter (I)

Junkichi Orimoto
general Mashita (I)

Visa alla medverkande

Handling

SKÖNHET: Den 25 november 1970 förbereder sig den kontroversielle roman- och pjäsförfattaren Yukio Mishima att utföra en politisk provokation mot östra arméns högkvarter i Tokyo...

Visa hela handlingen

Press

"Schraders film är strålande vackert fotograferad. Harmoniska, japanskt sparsmakade bilder fogas till varandra i en konsekvent och obönhörligt förlopp, pådrivna av Philip Glass eggande,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Ken Ogata Yukio Mishima (I)
Masayuko Shionoya Morita (I)
Hiroshi Mikami
Junya Fukuda
Shigeto Tachihara kadetter (I)
Junkichi Orimoto general Mashita (I)
Naoko Otani modern (II)
Go Riju Mishima, ålder 18-19 (II)
Masato Aizawa Mishima, ålder 9-14 (II)
Yuki Nagahara Mishima, ålder 5 (II)
Kyuzo Kobayashi författarvän (II)
Yuki Katazume dansande vän (II)
Haruko Kato farmodern (II)
Yasosuke Bando Mizoguchi (III)
Hisako Manda Mariko (III)
Naomi Oki flicka 1 (III)
Miki Takakura flicka 2 (III)
Imari Tsuji madame (III)
Koichi Sato Kashiwagi (III)
Kenji Sawada Osamu (IV)
Reisen Lee Kiyomi
Setsuko Karasuma Mitsuko (IV)
Tadanori Yokoo Natsuo (IV)
Yasuaki Kurata Takei (IV)
Mitsuru Hirata Thug (IV)
Toshiyuki Nagashima Isao (V)
Hiroshi Katsuno löjtnant Hori (V)
Naoya Makoto kendoläraren (V)
Hiroki Ida Izutsu (V)
Jun Negami Kurahara (V)
Ryo Ikebe förhörsledaren (V)

Bolag

Produktionsbolag Warner Bros. Inc.
Toho Studios
Fuji Television Network Inc.
Zoetrope Studios
Film Link International
Lucasfilm Ltd (med stöd av)
Distributör i Sverige (35 mm) Warner-Columbia Film AB
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2011

Handling

SKÖNHET: Den 25 november 1970 förbereder sig den kontroversielle roman- och pjäsförfattaren Yukio Mishima att utföra en politisk provokation mot östra arméns högkvarter i Tokyo tillsammans med fyra kadetter ur sin egen privatarmé. (I detta kapitel ingår tillbakablickar från Mishimas barn- och ungdomsår, samt scener ur hans roman Den gyllene paviljongens tempel.) KONST: På vägen till högkvarteret insisterar Mishima på att enbart han och löjtnant Morita skall begå seppuku (rituellt självmord). De andra måste leva för att försvara honom i den påföljande rättegången. (I detta kapitel ingår tillbakablickar, samt scener ur hans roman Kyokos hus.) HANDLING: Mishima och hans kadetter anländer till högkvarteret, där han fordrar att få träffa general Mishita. (I detta kapitel ingår tillbakablickar samt scener ur hans roman Förrymda hästar.) PENNANS OCH SVÄRDETS HARMONI: Mishima och hans kadetter binder och sätter munkavle på Mishita. Han kräver att få tala till de samlade trupperna och uppmanar dem att återföra Japan till den gamla tidens renhet. Mishima förhånas och förbereder sig att med Mizoguchis hjälp begå seppuku. (De romerska siffrorna i rollistan hänvisar till följande: I. Den 25 november 1970 II. Tillbakablickar.)

Censur / granskning

Censurnummer 125597
Datum 1985-08-08
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3296 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Schraders film är strålande vackert fotograferad. Harmoniska, japanskt sparsmakade bilder fogas till varandra i en konsekvent och obönhörligt förlopp, pådrivna av Philip Glass eggande, upphöjda musik.

Men filmen är under sin blanka, estetiska ytan instängd i sig själv. Själva filmen blir en bild av strängheten, det neurotiska esteticerandet hos Mishima som person. Det kan ju vara en kulturfråga -- man undrar hur en japan, som också har de vidare samhälleliga referenserna till Mishimas liv och verk, upplever Schraders film -- men jag har personligen svårt att direkt känslomässigt ta till mig filmen. Den blir för mig en intellektuell bild av skönhet istället för skön i sig. Men bilderna bränner sig kvar, etsar sig in i mitt medvetande. Jag blir inte kvitt den . . .

Hur som helst är "Mishima" något av det märkligaste och säregnaste som visats på en bioduk. Möjligen bör man, som Schrader själv föreslår, se den flera gånger för att komma i närkontakt med den." Björn Samuelsson i Aftonbladet

"Artistiskt är det briljant, och som skildring av en konstnärs sällsamma värld obehagligt fängslande. Det var länge sedan man upplevde en biografi där vanligt normalt liv till den grad ersatts av kväljande kärlekslöshet, fascistisk handlingsmystik och flödande skrivklåda.

Ken Ogata gestaltar den pennfäktande samurajen med stillsam intensitet. Ibland tycker man synd om honom. Ibland äcklas man av hans renhetsfantasier. Ändå -- och det är också märkligt -- är det svårt att engagera sig i hans öde.

Det blir för kallt och opersonligt och utan sammanhang med ett levande samhälle. Som om Schrader spärrat in Mishima i ett virtuost men perspektivlöst filmspråk, som liknar en spegelsal där man hela tiden bara ser Mishima.

Samhället i filmen existerar bara som flisor och abstrakta begrepp. Annorlunda var det när Schrader som manusförfattare i Scorseses "Taxi Driver" skapade en liknande figur, en förryckt chaffis som ville röja upp i ett ruttet samhälle. Där blev denne moraliske knäppskalle en intressant produkt av den vildsinta värld som återgavs med kännarmin.

Förmodligen är det intresset för sådana diskutabla renhetsivrare -- det finns flera i Schraders produktion -- som fått honom att gå över Stilla havet efter det här vattnet.

Och nog blev det hans bästa prestation hittills. "Mishima" är en beundransvärt konstfärdig framställning av en invecklad personlighet. Men utan det tillskott av hjärtats fantasi som skapar levande nutidsmänniskor!" Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"De tre första kapitlen har händelserna den sista dagen som ram och ramavsnittet som kärna. Det sista är helt ägnat år Mishimas teatraliska militärkupp.

Det här verkar berättartekniskt krångligt, men det är enbart ovanligt. I själva verket är "Mishima" mästerligt klar och enkel på det yttre planet.

Det är inuti som det är snårigare.

Mishima är aktör i sitt eget livsdrama. Han svärmar för kejsaren och samurajideologin, som ung drömmer han om att dö för sitt land i världskriget -- men ljuger sig till frisedel vid mönstringen.

Han hyllar den heroiska handlingen på ett sätt som gör det patetiska slutet oundvikligt -- det har också mycket riktigt gjort honom till den japanska ultrahögerns kultfigur.

Samtidigt liknar han på ett iögonfallande sätt Schraders "gamla" hjältar. Liksom Travis i "Taxi driver" förbereder sig Mishima för att "explodera". Handlingen ska slutgiltigt ge honom värde och värdighet.

I Europa påminner sånt om Mussolini, i Japan låter det rimligen som traditionens röst." Bernt Eklund i Expressen

"Yukio Mishima är i Schraders film en författare med en homosexuell läggning som rymmer såväl narcissistiska som masochistiska underströmmar och hans första sexuella bildupplevelse var när han såg en framställning av den helige Sebastians kropp, genomstungen av pilar som han låtit träffa sig för att skydda sina kristna trosbröder. Under kriget vill Mishima dö för sin Kejsare men samtidigt ljuger han vid en läkarundersökning så att han slipper militärtjänst.

Det blir i stället i sitt konstnärskap som Mishima vill göra offret. "Ord kan ändra världen och ändå har världen inte något att göra med ord." Den kroppsliga upprustningen som Mishima beslutar sig för att genomgå efter en anmärkning från en manlig väg leder honom vidare mot kroppsbyggande, kampsporter och en egen privatarmé i vars uniform han intar arméhögkvarteret med några trogna för att mana till rening av den ärofulla krigsmakten. Livet och konsten glider ihop och Mishima iscensätter med sig själv i titelrollen sitt sista drama.

Möjligen är Mishima varken någon rättvisande bild av författaren eller någon förklaring till hans storhet som konstnär -- uttalanden i den riktningen har varit en del av den kritik som mötte Schraders film. Men även om så är fallet så är det ändå en märklig och ovanligt egensinnig amerikansk film Paul Schrader har gjort och den ansluter sig val till hans tidigare verk och diskussion i anknytning till den eviga konflikten mellan kropp och själ, andligt och världsligt." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1985-11-01 Sture Stockholm Sverige 120 min
Dvd-release 2011-11-18 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3288


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3282


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus


Typ Cutting continuity
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 11
Dia 4
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?