Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Lykkeper
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1919-02-17

Medverkande

Olaf Fønss
Peter Storm, styrman, kallad Lyckoper

Oda Rostrup
fru Storm, Peters mor

Ellen Dall
Anna, Peters syster

Aase Winsnes
Maria

Cajus Bruun
konsul Lucian, börsmatador

Ebba Thomsen
Anitra, Lucians dotter

Visa alla medverkande

Handling

Filmens svenska programblad (1919):Peter Storm, en ung duktig styrman, för vilken allt gått bra i livet och som också kallas för Lyckoper, lämnar sin mor, sin syster Anna och dennas...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Olaf Fønss Peter Storm, styrman, kallad Lyckoper
Oda Rostrup fru Storm, Peters mor
Ellen Dall Anna, Peters syster
Aase Winsnes Maria
Cajus Bruun konsul Lucian, börsmatador
Ebba Thomsen Anitra, Lucians dotter
Robert Schmidt det ondas representant / Asmodæus, trubadur
Herman Florant det godas representant
Torben Meyer Walter Crone
Philip Bech Isidor Blechingstein
Valdemar Møller båtsman Halvorsen
Svend Kornbeck Røde Jack, boxare
Einar Rosenbaum värden i den kinesiska spelhålan

Bolag

Produktionsbolag Dansk Astra Film Co.
Distributör i Sverige (35 mm) AB Films 1919

Handling

Filmens svenska programblad (1919):

Peter Storm, en ung duktig styrman, för vilken allt gått bra i livet och som också kallas för Lyckoper, lämnar sin mor, sin syster Anna och dennas väninna Maria, Peters tilltänkta maka, för att fara ut på långtur. Han är som vanligt vid briljant lynne, han älskar sjön och dess äventyr och är fast övertygad om att han snart skall kunna lägga av så mycket pengar att han kan gifta sig.

Om denne unge man ingår det ondas representant, Mefisto, ett vad med en god ande om, att han med penningens allmakt skall kunna locka Peter i fördärvet och detta inom loppet av ett år. Det godas representant tror på Peters hederliga karaktär och det bestämmes att provet skall göras.

Under tiden fortsätter den intet ont anande Peter sin färd mot det fjärran östern och en dag stiger han med en del kamrater i land för att roa sig. Färden ställes till en sjömansrestaurang, där Mefisto uppenbarar sig i skepnad av en levnadsglad sångare. Han sjunger den ena glada visan efter den andra och blir inbjuden att slå sig ned vid sjömännens bord. Då man bryter upp, är Peter och sångaren, som kallar sig Asmodeus, goda vänner. Den senare föreslår att de skola besöka en kinesisk spelhåla och Peter som tycker om allt, som har smak av äventyr, är genast med på förslaget. På Asmodeus inrådan deltar sedan Peter i spelet och gör den kvällen verkligen skäl för tillnamnet Lyckoper. Han vinner oavbrutet och spränger slutligen banken. För att försöka få tillbaka sina pengar ställer den kinesiska spelhusvärden till med ett slagsmål, men de nordiska sjömännen klara sig gott och Lyckoper har sin spelvinst ograverad med sig, då han går ombord.

Asmodeus har bett att få följa med och stanna över natten ombord, vilket beviljas. Under sömnen tycker sig Lyckoper se att främlingen sätter en ring om hans arm och hör honom säga: "Så länge du bär denna ring, skall lyckan följa dig och det guld du vill ha blir ditt. Men du får icke ge bort reda pengar av din vinst, ty då försvinner ringens makt". Då Peter vaknar, är främlingen spårlöst försvunnen, men Peters spelvinst finnes orörd kvar och om hans arm sitter den ring han tyckte sig se i drömmen. Peter gnuggar sig i ögonen, men kan ändock icke komma från det faktum, att ringen finns där liksom att främlingen försvunnit utan att vakten sett honom lämna fartyget.

Lyckopers första tanke är att kasta bort ringen, som måste ha något med trolldom att göra. Men så småler han och säger till sig själv: "varför inte pröva ringens makt? Duger den något till så blir jag rik!" Lyckoper kommer hem lastad med gåvor till de sina men hans mor förvånas över att han är så känslolös för de fattigas elände. Förr var det icke så och modern finner att Peter förändrat sig, men ej till sin fördel.

Lyckoper växlar till sig hemlandets mynt mot spelvinsten i kineshålan och blir så av mäklaren Blechingstein erbjuden att köpa sjöfartspapper. Mäklaren väntar starkt kursfall i dessa aktier, emedan man fruktar för att bolagets största ångare gått under. Lyckoper köper, ångaren återvänder lyckligt i hamn och aktierna stiga enormt. Nu är Peter Storm en rik man och när han nu känner ringens makt, föresätter han sig att bli ännu rikare. Han kastar sig på börsspekulationer i stor stil och har alltjämt lyckan med sig, inrättar åt sig en elegant bostad, men får där leva ensam; ty hans mor och systern föredrar att stanna i det gamla hemmet.

Blechingstein och hans vänner, bland vilka också befinner sig konsul Lucian, ha spekulerat mot Lyckoper och förlorat stora summor. Lucian står inför ruin och övertalar då sin dotter Anitra att stå honom bi. Lyckoper har glömt sin gamla kärlek och förälskat sig i Anitra, som föraktar uppkomlingen. Lucian övertalar henne emellertid att säga ja till Lyckopers frieri, enär konsuln annars måste göra bankrutt. Anitra ger efter, hon och Lyckoper gifta sig, men äktenskapet förblir endast ett kyligt räsonnemangsparti. Ingendera är lycklig.

Anitra har räknat på att åtminstone få överflöd av pengar att röra sig med, men hennes man förvånar henne genom att aldrig ge henne kontanter. Han köper vad hon vill ha, men lämnar aldrig reda pengar från sig - för att icke ringen skall mista sin makt. Slutligen, då det av denna anledning kommer till ett gräl mellan de båda makarna, omtalar Peter för sin hustru ringens mystiska makt och det förbehåll som är fäst vid den. Anitra får se ringen, låter göra en liknande och rövar sedan, under det att Peter sover, bort trollringen och ersätter den med den falska. Hon vill hämnas på en make, som blivit henne påtrugad. Ringen ger hon åt sin far och som denne hatar mågen, beslutar han att störta Peter. De spekulera mot varandra. Lyckoper litar på sin tur, vågar allt - och förlorar. Han är ruinerad. Då ångrar Anitra sig, erkänner allt för sin make och får hans förlåtelse, samtidigt som de skiljas för alltid.

Därpå gör Lyckoper upp med sin svärfader, avtvingar honom både ringen och de pengar, som gingo förlorade sista dagen på börsen, och återvänder så till sitt gamla hem, där han med glädje mottages av mor och syster. Maria ger däremot ej så lätt sin förlåtelse. Men sedan Peter förklarat hur olycklig han känt sig under trollringens bann och hur han längtat tillbaka till sin ungdoms älskade, försonas de båda unga och Peter kastar ringen i havet för att ingen skall frestas av dess mystiska makt.

Censur / granskning

Censurnummer 32371
Datum 1923-10-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1347 meter


Censurnummer 21029
Datum 1919-02-15
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2079 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.33:1
Ljudtyp Stum
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Akter 6 rullar


Visningar

Sverigepremiär 1919-02-17 Bio-Kino Stockholm Sverige
1919-02-17 Orion Stockholm Sverige
1919-02-17 Star Stockholm Sverige
Urpremiär 1920-02-21 Kinopalæet Köpenhamn Danmark

Bestånd PR-material

Typ Program
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?