Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Jacques Brel, ne me quitte pas
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1986-07-04

Handling

Dokumentärfilm om den belgiske poeten och sångaren Jacques Brel (1929-1978). Scener från hans konserter varvas med nytagna scener (silhuetter av kvinnor, landskapsbilder i snabbt tempo) och...

Visa hela handlingen

Press

"Frédéric Rossifs film är i svartvitt, "minnets färg". Bilderna från Brels konserter ställs mot distanserade, poetiska, ironiska bildkommentarer, ofta är perspektivet indirekt, havet...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Bel Air Productions
Télé Hachette SA
Editions Pouchenel
Distributör i Sverige (35 mm) Folkets Bio AB

Handling

Dokumentärfilm om den belgiske poeten och sångaren Jacques Brel (1929-1978). Scener från hans konserter varvas med nytagna scener (silhuetter av kvinnor, landskapsbilder i snabbt tempo) och arkivfilmer (talrika avsnitt ur filmen Symphonie paysanne (1944?) av Henry Storck, aktuella händelser m m).

Censur / granskning

Censurnummer 126208
Datum 1986-06-25
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2524 meter


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Färgtyp Svartvit


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Frédéric Rossifs film är i svartvitt, "minnets färg". Bilderna från Brels konserter ställs mot distanserade, poetiska, ironiska bildkommentarer, ofta är perspektivet indirekt, havet betraktat genom en spetsgardin, husfasader sedda, speglade i kanalernas vatten. Sekundsnabba frysningar av bilder eller snabbspolningar av bildsekvenser leker med tidsbegreppet.

Rossifs film andas samma nödvändighet av att inta en ståndpunkt, att komma under ytan på och på djupet förstå det som är -- det som var, som Brels sånger. En intelligentare, mer passionerad filmtolkning av hans konst tror jag inte han kunde få, Jacques Brel. Det är en film man blir mycket, mycket glad av att se." Björn Samuelsson i Aftonbladet

"Frederic Rossif utgår helt från Brels sånger. De TV-intervjuer som gjordes med Brel, och som vi sett några av i Sverige också, har han helt förbigått. Vad jag minns talade Brel klokt och insiktsfullt om vår världs avarter och om att alla för sent kom på att det finns ett liv att leva.

Det märkliga är att det med det material Rossif haft till sitt förfogande -- Brel filmad på estraden, journalfilmer, naturfilmer -- har han skapat en bild av Brel som blir nästan chockerande inträngande.

Välgörande ofta låter Rossif Brels egna framträdanden vara i fred. Men han går också in i dem, bl a klipper han om en sekvens så det uppstår spännande rytmförskjutningar både i bild och musik. Andra sånger beledsagas av poetiska montage, där han gärna använder klichéer som i sitt sammanhang får en säregen spänning.

Så förleds man tro att man för första gången ser döden symboliserad av en likvagn, speglad i den sanka markens vattenyta.

Brel sjöng inte sina sånger, han levde dem. Och han levde dem så inträgande att han varje gång han uppträdde måste ha tvingat sig till konfrontationer med de stora och starka känslornas yttersta svängar. Se bara hans ansikte i närbild när kameran vilar på det.

"Brel" är en film för alla som någon gång på allvar längtat efter att närma sig de stora frågorna om livet, kärleken och döden." Calle Pauli i Dagens Nyheter

"Någon ren konsertfilm har ändå Rossif inte velat göra. Han har försökt tolka Brels sånger i bilder. För att inte bryta grundtonen i de svartvita, enkla upptagningarna från konserterna, har Rossif arbetat vidare med svartvit-film och ett kargt bildspråk. Motiven har han sökt i Brels eget land, det flacka Flandern: slätten som omärkligt går över i havet, kanalernas lugna vatten som speglar landsbyggdens alléer och städernas trappgavelshus, byarnas sävliga lunk och storstadens andfådda jäkt, och så de knypplade spetsarna, det disiga ljuset förvandlat till tyg.

Tyvärr går det manér i bilderna, Rossif nyttjar sina idéer till bristningsgränsen. Filmens räddning är att han trots allt låter balansen väga över mot konsertsekvenser.

Brel och hans sånger klarar sig utan hjälp." Anders Ahlberg i Expressen

"Ibland löper Rossif risken att ytterligare sentimentalisera Brels redan känsliga sånger men vanligen sätter han strama men ändå vackra bilder till musiken. En ensam kvinna som vandrar bakom en likvagn illustrerar Brels sång om två gamla älskande och gör det på ett sätt som kanske är alltför hjärtknipande, men samtidigt görs texten tydlig. Han tvingar inte på den en tolkning utan tar fram vad som redan finns där. Rossif låter -- precis som sig bör -- bilden vara det underordnade elementet; den är där för att lyfta fram musiken.

Rossif bryter dock mot denna i detta sammanhang föredömliga estetiska princip när han kommer in på områden som rör det politiska snarare än det privata. Det finns förvisso politiska motiv i flera av Brels sånger och hans verk som helhet genomsyras av en uttalad motvilja mot borgerlig uppblåsthet och inskränkthet. Rossif har emellertid illustrerat de politiska elementen i Brels sånger med bilder från krig, från nazistiska parader o d. Följden blir att den som endast känner Brel från Rossifs film får intrycket att han var ett slags protestsångare. Filmen får härigenom en tendentiös slagsida, som emellertid på inget vis förtar dess stora värde." Carl Rudbeck i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1986-07-04 BIAN Malmö Sverige 92 min
1986-07-04 Folkets Bio Stockholm Sverige 92 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1948


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?