Grundfakta

Originaltitel Busters verden
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 1986-03-21

Handling

I Busters värld kan det gå hett till, men han klarar det mesta genom humor, självkänsla och trollkonster. Störst är triumfen när han gör succé som trollkarl på den fina festen hos...

Visa hela handlingen

Press

"Blandade känslor i publiken väcker däremot Busters möte med kärleken. Målet för hans späda flamma är Joanna (Signe Dahl Madsen) och av flickröster i publiken förstår jag...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Crone Film i samarb m Det danske filminstitut
Danmarks Radio
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet

Handling

I Busters värld kan det gå hett till, men han klarar det mesta genom humor, självkänsla och trollkonster. Störst är triumfen när han gör succé som trollkarl på den fina festen hos Joanna, flickan som han älskar.

Censur / granskning

Censurnummer 125804
Datum 1985-10-30
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2484 meter


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Färgtyp Färg


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Blandade känslor i publiken väcker däremot Busters möte med kärleken.

Målet för hans späda flamma är Joanna (Signe Dahl Madsen) och av flickröster i publiken förstår jag att hon har en "jättegullig klänning". Från pojkarna hörs mest "Äh!". Men i ett avseende råder enighet över könsgränserna. Det är i det oroliga suckandet mot filmens slut när Buster lägger armen om sin utvalda och dessutom pussar henne. Då går det för långt för småfolket.

Själv kan jag som förtappad vuxen inte uppröras över varken sig detta eller annat i filmen. Tvärtom finner jag den lysande av vänlighet och stilla humor. Eller "värme och poesi" för att låna några ord ur motiveringen till de priser som Buster hemförde från Berlinfestivalen förra året." Mario Grut i Aftonbladet

"Bille Augusts film motsvarar i sin berättarkonst just nioåringens ingenmansland. Han överdramatiserar inte, han beter sig inte insmickrande eller övertydligt. Han hanterar den lille Mads Bugge Andersen i huvudrollen med imponerande exakthet. Det strålar integritet om den unge hjälten.

Genom den soliga försommargrönskan drar han mörka stråk, utan att därför väcka skräck och ångest, det vill säga aldrig enbart för effektens skull.

Buster -- som ytligt sett ju inte liknar alla andra barn -- skildras som en alldeles vanlig pojke. Och även om dagens nioåringar kanske reagerar mot att en tjugofemöring betraktas som en förmögenhet, eller andra femtitalistiska detaljer, kommer de att känna en djup gemenskap med Buster och hans fantastiska värld.

Så slår Bille August två flugor i en smäll: föräldrarnas barndomserinringar, och de egna barnens här och nu." Eva af Geijerstam i Dagens Nyheter

"Danska filmregissörer tycks alla ha en märkvärdig känsla för barn, Bille August är inget undantag. Det resulterar den här gången bland annat i ett par fenomenala skådespelarinsatser -- Mads Bugge Andersen som Buster och Katarina Stenbeck som Busters syster.

Vid deras sida krymper alla vuxna." Bernt Eklund i Expressen

"Buster är en alldeles vanlig skolpojke -- fast ändå inte. Han är nämligen barnbarn till en trollkarl. Sådant ger en inre trygghet -- särskilt som han också trollar litet själv. En pierrotmössa, med betydelse av trollkarlens hatt, är hans personliga attribut. Både på rektorsexpeditionen och i möte med stadens mopedburne översittare är det en välsignelse att kunna trolla.

Somliga förstår sådant. Det gör Fru Larsson i våning ovanför: det sista hon säger i livet till Buster är "Glöm inte att trolla". Det finns alltså även död i Busters värld. Det finns kärlek också. Och småstaden lever sitt 1950-talsliv med framväxande allmänt välstånd och en ännu kvardröjande "skillnad på folk och folk". Han är bra på tidsatmosfärer, Bille August -- hela hans produktion är en pågående undersökning av samhället och dess förändringar. Den tränger sig inte på, den bara finns där. Den är en del av respekten för Buster i den värld som är hans.

Mads Bugge Andersen spelar Buster -- och det gör han bra. Han talar danska, men filmen är svensk-textad." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Förlaga

Originaltitel Kys stjernerne (Roman)
Författare Bjarne Reuter


Originaltitel Busters Verden (Roman)
Författare Bjarne Reuter


Visningar

Sverigepremiär 1986-03-21 Filmstaden 7 Stockholm Sverige 91 min (dessförinnan visad som serie i TV2 i 6 avsnitt)
Cinemateksvisning 2015-03-08 Filmhuset Stockholm Sverige

Ämnesord

DK Fantasi
DK Komedi

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2484


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 13
Färg papper 15
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?