Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel My Beautiful Laundrette
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1986-12-25

Handling

Den unge pakistaniern Omar sköter om sin sängliggande far som vill att sonen ska gå på college, men som skaffar honom ett jobb på brodern Nassers biltvätt under tiden. Nasser är...

Visa hela handlingen

Press

"Det kunde blivit en politisk film, en fars, en samhällssatir, en svart komedi, en uppgörelse med rasism. Nu blir det istället en puttrig film om hur man lyckas i ett England som...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Saeed Jaffrey Nasser
Roshan Seth Omars far
Daniel Day-Lewis Johnny
Gordon Warnecke Omar
Derrick Branche Salim
Shirley Anne Field Rachel
Rita Wolf Tania
Souad Faress Cherry
Richard Graham Ghengis
Winston Graham jamaikakille 1
Dudley Thomas jamaikakille 2
Garry Cooper Squatter
Charu Bala Choksi Bilquis
Persis Maravala Nassers äldre dotter
Nisha Kapur Nassers yngre dotter
Neil Cunningham engelsmannen
Walter Donohue Dick O'Donnell
Gurdial Sira Zaki
Stephen Marcus Moose
Dawn Archibald
Jonathan Moore gängmedlemmar
Gerald Horan telefonkillen
Ram John Holder poeten
Bhasker Tariq
Ayub Khan Din en student
Dulice Leicier en flicka på discot
Badi Uzzaman knarklangaren
Chris Pitt
Kerryann White killar
Colin Campbell ''Madame Butterfly''-killen
Sheila Chitnis Zakis fru

Bolag

Produktionsbolag Working Title Films Ltd.
SAF Productions för Channel Four
Distributör i Sverige (35 mm) Hem Films Scandinavia AB
Distributör i Sverige (DCP) Nonstop Entertainment AB 2017

Handling

Den unge pakistaniern Omar sköter om sin sängliggande far som vill att sonen ska gå på college, men som skaffar honom ett jobb på brodern Nassers biltvätt under tiden. Nasser är imponerad av Omars ambitioner och låter honom överta skötseln av en av sina nerkörda tvättomater. Omar blir inbjuden till Nassers hem för att möta dennes familj och affärsbekanta. Han träffar då även dottern Tania. Efteråt kör Omar Nassers son Salim hem när de hejdas av ett vitt rasistgäng där även Omars gamle skolkamrat Johnny är med. När Omar senare kontaktar Johnny går denne med på att hjälpa till i tvättomaten, eftersom han behöver pengar. Nasser går med på att Omar låter anställa Johnny om denne går med på att hjälpa Nasser att vräka några oönskade hyresgäster. Johnny och Omar blir älskare och bygger upp tvätten under Salims vakande och avundsjuka ögon. Nasser och hans älskarinna Rachel begår öppningsceremonin. När Nasser frågar Omar om han inte vill gifta sig med Tania svarar Omar i förvirringen ja. Detta skapar en tillfällig spricka mellan Johnny och Omar. Salim kör avsiktligt på och skadar en av Johnnys gängmedlemmar med bilen. När Omar planerar att utvidga tvätten och ta in Salim som partner protesterar Johnny. Den desillusionerade Tania lämnar hemmet och när hon inte lyckas övertala Johnny att lämna Omar och följa med henne far hon iväg ensam. Nasser och Rachel lämnar varandra och den övergivne Nasser söker upp sin bror, Omars far, för tröst. Fulla av hämnd samlas rasistgänget utanför tvättomaten och när Salim dyker upp slår de sönder hans bil och misshandlar honom svårt. Johnny kommer till Salims hjälp, men även han misshandlas. När Omar dyker upp försvinner gänget och han och Johnny tröstar varandra inne på tvättomaten.

Censur / granskning

Censurnummer 126433
Datum 1986-10-24
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2665 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Det kunde blivit en politisk film, en fars, en samhällssatir, en svart komedi, en uppgörelse med rasism.

Nu blir det istället en puttrig film om hur man lyckas i ett England som håller på att vittra sönder.

Den homosexuella kärlekshistorien spelar ingen roll för handlingen utan verkar sorgligt nog påklistrad för effektens skull. Man borde kunna avlocka kärleken mellan en vit rasist och en pakistansk immigrant mer sprängstoff än några tafatta kärleksscener.

Som helhet är filmen ett rätt oförargligt och småtrevligt försök att glutta in i två aparta, men ändå i grunden vanliga ungdomars liv.

Om man ska tala tvättmedelsspråk så saknar filmen de berömda blå och röda kraftkornen. Den är lite för urvattnad för att orka tvätta rasismens smutsiga byk.

Om det nu någonsin varit meningen." Lasse Hallgren i Aftonbladet

""Min sköna tvättomat" är en film som avstår från klichéer och förenklingar. Den överskrider oavbrutet de gränser de mediala skräckrapporterna -- och tabuföreställningarna -- målat upp av rasmotsättningarna i England -- utan att för den skull kunna tillämpas som en allmän utsaga vare sig om "pakistanare" eller "engelska rasister".

Här är personerna inte först och främst representanter för en entydig grupp, utan olika individer som, precis som i verkliga livet, överskrider de av "moralen" och fördomarna utstakade ramarna.

Det är mycket skickligt, och mycket gripande.

Kureishi är känslomässigt och intellektuellt mycket precis i vad han påstår: Omar och Johnny, invandraren och den vite engelsmannen, är så till den grad två delar av samma härjade föränderliga samhälle att de älskar varann.

Hanif Kureishis manus är så skickligt skrivet att det inte är underligt att Stephen Frears regi inte riktigt lever upp till dess förutsättningar." Eva af Geijerstam i Dagens Nyheter

"Med allvarsam humor presenterar regissören Stephen Frears och manusförfattaren Harif Kureishi invandrarvardagen. Prövningarna i "framtidslandet", sammanhållningen -- ja, till och med något så svårskildrat som en homosexuell kärlekshistoria hanteras med enkel självklarhet. Resultatet är en rolig och levande berättelse om normalt ovanliga människor, en välspelad (inte minst av de båda pojkarna Gordon Warnecke och Daniel Day Lewis) uppvisning av kulturkrockars effekter. På gott (jo, även det) och ont." Bernt Eklund i Expressen

"Vad det gäller spänningen i Min sköna tvättomat så är den inte av vanligt äventyrsslag utan fastmer den mellan olika sociala och etniska grupper i dagens Storbritannien. Fint sammanvävda och kompletterande på ett sätt som vill verka för ökad förståelse mellan skinheads och invandrare, bögar och heterosexuella, mellan olika generationer och mellan olika samhällsklasser.

Kanske kan det genom den här uppställningen förefalla som filmen predikar en jolmig och avslagen standarhumanism men genom det sätt på vilket Kureishi och Frears presenterar det blir budskapet inte påträngande utan direkt, naturligt invävt i en både lustig och underhållande historia.

Möjligen kan man mot filmen säga att då den är producerad för TV-kanalen Channel 4 är dess uppbyggnad anpassad till det mediet. Eftersom manusförfattaren från början också tänkt sig den som en längre familjesaga av typen Gudfadern så kan Min sköna tvättomat ibland kännas lite kaotisk med sitt myller av gestalter och motsägelsefulla parbildningar." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1986-12-25 Cinema Stockholm Sverige 97 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2670


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Digitalt visningsmaterial


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 11
Färg papper 3
Dia 3
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?