Innehållsförteckning

Grundfakta

Originaltitel La nuit de Varennes
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1986-07-14

Medverkande

Jean-Louis Barrault
Nicolas Edme Restif de la Bretonne

Marcello Mastroianni
Casanova, Chevalier de Seingalt

Hanna Schygulla
grevinnan Sophie de la Borde

Harvey Keitel
Tom Paine

Jean-Claude Brialy
Monsieur Jacob

Andréa Ferréol
Madame Adelaïde de Gagnon

Visa alla medverkande

Handling

Det är en varm junidag i Frankrike år 1791. Ett antal människor med olika social bakgrund reser tillsammans i en diligens. De får veta att kung Ludvig XVI och hans gemål Marie Antoinette...

Visa hela handlingen

Press

"Men om Scolas film rymmer en räcka doftrika och tidstroget fotograferade tablåer så livas den framför allt av det samspel som ådagaläggs av fyra bländande för att inte säga...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Jean-Louis Barrault Nicolas Edme Restif de la Bretonne
Marcello Mastroianni Casanova, Chevalier de Seingalt
Hanna Schygulla grevinnan Sophie de la Borde
Harvey Keitel Tom Paine
Jean-Claude Brialy Monsieur Jacob
Andréa Ferréol Madame Adelaïde de Gagnon
Michel Vitold De Florange
Laura Betti Virginia Capacelli
Enzo Jannacci italiensk clown
Pierre Malet Emile Delage
Daniel Gélin De Wendel
Jean-Louis Trintignant Monsieur Sauce
Michel Piccoli kung Louis XVIs röst
Eléonore Hirt drottning Marie-Antoinettes röst
Hugues Quester Jean-Louis Romeuf
Dora Doll Nanette Precy
Caterina Boratto Madame Faustine
Didi Perego Madame Sauce
Evelyne Dress Agnès, Restifs dotter
Aline Messe Marie-Madeleine, Sophies jungfru
Patrick Osmond major i nationalgardet
Jacques Peyrac postiljonen
Claude Le Gros sergeanten i Sainte-Menehould
Vernon Dobtcheff domaren vid konfiskationen
Ugo Fangareggi soldat Bertrand i Sainte-Menehould
Yves Collignon Drouet, postmästaren i Sainte-Menehould
Agnès Nobecourt Hubertine, Madame Faustines dotter
Maurice Jacquemont värdshusvärden i Chaintrix
Roger Trapp hovslagaren i Meaux
Annie Bell prostituerad med gröna strumpor
Fausto Di Bella kocken på Auberge du Soleil
Jacques Zanetti ung man harangerande pöbeln
Antonella Cancellieri värdshusvärdinnan på Bras d'Or
Robert Nogaret tiggaren i Chaintrix
Bruno du Louvat Gabriel Vallet
Noëlle Mesny flickan i Meaux
Jeanne Carré bonde 1 i Chaintrix
Jeanne Tatu bonde 2 i Chaintrix
Albert-Michel abbott Pothier i Chaintrix
Enrico Bergier baron Goguelat

Bolag

Produktionsbolag Gaumont International SA
Opera Film Produzione SRL.
Société Nationale de Programmes France Régions FR3
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998
Distributör i Sverige (DVD) Atlantic Film AB 2006

Handling

Det är en varm junidag i Frankrike år 1791. Ett antal människor med olika social bakgrund reser tillsammans i en diligens. De får veta att kung Ludvig XVI och hans gemål Marie Antoinette har flytt från Paris. I den allmänna bestörtningen rivs de sociala barriärerna och kontakter, som annars varit omöjliga, knyts.

Censur / granskning

Censurnummer 126206
Datum 1986-06-25
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 3509 meter
Kommentar Aktlängder: 663, 591, 609, 594, 432, 620.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Men om Scolas film rymmer en räcka doftrika och tidstroget fotograferade tablåer så livas den framför allt av det samspel som ådagaläggs av fyra bländande för att inte säga verbalinspirerade aktörer.

Först den Jean-Louis Barrault som blev klassisk i "Paradisets barn" för drygt 40 år sen och som inte stått framför kameran sen Conrad Rooks narkotikadröm "Chappaqua" 1967. Som bildstormaren Rétif svarar han för ett bravurartat återseende, och för en replikkonst av den vässade och djävulska sorten som borde föranleda vallfärder från rikets förenade teaterskolor.

Sen den oersättlige Marcello Mastroianni. Han är Casanova, den avstigne älskaren, den grovsminkade hovnarren, numera outsidern. Av utstyrseln att döma kunde han ha platsat i huvudrollen i "La cage aux folles". Sina gårdagars kvinnopartners betraktar han som lejonet efter äntligen avslutad måltid. En mera grandios ruin har sällan eller aldrig skådats.

Den tredje är Harvey Keitel som agitatorn Paine, Casanovas filosofiska och entusiastiska motsats. Damerna sist, och därmed Hanna Schygulla. Av Marie-Antoinettes sällskapsdam gör hon ett oberäkneligt snabbporträtt där koketteriet och impertinensen framgångsrikt kombineras med det genomskådande ögat.

Så slutsatsen blir nog klar. Ettore Scolas 1700-talsbild är en sedeskildring utan bromsklotsar, en till lika delar sträv och generös och sprakande attraktion. Grodperspektivet håller.

Och en mer virtuost spelad film än denna kommer knappast att uppenbara sig under återstoden av 80-talet." Jürgen Schildt i Aftonbladet

"Men det talas naturligtvis inte bara. Scola tar oss också med ut bland bönderna på landsbygden, bland myllrande människomassor på gator och torg -- revolutionens huvudpersoner om man så vill. Och in på värdshusen, där Casanova mätt på kvinnor finner sitt enda kvarvarande sensuella utlopp i mat och dryck. Ja, vi hamnar till och med på toaletten med en Casanova som med nedhasade byxor sitter och pudrar sig!

Det är överdådigt så det förslår, fyllt av liv, färg och dofter. Stor hjälp har Scola haft av Nannuzzi, vars mästerliga foto formligen utmejslar, skulpterar minsta lilla skiftning i sidentyger och fångar solstrålarna som strilar ner genom skogens lövverk och bokstavligen färgar luften grön.

Men det som imponerar mest är lättheten och luftigheten mitt i detta överdåd -- denna säregna blandning av inlevelse och distans man känner igen från Scolas tidigare filmer.

Som till exempel hans grepp att inleda och avsluta filmen med ett parisiskt gycklarsällskap som förevisar den gapande populasen det nyuppfunna tittskåpet. "Kom och se", ropar de, "kom och se den nya världen i naturligt perspektiv!" Det är sannerligen en uppfinning som förebådar en ny värld -- inklusive filmkonsten själv, som Scola på det här lekfulla sättet låter beledsaga oss in i historien." Maaret Koskinen i Dagens Nyheter

"Scola har gjort den folkligt förankrade författaren Restif de la Bretonne till sin undersökande krönikör.

Restif inser att något håller på att hända och följer i diligens det kungliga ekipaget. Han får som ressällskap bland andra den åldrade ädlingen Casanova, en av Marie-Antoinettes hovdamer och den engelske författaren Tom Paine, som just det här året skrivit "De mänskliga rättigheterna" och lever mitt i händelseutvecklingen.

Casanova var 1791 66 år gammal och på flykt undan en tysk välgörare, vars omsorger ibland tycktes honom alltför kvävande. Av hans förförarkonst återstår mest en fenomenal förmåga att elegant avvisa intresserade damer.

Marcello Mastroianni är lysande som övermätt och övermogen charmör, ohjälpligt fånge i sin egen älskvärdhet. Jean-Louis Barrault är nästan ännu bättre som den oförtrutet nyfikne Restif.

Tillsammans färdas de mot den obekanta framtiden under spirituella samtal i aktuella filosofiska och politiska ämnen. Scola speglar de väldiga omvälvningar som är på gång i denna sirliga konversationskonst. Allt närmare kommer gränsen, allt närmare kommer gåtans lösning.

På en och samma gång är det här ett filosofiskt krönikespel, en deckare i kostym, en krängande salongskomedi, en road movie i kaross." Bernt Eklund i Expressen

"Bildmässigt växer filmen -- i Armando Nannuzzis foto -- ut till ett doftigt landskapsmåleri när diligensen stannar vid rastställena utefter vägen. Eller när hela sällskapet, för att hästarna inte skall få det för tungt, går till fots genom Argonneskogen, där solen silar genom lövverket: en sekvens man alltid kommer att minnas. Det finns fler: till exempel Casanovas och Grevinnans möte vid skogskanten, där de båda bryter igenom den galanta konversationen och når varandra på ett djupare mänskligt plan i det vemodiga konstaterandet att så många av livets möten kommer för sent.

För Casanova, den utbrände, är allting för sent och det finns också mer humorfyllda anspelningar på detta.

Natten i Varennes är en film full av den visdom som bara livet ger -- och politiken får sin mångsidiga belysning. Och Ludvig XVI och Marie-Antoinette? Jo, vi ser deras fötter och ben, när vi med Grevinnan kikar in i det rum där de hålls fångna i borgaren Sauces hus, medan Varennes alla klockor ringer och folket skyndar till. Vid något tillfälle hör vi några historiska repliker.

I en intervju i Il Tempo har Scola själv kommenterat detta: "Restif kände inte kungar så bra och jag kan inte säga att jag känner dom alls. Jag skulle därför ha svårt att ge dem liv eller ett språk på film"." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1986-07-14 Filmlstaden Stockholm Sverige 128 min
1986-07-14 Röda Kvarn Stockholm Sverige 128 min
Urpremiär 1982-05-15 Paris Frankrike
Videorelease 1998-08 Sverige 123 min
TV-visning 2001-03-31 SVT2 Sverige 123 min
Annan visning 1982-09-23 Italien 152 min (italiensk premiär)
Dvd-release 2006-04-19 Sverige
Cinemateksvisning 2014-09-07 Filmhuset Stockholm Sverige

Ämnesord

DK Drama

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3487


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Större än 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 8
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?