Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
 • Bestånd Film
 • Bestånd Affischer
 • Bestånd Arkivalier
 • Bestånd Manuskript
 • Bestånd Stillbild
 • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Blått blod
Filmtyp Kortfilm
Kategori Dokumentär
Form Live-action
Genomsnittsbetyg 2,6 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Sverigepremiär 2010-05-28

Medverkande

Handling

Runt om i Norden finns berättelser om okända kungabarn. En granne påstås vara en adlig oäkting, någon man kände i skolan var otroligt lik kungen och i skvallertidningar samt kvällspress...

Visa hela handlingen

Press

Dokumentärfilmen ”Blått blod” handlar om några män som påstår sig vara släkt med det svenska kungahuset. Filmen är regisserad av Oscar Hedin och producerad av Laika Film.Bara...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

- Medverkande:
Jan Bernadotte

Bolag

Produktionsbolag Laika Film & Television AB
Motlys A/S
Copyright Laika Film & Television AB 2010
Distributör i Sverige (DCP) Laika Film & Television AB 2010

Handling

Runt om i Norden finns berättelser om okända kungabarn. En granne påstås vara en adlig oäkting, någon man kände i skolan var otroligt lik kungen och i skvallertidningar samt kvällspress dyker det regelbundet upp personer som påstår sig ha blått blod i ådrorna.

Följ med under jakten på de försvunna svenska prinsarna bland bortglömda handlingar i mörka arkiv, DNA-prover och hemliga utbetalningar.

Censur / granskning

Censurnummer 147867
Datum 2010-05-26
Åldersgräns Barntillåten


Tekniska fakta

Färgtyp Svartvit och färg
Längd i minuter 58 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Dokumentärfilmen ”Blått blod” handlar om några män som påstår sig vara släkt med det svenska kungahuset. Filmen är regisserad av Oscar Hedin och producerad av Laika Film.

Bara fem av tidningarna som Filmnyheterna använder som betygskällor har recenserat filmen och ”Blått blod” får ganska varierande omdömen - allt från ”en underhållande och ambitiös dokumentär”, ”komiken tar udden av filmen” till ”en utdragen, idisslande film”.

Mest positiv är Elin Larsson i Metro som ger filmen en fyra i betyg:

”Filmaren Oscar Hedin balanserar på en knivskarp gräns mellan humor och allvar, men ’Blått blod’ är ändå en högst sevärd, underbart musiksatt och perfekt temposatt film.”

Lika entusiastisk är inte Dagens Nyheters Johan Croneman, som tycker att Oscar Hedins film är en klackspark och ger den en betygs-tvåa.

” Hade Oscar Hedin vågat berätta allt han vet, och hört, hade det blivit en helt annan film. Nu gömmer han sig, precis som vi andra, i historiens skrymslen.”

”Blått blod” har biografpremiär idag (fredag) i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men redan på nationaldagen den 6 juni visas filmen i SVT 1.

Genomsnittligt betyg: 2,6

Visningar

Sverigepremiär 2010-05-28 Bio Rio Stockholm Sverige 58 min
TV-visning 2010-06-06 SVT2 Sverige 58 min

  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?