Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel A Zed & Two Noughts
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1986-04-25

Medverkande

Andréa Ferréol
Alba Bewick

Brian Deacon
Oswald Deuce

Eric Deacon
Oliver Deuce

Frances Barber
Venus De Milo

Joss Ackland
Van Hoyten

Gerard Thoolen
Van Meegeren

Visa alla medverkande

Handling

En "vacker" undergångsvision om de två bröderna Deuce som blir besatta av död och förruttnelse, efter att deras fruar omkommit i en bilolycka. De börjar studera arternas utveckling i...

Visa hela handlingen

Press

"Någon bra film är "Zoo" inte. Kanske för att det mondäna så ofta bara blir kitsch, att filmen är utdragen och sällan förmår fascinera. Jag vänder mig inte mot idén som sådan, utan...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige
Söktitel

Filmteam

Medverkande

Andréa Ferréol Alba Bewick
Brian Deacon Oswald Deuce
Eric Deacon Oliver Deuce
Frances Barber Venus De Milo
Joss Ackland Van Hoyten
Gerard Thoolen Van Meegeren
Jim Davidson Joshua Plate
Agnes Brulet Beta Bewick
Guusje Van Tilborgh Caterina Bolnes
Ken Campbell Stephen Pipe
Wolf Kahler Felipe Arc-en-Ciel
Geoffrey Palmer Fallast
David Attenborough berättaren i naturprogrammet

Bolag

Produktionsbolag BFI Production
Artificial Eye Productions
Film Four International
Allarts Production BV
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1995
Distributör i Sverige (köpvideo) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1995

Handling

En "vacker" undergångsvision om de två bröderna Deuce som blir besatta av död och förruttnelse, efter att deras fruar omkommit i en bilolycka. De börjar studera arternas utveckling i jakten på meningen med livet.

Censur / granskning

Censurnummer 126104
Datum 1986-04
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3189 meter


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Färgtyp Färg
Längd i minuter 117 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Någon bra film är "Zoo" inte. Kanske för att det mondäna så ofta bara blir kitsch, att filmen är utdragen och sällan förmår fascinera. Jag vänder mig inte mot idén som sådan, utan mot långtråkigheten i utförandet.

Det uppstår också ett skådespelarproblem i en film som "Zoo". Aktörerna måste hela tiden spela roller i rollen, så fort de blir "naturliga" bryts illusionen.

Det fungerar någorlunda med Andrea Ferreol, kvinnan som kanske är svan. Men de två bröderna, Brian och Eric Deacon, som i filmen är zoologer och utför egendomliga experiment med djur, är ibland nära att kvadda alltihop när de faller in i vanlig samtalston.

Man kan inte avfärda "Zoo" helt och hållet. Den har flera kvalitéer och ibland en viss humor, det ska bli mycket intressant att se vad Peter Greenaway åstadkommer nästa gång." Ingvar von Malmborg i Aftonbladet

"Det som gör "Zoo" så spännande är dess mångtydighet. Redan filmens titel väcker associationer åt många håll. Två nollor till forskare, naturligtvis, men kanske också "platsen" för de pooler vilka de försöker komma åt: ur intet, heter det ju, är vi komna, intet skall vi åter varda.

Och sedan är ju bokstaven z den sista i det engelska alfabetet. Vilket vi påminns om genom en liten flicka som i filmen igen lär sig alfabetet via djursymboler.

Varför, frågar sig någon, får zebran alltid symbolisera bokstaven z? Vad hade man innan zebran fanns? Med andra ord, tycks frågan gälla vad som hann före -- zebran eller bokstaven, företeelsen i naturen eller symbolen?

Återigen Greenaways fascination inför beläten, bilder, detta i stället för. I begynnelsen gav Gud djuren namn, sjunger Bob Dylan i en sång. Så icke Greenaway: i begynnelsen, tycks han mena, var ordet -- icke världen!

Och så läggs lager på lager, betydelse på betydelse, vilket gör "Zoo" till en film som förbluffar, irriterar, utmanar.

Åskådaren jagas stundtals omkring som i labyrint. En del leder till återvändsgränder, men så plötsligt ser man ett ljus, hittar vägen ut och jagar nästa gåta i hälarna.

Det är möjligt att man helst borde vara schackspelare, konstteoretiker, filosofiprofessor eller korsordslösare för att hänga med i allt. Men filmen torde tilltala även oss vanliga dödliga.

Ty ett intellektuellt äventyr som också är underhållning (och vice versa) -- det är en ovanlig kombination." Maaret Koskinen i Dagens Nyheter

""Zoo" är snarare en utställning än en film, en rad undersköna tablåer fixerade av kameran.

Peter Greenaway har mättat filmen med symboler och intellektuella referenser som den värsta barockelegant. För den invigde blir det en tröttande skattjaktlek, för den som saknar kunskaper i klassisk mytologi och konsthistoria blir det en obegriplig gröt." Anders Ahlberg i Expressen

"Peter Greenaway är en formsäker pusselkonstruktör som den här gången åtagit sig att utreda om livet har en mening och i så fall varför. Ämnet förefaller i största laget och vi kan egentligen inte räkna med någon lösning (som dock i Tecknarens kontrakt). Därför motsvarar slutpoängen (sedd ur snigelperspektiv) inte riktigt den pretentiösa uppläggningen och dessutom (och allvarligare) räcker inte Greenaways humor riktigt till för att balansera den uteblivna sens moralen (om den finns). Hans surrealistiska ådra är heller inte stark nog för att göra frågan meningslös trots att han hämtat inspiration från Borges, Fellini, Vermeer, Anais Nin och -- (naturligtvis) Darwin.

Men trots alla invändningar har Peter Greenaway skapat ett mänskligt ZOO som om inte annat bör läggas till allmänbildningen och kan vara bra att ha tillgängligt när regissören tar sig in på en filmkurs som mer motsvarar den han tecknade kontrakt på i sin förra film." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1986-04-25 Filmstaden 6 Stockholm Sverige 116 min
Videorelease 1995-05 Sverige 111 min

Ämnesord

DK Drama
DK Film noir

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd ProRes


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus


Typ Dialoglista
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 13
Dia SET
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?