Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Raising Arizona
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1987-10-09

Handling

I fängelset träffas den evige rånaren H I McDunnough och den kvinnliga polisen Edwina. Tycke uppstår, de gifter sig och H I beslutar sig för att gå den smala vägen. Drömmen om...

Visa hela handlingen

Press

""Arizona Junior" är nämligen en film som i diverse meningar inte är riktigt klok. Dess hugskott är fräcka och durkdrivna. Den parodierar action-branschens yttersta action. Ibland tangerar...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Nicolas Cage H I
Holly Hunter Ed
Trey Wilson Nathan Arizona Sr
John Goodman Gale
William Forsythe Evelle
Sam McMurray Glen
Frances McDormand Dot
Randall "Tex" Cobb Leonard Smalls
T.J. Kuhn Na!than Jr
Lynne Dumin Kitei Florence Arizona
Peter Benedek fängelsets rådgivare

Bolag

Produktionsbolag A Ted and Jim Pedas/Ben Berenholtz Production
Circle Films Inc.
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fox Film
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2011

Handling

I fängelset träffas den evige rånaren H I McDunnough och den kvinnliga polisen Edwina. Tycke uppstår, de gifter sig och H I beslutar sig för att gå den smala vägen. Drömmen om fullständig tomtebolycka får sig en törn när de får veta att de inte kan få barn. Men skam den som ger sig: den berömde möbelhandlaren Nathan Arizona och hans fru har just fått femlingar -- och nog är det åtminstone ett barn för mycket?! H I och Edwina kidnappar en av femlingarna och tror att lyckan ska bli fullständig. Men det är inte lätt att känna sig lugn när man får besök av undrande bekanta och gamla kåkfarar-kompisar. Särskilt inte när möbelhandlaren utfäst en belöning på 25 000 dollar till den som hittar lille Nathan junior . . .

Censur / granskning

Censurnummer 126798
Datum 1987-05-07
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2579 meter
Längd efter klipp 2572 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Färgtyp Färg
Färgsystem DuArt Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

""Arizona Junior" är nämligen en film som i diverse meningar inte är riktigt klok. Dess hugskott är fräcka och durkdrivna. Den parodierar action-branschens yttersta action. Ibland tangerar den sanslösheten hos den John Waters som i "Polyester" och "Pink flamingos" avbildade Amerika som soptipp och som därvid försökte tillskansa sig VM i rutten smak. Den förenar det hädiska och det rövarromantiska. Den korsar genregränserna.

Den röjer en humor som kunde kallas svart om där inte fanns så starka inslag av rosa. Realistiskt sett rör den sig fem eller tio tum ovan marken. Den äger en explosiv bildstil, en svällande visuell och komisk fantasi. Kulmen därvidlag är de återkommande scener där hotet omvandlas till fars och där mc-skurken, den fria viddernas överbeväpnade enmansarmé, dånar fram som apokalypsens förste ryttare. Det är som att se seriefiguren Dennis utklädd till Satan.

I långa stycken stöttas infallen också av vigheten och esprin hos Nicolas Cage i rollen som den gode och gifte busen.

Att se bröderna Cohens film blir en kombination av nöje och överraskning. Som anarkistisk stilövning, bortom alla de förnuftiga kategorierna, motiverar den ett antal friska skratt, men också en del belåten hicka." Jurgen Schildt i Aftonbladet

""Arizona junior" är en tekniskt sett mycket skickligt gjord film, men som helhet känns den som ett skämt som drivits för långt.

Allt i den är parodi: dom ladugårdsdörrsbreda västerndialekterna, de fula kläderna, de osannolikt hemska, syntetiska inredningarna, H.I:s hysteriskt glättiga utanpåskjortor.

Till slut blir man trött på att se den ena figuren och miljön mer grotesk än den andra introduceras. Parodin har ingen avsikt; den är bara ett tonfall, ett sätt att berätta.

Både H.I. och en Bluto-liknande motståndare som på slutet jagar honom bär Hacke Hackspetttatueringar. Möjligen ska det tolkas som en vink om att bröderna Coen velat göra en hel spelfilm i samma stil som de med våldsbenägna original befolkade klassiska tecknade kortfilmerna. "Arizona junior" ser i alla fall ut så att associationen inte känns långsökt.

I så fall kan man säga att bröderna lyckats till hälften. Filmens plastik, så att säga, står inte de tecknade filmerna efter." Mårten Blomkvist i Dagens Nyheter

""Arizona Junior" är en flyhänt berättad historia med lätt satirisk ton. Den som sett bröderna Coens thriller "Blood Simple" vet att de behärskar sina filmiska uttryck till fullo, inte som ett torrt tekniskt självändamål, utan för att understödja den speciella filmens ton och stil. Med lika utstuderade bildvinklar som i ett seriemagasin hanterar de denna absurda fars om barnarov som en bildnovell i Mad, fast i ett fullständigt galet, högt tempo.

Parodin på det amerikanska temat "alla sin egen lyckas smed" är mild om man jämför med John Waters filmer, till exempel (han med "Polyester"). "Arizona Junior" är mer tillspetsat härmande än karikerande.

Nicolas Cage och Holly Hunter är perfekta huvudrollsinnehavare, både skojiga och engagerande. I vissa stunder går filmen på fartfylld tomgång, och ibland blir det lite för mjäkigt gulligt med söta bebisar och snälla skurkar.

Dock -- "Arizona Junior" håller hög klass. En komedi man inte bör missa!" Helena von Zweigbergk i Expressen

""Arizona Junior" är en flyhänt berättad historia med lätt satirisk ton. Den som sett bröderna Coens thriller "Blood Simple" vet att de behärskar sina filmiska uttryck till fullo, inte som ett torrt tekniskt självändamål, utan för att understödja den speciella filmens ton och stil. Med lika utstuderade bildvinklar som i ett seriemagasin hanterar de denna absurda fars om barnarov som en bildnovell i Mad, fast i ett fullständigt galet, högt tempo.

Parodin på det amerikanska temat "alla sin egen lyckas smed" är mild om man jämför med John Waters filmer, till exempel (han med "Polyester"). "Arizona Junior" är mer tilspetsat härmande än karikerande." ""Arizona Junior" är sålunda en satir över den amerikanska drömmen och om den amerikanska vulgariteten, men eftersom verkligheten eller den normala filmproduktionen oftast överträffar satiren är det inte så lätt att göra sig lustig på dess bekostnad. Visst finns här poänger och visst tål "Arizona Junior" att ses men efter den lyckade debuten kan inte bröderna Coens senaste film bli annat än en besvikelse." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1987-10-09 Sture Stockholm Sverige 94 min (samt ytterligare 1 plats)
TV-visning 1991-04-07 Kanal 1 Sverige 90 min
1992-03-09 TV3 Sverige 90 min
1996-09-21 TV4 Sverige 90 min
2000-06-06 TV3 Sverige 90 min
2005-01-15 TV4 Sverige 90 min
Dvd-release 2011-09-07 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2562


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2572


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity


Typ Dialoglista
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 12
Dia SET
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?