Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Blind Date
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 1987-09-18

Medverkande

Bruce Willis
Walter Davis

Kim Basinger
Nadia Gates

John Larroquette
David Bedford

William Daniels
domare Harold Bedford

George Coe
Harry Gruen

Mark Blum
Denny Gordon

Visa alla medverkande

Handling

Walter Davis arbetar för ett framgångsrikt finansbolag och han har en mycket viktig affärsmiddag framför sig. Han ska äta tillsammans med en av företagets viktigaste kunder, en mycket...

Visa hela handlingen

Press

"Ett mindre fynd är sketchen med den nödtorftigt förfranskade hovmästaren under krogmiddagen för en av Japans traditionstyngda stormoguler. Så också den förvildade och psykopatiske...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bruce Willis Walter Davis
Kim Basinger Nadia Gates
John Larroquette David Bedford
William Daniels domare Harold Bedford
George Coe Harry Gruen
Mark Blum Denny Gordon
Phil Hartman Ted Davis
Stephanie Faracy Susie Davis
Alice Hirson Muriel Bedford
Graham Stark Jordan, hovmästare

Bolag

Produktionsbolag Tri-Star Pictures Inc.
Distributör i Sverige (35 mm) Warner-Columbia Film AB
Distributör i Sverige (DVD) Universal Pictures Nordic AB 2004

Handling

Walter Davis arbetar för ett framgångsrikt finansbolag och han har en mycket viktig affärsmiddag framför sig. Han ska äta tillsammans med en av företagets viktigaste kunder, en mycket rik, men också oerhört traditionsbunden japan. Eftersom Walter är ungkarl vågar han sig på en s k blindträff, rekommenderad av sin bror och svägerska. Ett råd får han bara: låt henne inte dricka något, hon blir alldeles vild. Men han missförstår det hela och bjuder flickan, Nadia, på ett glas champagne innan affärsmiddagen. Och så går det som det går . . . Efter många förvecklingar som nästan spolierar hela hans karriär slutar det hela dock lyckligt. De inser att de älskar varandra och inte kan leva utan varandra. Walter får praktiskt taget stjäla Nadia från altaret när hon är på väg att gifta sig med en annan.

Censur / granskning

Censurnummer 126830
Datum 1987-05-22
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2608 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Ett mindre fynd är sketchen med den nödtorftigt förfranskade hovmästaren under krogmiddagen för en av Japans traditionstyngda stormoguler. Så också den förvildade och psykopatiske ex-boyfriend som hänger med i stycket som kardborren och som spelas av John Larroquette. Han är i valda ögonblick lika underhållande som på sin tid inspektör Clouzots maskulina och orientaliska kammarjungfru.

Blake Edwards stilmönster finns uppenbarligen hos Mack Sennett och stumfilmens slapstick, liksom i 30-talets amerikanska och samhällssatiriska crazyskola. Det var glansfulla epoker.

"Blind date" är visserligen inte Edwards mest hämningslösa och oförtröttliga orgie. Men ändå. Om han inte var 65 vore det frestande att påstå att det är hyggligt sörjt för den farsartade tronföljden." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Basinger demolerar som Nadia Gates ett lukrativt finanskontrakt med vältajmade verbala spetsfundigheter. Hon river kavajfickor av männen och vänder den japanska direktörens konkubin/hustru emot honom, "ta de femtio procenten av hans förmögenhet som du har rätt till".

Willis i sin tur stuvar om bland patéer och sidenkjolar på ett exklusivt party genom att spela basebollkastare med plommon och dansa mambo med dry martinin. "Jag är hjärnkirurgen ni alla längtat efter", är hans replik.

Dessa befriande vildheter mitt i denna mekaniska komedi om ytterligare en yuppie i karriären, gör att Edwards klassiska "Rosa Pantern"-filmer med Peter Sellers kommer i rätt ljus.

Han är bäst som regissör när han låter sina skådespelare fritt sväva i väg i sin egen komiska värld. Salig Sellers i sin Clouseau-himmel skulle säkert inte invända mot beskrivningen, inte minst efter det oräkneliga antal pooler Edwards tvingade ut honom i.

Som bäst var Sellers, liksom Willis och Basinger, i färd med att vara subversiva oroselement som får etablissemangets yta att krackelera." Thore Soneson i Dagens Nyheter

"Bruce Willis och Kim Basinger gör rollerna -- och framför allt Basinger är bra.

Men det är ändå ingen helt lyckad film.

Blake Edwards kör först hårt med våldsamma upptåg. Basinger och Willis röjer runt med stor energi och situationskomiken är stundom halsbrytande.

Sedan styr han över mot klassisk spring-i-dörrar-fars och hamnar lite på kant med sitt eget centraltema.

Och innan det är klart så framstår enskildheterna som roligare än helheten." Bernt Eklund i Expressen

"Här, i filmen Blind date, har Edwards vackra Kim Basinger och Bruce Willis, alltmer tröttsam deckare i tv-serien "Par i brott", i potten. Det börjar föralldel rätt lovande med ett party där Basinger gör det man ofta skulle vilja göra på ett stelt party: säga sanningar och bära sig åt. Men sedan surfar filmen iväg med biljakter, krossade skyltfönster, slagsmål, spring i dörrar, samt förstås diverse dopp i den oundvikliga swimmingpoolen.

En del lustigheter serveras under resan -- det vore inte Blake Edwards annars -- men det mesta känns ansträngt och flåsigt och helt tillrättalagt för amerikansk marknad och smak." Sven Malm i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1987-09-18 Down Town Göteborg Sverige 95 min
1987-09-18 Sandrew Göteborg Sverige 95 min
1987-09-18 Sandrew Malmö Sverige 95 min
1987-09-18 Sandrew 1 Stockholm Sverige 95 min
1987-09-18 Victoria Stockholm Sverige 95 min (samt ytterligare 16 platser)
TV-visning 1996-02-23 TV3 Sverige 91 min
1998-03-28 TV3 Sverige 91 min
2000-09-30 TV3 Sverige 91 min
2002-12-31 TV3 Sverige 91 min
2004-05-25 TV3 Sverige 91 min
2004-07-17 TV3 Sverige 91 min
Dvd-release 2004-02-25 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 8
Färg papper 8
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?