Innehållsförteckning

Grundfakta

Originaltitel Boy Meets Girl
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1987-01-01

Handling

Filmen berättar om Alex som ska in i lumpen och Mireille som precis förlorat sin kärlek. De är två vilsna själar i Paris som ödet för samman i ett kort intensivt möte.

Press

"Ändå är stämningarna av bonjour tristesse mycket franskt. Liksom mönstren för samtal och kameraföring. Efter långa stunder av enstavighet kan Alex plötsligt vältra ut i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Denis Lavant Alex
Mireille Perrier Mireille
Carroll Brooks Helen
Elie Poicard Bernard
Maïté Nahyr Maïté
Christian Cloarec Thomas
Hans Meyer austronaut
Anna Baldaccini Florence
Jean Duflot Bouriana
Frédérique Charbonneau tolk
Jacques Pinault pianist
Anne Dieumegard förälskad kvinna på bro
Albert Braun dövstum man
Lolo Pigalle Miss Universum
Marc Desclozeaux Henri Bestouches

Bolag

Produktionsbolag Abilène Films
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Distributör i Sverige (DVD) Triart Film AB 2012

Handling

Filmen berättar om Alex som ska in i lumpen och Mireille som precis förlorat sin kärlek. De är två vilsna själar i Paris som ödet för samman i ett kort intensivt möte.

Censur / granskning

Censurnummer 126290
Datum 1986-08-13
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2855 meter
Kommentar Aktlängder: 480-521-526-496-450-382 = 2 855 meter.


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Färgtyp Svartvit


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Ändå är stämningarna av bonjour tristesse mycket franskt. Liksom mönstren för samtal och kameraföring.

Efter långa stunder av enstavighet kan Alex plötsligt vältra ut i filosofiska ordskred à la Eric Rohmèr. Och det svartvita filmspråket har med sina häftigheter och estetiseringar nära till såväl Jean Vigo som Jean Cocteau.

Men genom lånegodset hörs samtidigt en mollton som jag tar för Carax egen. I hans film finns mycket av karg sorgsenhet och förtegen längtan som det är svårt att inte känna respekt för. Hur påfallande banaliteterna än är framför dem. Allvaret hörs. Och hur ofta kan det sägas om dagens poppiga debutanter?" Mario Grut i Aftonbladet

"Stumma stirrar spelarna ner i det trasiga flipperspelets gåtfulla inre. Ett ord skymtar i en bok: "inte". "Snart är jag gammal, och allt är över", säger rösten i filmens begynnelse. På festen står gästerna skuldra vid skuldra i stället för ansikte mot ansikte, medan småbarnen gråter och kvider i ett särskilt slutet rum.

Det är dystert, övermåttan dystert.

Som insekter förblindade av ljuset dras Leos Carax personer till självdestruktion; det är oundvikligt godare att dricka där koppen är sprucken, tycks han säga.

Ibland grips man -- precis som stumfilmsstjärnans döva publik -- av ett slags makabra skrattanfall inför det ohyggligt självupptagna allvar som Leos Carax figurer uppvisar. Ibland vill man som Alex inför ett demonstrativt kyssande kärlekspar på den "romantiska" Seinekajen kasta några slantar som tack för uppvisningen -- fast den här gäller ett praktfullt lidande.

Det är säkert i linje med Carax avsikter." Eva af Geijerstam i Dagens Nyheter

"Leos Carax är uppenbarligen en filmfrälst yngling som hämtat estetisk inspiration från diverse håll men eftersom han inte har något eget att säga så hamnar hans film Boy Meets Girl i en formmässig halvvärld där regissören försöker pigga upp sin tunna historia med optiska och kameraekvilibristiska övningar och tänkta lustigheter.

Huvudrollsaktörerna ser ut som de blivit petade i första gallringen inför någon Bressonfilm, alltså märkta av dysterhet och existentialistiskt stirrande rakt ut i rymderna.

När sedan konversationen som pågår under stirrandet mest består av hemmafilosofiska floskler så blir 104 minuter tillsammans med Leos Carax och hans gymnasiala övningsfilm 104 minuter för mycket. Ingen bra början på filmåret!" Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1987-01-01 Fågel Blå Stockholm Sverige 104 min
Dvd-release 2012-04-25 Sverige (Ingår i samlingen "Leos Carax-box ")

Ämnesord

DK Drama
DK Kärlek

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2857


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 7
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?