Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Fool for Love
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1987-03-06

Medverkande

Randy Quaid
Martin

Martha Crawford
Mays mor

Louise Egolf
Eddies mor

Visa alla medverkande

Handling

Eddie kommer körande till ett nedslitet motell. Där arbetar hans f d flickvän May. Mellan dem utspelas ett spel mellan hat och omöjlig kärlek. Det avslöjas att de är halvsys!kon, deras...

Visa hela handlingen

Press

"Altman arbetar intensivt och närgånget med sina skådespelare. I hans nattbilder finns ödsligt dov laddning. Skickligt fångar han mardrömsstämningarna vid verklighetens undanglidande...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
TV-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning

Medverkande

Sam Shepard Eddie
Kim Basinger May
Harry Dean Stanton den gamle
Randy Quaid Martin
Martha Crawford Mays mor
Louise Egolf Eddies mor
Sura Cox tonårs-May
Jonathan Skinner tonårs-Eddie
April Russell May som barn
Deborah McNaughton grevinnan
Lon Hill mr Valdez

Bolag

Produktionsbolag Cannon. A Golan-Globus Production
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri

Handling

Eddie kommer körande till ett nedslitet motell. Där arbetar hans f d flickvän May. Mellan dem utspelas ett spel mellan hat och omöjlig kärlek. Det avslöjas att de är halvsys!kon, deras far har hela livet pendlat mellan deras mödrar.

Censur / granskning

Censurnummer 126637
Datum 1987-02-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2927 meter
Kommentar Aktlängder: 582-583-595-593-574 = 2927 meter.


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (J-D-C Widescreen)
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Rank Colour
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Altman arbetar intensivt och närgånget med sina skådespelare. I hans nattbilder finns ödsligt dov laddning. Skickligt fångar han mardrömsstämningarna vid verklighetens undanglidande gränser.

Ändå kan det inte hjälpas att filmen långsamt mal ut i tomning. Efter den första timmens undran blir mekaniken bakom det outsagda alltför tydlig och förtegenheten alltför utstuderad. Det kittlande övergår i det fadda och tråkighet tar överhanden. Som alltid när en spänning slocknar i manér." Mario Grut i Aftonbladet

"I långa stycken är det rena njutningen att följa denna filmiska virtuositet. Däremot ger Altmans tolkning av pjäsen som helhet ett något haltande intryck.

Så till exempel de återblickar han låter spränga in och nästan punkt för punkt motsäga det som karaktärerna själva berättar i sina minnesmonologer. Kanske har Altman en poäng med detta -- ett slags synliggörande av deras livslögner? -- men problemet är att det i så fall helt faller utanför verkets ramar, som just går ut på att vi i uppgörelsens stund tror på deras bekännelser, deras innersta.

Därtill kommer att Altman knappast har någon större förståelse för den Shepardska humorn. "Är man inte cowboy är man inte skit värd", säger Eddie vid ett tillfälle. Det är ord som alldeles uppenbarligen skrivits med en stor portion distans, men det är deras bottensats av svärta Altman valt att poängtera. Som när han i slutbilden låter Eddie spränga på sin häst efter en svart Mercedes med lassot virvlande i luften -- som ville han fånga tiden själv, den som gjort honom till ett otidsenligt bihang.

Det är en omvänd heroisering som gör Eddie till en sorts karikatyr med tragisk resning; en Oidipus, som det visar sig i cowboyhatt.

Och som gör "Fool for Love" till ett möte mellan Shepard och Altman -- på gott och ont." Maaret Koskinen i Dagens Nyheter

"Ni har sett det förut.

En man och en kvinna grälar, dricker sprit och omfamnar varandra under ett par dramatiska timmar. Mot slutet avslöjas den otäcka hemlighet de båda ruvar på.

Det är så en amerikansk teaterpjäs ska se ut, och i fallet "Vem är rädd för Virginia Woolf?" blev en fantastisk pjäs en lysande film.

Robert Altmans filmatisering av Sam Shepards pjäs "Fool for love" är dock tråkig, seg och överdrivet teatral.

Det hjälper inte att han vräkt på med rostiga bilvrak, skrikiga neonskyltar, cowboyhattar, jukeboxar och spritflaskor. Det piggar inte upp, utan förstärker bara textens billiga och innehållslösa cowboymystik.

Sen "Paris, Texas" har jag varit misstänksam mot Sam Shepard som dramatiker. Efter "Fool for love" är jag helt övertygad om att han är en bluff." Britta Svensson i Expressen

"Regissören Robert Altman får förlåta men detta kammarspel vibrerar av Sam Shepard. Något filmiskt äventyr är det inte, men ett snyggt och habilt hantverk. Fool for love är och förblir även hos Altman ett stycke teater. Bortsett från några filmiska utflykter i det förflutna tycks han ha hållit på tidens, rummets och handlingens gamla klassiska enheter.

Det är ett svart och tragiskt stycke som medvetet drar mot undergång och splittring, så som det förbjudna förebådar en större katastrof. Men här finns även glimtarna av befriande humor, av distans. Det är överdrivet, teatralt och bitvis förutsägbart men laddat och välspelat." Kaj Schueler i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1987-03-06 Park Stockholm Sverige 106 min
TV-visning 1997-07-16 Kanal 5 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2916


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 17
Färg papper 9
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?