Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Masques
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Sverigepremiär 1987-07-17

Medverkande

Philippe Noiret
Christian Legagneur

Robin Renucci
Roland Wolf

Bernadette Lafont
Patricia Marquet

Monique Chaumette
Colette Chapiteau

Anne Brochet
Catherine Lecoeur

Roger Dumas
Manuel Marquet

Visa alla medverkande

Handling

Christian Legagneur är programledare för ett TV-program, "Lycka åt alla". Han bjuder ut författaren Roland Wolf till sitt lantställe för att få sin biografi nedtecknad. På lantstället...

Visa hela handlingen

Press

"Nåväl, hade du Alfred Hitchcock, Chabrols inspirationskälla i thrillergenren, tagit tag i denna historia hade det hela kanske utvecklats till en neurotisk eller psykotisk intrig där...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Philippe Noiret Christian Legagneur
Robin Renucci Roland Wolf
Bernadette Lafont Patricia Marquet
Monique Chaumette Colette Chapiteau
Anne Brochet Catherine Lecoeur
Roger Dumas Manuel Marquet
Pierre-François Dumeniaud Max Cappelaci
Pierre Nougaro Gustave
Renée Dennsy Emilie
Yvonne Decade Antoinette
Blanche Ariel Rosette
René Marjac Maurice
Paul Vally Henry
Denise Pezzani Madame Lemonier
Pierre Risch Monsieur Loury
Michel Dupuy assistenten
Henri Attal kontrollören vid Aïda
Dominique Zardi Totor
François Lafont man i overall

Bolag

Produktionsbolag MK2 Productions SA
Les Films A2
Distributör i Sverige (35 mm) Sandrew Film & Teater AB

Handling

Christian Legagneur är programledare för ett TV-program, "Lycka åt alla". Han bjuder ut författaren Roland Wolf till sitt lantställe för att få sin biografi nedtecknad. På lantstället vistas Catherine, Christians guddotter, vars sällskap Madeleine försvunnit. Roland är egentligen Madeleines bror och vill ta reda på vad som hänt systern. Han hittar ett gömt kassaskåp och bevis, en tennisracket med monogrammet "M". Legagneur erkänner att han haft med sig Madeleine som sällskap åt Catherine, men att hon efter tre månader försvunnit till Seychellerna. På natten öppnar Roland Legagneurs kassaskåp och finner där bevis på att Legagneur skinnar Catherine på hennes arv. Roland berättar detta för Catherine som inte tror på honom -- hon kollapsar. Nästa morgon berättar Roland återigen för Catherine om gudfaderns svek. Så småningom inser hon att Legagneur inte är den goda person hon trott honom vara. Han upptäcker att hon inte längre äter den drogade maten och tillsammans med sina konspiratörer. Max och Colette, beslutar han att Ca!therine måste försvinna. Catherine sövs ner och forslas av Max till den av Legagneur ägda bilskroten Aïda. Under tiden spelar Roland schack med Legagneur och föreslår honom att inte säga något om Madeleine om han i stället får Catherine och hennes pengar. Han upptäcker senare att hon är försvunnen, men lyckas rädda henne i sista stund från bilkrossen. Mitt under sändningstid konfronteras Legagneur med Roland och "den återuppståndna" Catherine. Legagneur bryter ihop, kritiserar den falska känslosamheten i sina program och smädar sina tävlande och TV-tittarna.

Censur / granskning

Censurnummer 126896
Datum 1987-06-30
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2749 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Nåväl, hade du Alfred Hitchcock, Chabrols inspirationskälla i thrillergenren, tagit tag i denna historia hade det hela kanske utvecklats till en neurotisk eller psykotisk intrig där spänningen hållits vid liv ända till slutet.

Chabrol tappar dock masken rätt snart och när mystiken efter en timme skingras går resten av filmen på tämligen upprogammerade spår.

Men det blir aldrig tråkigt och nog är det skönt att se att alla myspysiga TV-personligheter som ler brett i rutan inte nödvändigtvis lever som de lär och ibland t o m föraktar sin publik." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Den produktive Claude Chabrol (nästan 40 filmer på 30 år) har gjort en lättsam thriller med en välriktad känga åt TV:s förljugna trivsamhet. Men någon riktig udd på historien blir det aldrig, folk tassar ibland ganska planlöst omkring i de nattliga korridorerna.

Det, som gör filmen till en spännande historia, trots allt, är personernas kurragömmalek bakom sina egna masker. Man blir nyfiken på vilka de är och vad de är ute efter, egentligen. Till skillnad från de flesta av sina amerikanska kolleger vågar sig Chabrol på fler nyanser -- maskerna sitter inte på filmen igenom.

Men Chabrol torde kunna förvalta detta mysterium med lite större finess." Maaret Koskinen i Dagens Nyheter

"Dock, intrigen är inte allt. Det har även Chabrol insett, som här sin vana trogen lyckas inympa en avsevärd dos social satir i den. En satir som, vilket redan titeln låter ana, går ut över falskheten och förställdheten människor emellan.

Så gott som alla i filmen -- Legagneur, hans något bisarra tjänstefolk, till och med styckets "Damsell in distress", hans vackra men sjukliga guddotter med vilken Wolff inleder ett förhållande -- har en frånvänd sida, ruvar på dunkla hemligheter.

Inte nödvändigtvis i ont uppsåt utan för att det i den chabrolska och omisskännligt franska världen bara är så: denna förmåga att i ena ögonblicket sticka kniven i någon i skyddet bakom en dörr -- för att i nästa göra entré med ett strålande leende och alla fraserna på plats.

Anrättningen blir inte sämre av att Chabrol tryfferar den med små bisarra infall och ironier, som att kvinnan med den tjockaste makeupen -- den så att säga bästa masken -- visar sig vara den med minst att dölja." Helena von Zweigbergk i Expressen

"Chabrol dyrkar Hitchcock; hela Hitchcock och inte bara 1940 års "Rebecca", filmen som "Masker" i mer än en mening erinrar om. Till Hitchcocks nivåer når han inte upp om han så gick på styltor. Men det finns respektabla höjder också nedanför de alpina, och där rör sig Chabrol efter 30 år och 37 långfilmer med en vighet som det vore enfaldigt att underskatta.

Han är preciös, vällustig, detaljkär. Han odlar cellskräcken lika omsorgsfullt som ekpanelerna och borgerskapets kramper och kokkonstens välsignelser. Ibland förefaller det rentav som om gastronomin var angelägnare än intrigen.

Grytorna och viltpatéerna får i varje fall sin beskärda del av de 100 minuterna. Vinprovningen likaså, med beledsagande ögonrullningar: "Clos Vougeot, inte så tokigt". " David Grossman i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1987-07-17 Sandrew Göteborg Sverige 100 min
1987-07-17 Grand Stockholm Sverige 100 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2743


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Franska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 9
Färg papper 12
Dia 10
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?