Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Permanent Vacation
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1987-07-04

Medverkande

Chris Parker
Allie

Leila Gastil
Leila

John Lurie
saxofonisten

Richard Boes
krigsveteranen

Sara Driver
sjuksköterskan

Charlie Spademan
patienten

Visa alla medverkande

Handling

Den originelle och egensinnige amerikanske regissören Jim Jarmusch' debutfilm tillägnad hans store läromästare Nicholas Ray som dog dagen innan inspelningen av filmen skulle börja.

Press

"Efter Stranger Than Paradise och Down by Law, når oss äntligen Jarmuschs förvånansvärt lödiga debutfilm (från 1980). Turisten på ständig semester -- Permanent Vacation -- heter den...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Chris Parker Allie
Leila Gastil Leila
John Lurie saxofonisten
Richard Boes krigsveteranen
Sara Driver sjuksköterskan
Charlie Spademan patienten
Jane Fire sjuksköterska 2
Ruth Bolton modern
Evelyn Smith patient 2
Maria Duval latinska flickan
Lisa Rosen popcorn-flickan
Eric Mitchell bilhälaren
Chris Hameon
Frankie Faison
Suzanne Fletcher
Felice Rosser

Bolag

Produktionsbolag Cinesthesia Productions
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1987
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet

Handling

Den originelle och egensinnige amerikanske regissören Jim Jarmusch' debutfilm tillägnad hans store läromästare Nicholas Ray som dog dagen innan inspelningen av filmen skulle börja.

Censur / granskning

Censurnummer 126865
Datum 1987-10-28
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 818 meter
Kommentar Aktlängder:246-273-299 = 818 m.


Censurnummer 126865
Datum 1987-06-17
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 818 meter
Kommentar Aktlängder:246-273-299 = 818 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem DuArt Color
Bredd 16 mm
Hastighet 24
Längd i meter 818 meter
Längd i minuter 75 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Efter Stranger Than Paradise och Down by Law, når oss äntligen Jarmuschs förvånansvärt lödiga debutfilm (från 1980). Turisten på ständig semester -- Permanent Vacation -- heter den här gången Allie. En ung man på gränsen till vuxenvärlden, som läser skräckromantikern Lautréamont och vars existentialistiska grubblerier är ett par nummer för stora för den spinkiga gestalten.

Med New York-bruset som en dövande meditativ ljudkuliss, en ständig närvaro, som accentuerar ensamheten, drar Allie strecken mellan punkterna -- rör han sig över slummens Lower East Side, mellan de platser och människor som format hans historia. Allie tar farväl.

"Somewhere over the rainbow" finner man sin plats och sin identitet. I Paris kanske? Allie tar chansen. Allie tar båten." Björn Samuelsson i Aftonbladet

"Jag har svårt att tycka att Filminstitutet gjort Jim Jarmusch någon tjänst genom att ta hit denna debutfilm. Det var säkert bra och utvecklande för Jarmusch att få göra "Permanent vacation". Men den är egentligen inte mycket att se.

Vilsna unga män i storstaden är ett allt annat än ovanligt ämne i filmskolefilmer. Och Jarmuschs debut är inte anmärkningsvärt mogen.

Till exempel Martin Scorsese gjorde en betydligt mer personlig film på samma tema när han vid samma ålder som Jarmusch debuterade med "Who's that knocking at my door?" (1969, inte kommersiellt distribuerad i Sverige), en utbyggnad av Scorseses examensfilm.

Jag tycker inte att "Permanent vacation" håller för kommersiell distribution. Men det ska ju inte heller en examensfilm behöva göra.

För mycket Jarmusch-frälsta kan det kanske vara roligt att ha sett allt. Övriga kan dock nöja sig med "Stranger than paradise" och "Down by law", utan att oroa sig för att ha missat något." Mårten Blomkvist i Dagens Nyheter

"I "Permanent Vacation" har ännu inte Jim Jarmusch -- självklart -- hittat den säkerhet och rytmkänsla som gör "Stranger Than Paradise" och "Down by Law" betydligt mer njutbara och helgjutna. Historien om Allie, tillvarons turist på ständig semester, blir lite seg. Kanske framförallt för att klippningen känns valhänt och utan skjuts.

För dem som älskar Jim Jarmuschs skenbart enkla och underfundiga filmer är den förstås ett måste, om inte annat så av filmhistoriskt intresse." Helena von Zweigbergk i Expressen

"Ung och ensam i New York. Världsstadens höga toner och dova brus är viktiga ingredienser i filmen -- och för dess unga huvudperson. Ändå handlar Permanent Vacation också på ett allmängiltigt plan om människan som valp -- eller som fågelunge just kommen ur boet; Chris Parker i huvudrollen är slående lik en mager och ännu inte fullfjädrad fågel när han i någon av de inledande scenerna tråder en solodans.

Permanent Vacation är den amerikanske filmaren Jim Jarmuschs debutfilm. Han var 27 år och gick ännu på filmskolan när han gjorde den. Längre fram skulle han bli internationellt uppmärksammad för Stranger than Paradise och Down by Law, filmer som vittnar om sin upphovsmans -- och de medverkandes -- personliga sätt att förhålla sig till omvärlden. Filmer med en djupt originell humor.

Den personliga tonen finns redan i Permanent Vacation och man igenkänner också Jarmuschs sätt att arbeta: han komponerar rollfigurerna för personer som delar hans synsätt. Däremot har den speciella humorn ännu inte gjort entré -- helt naturligt eftersom dess särart är förbunden med en distanserande hållning som aldrig kan vara den mycket unga människans signum. Här är allt hjärtskärande ungt och allvarligt. Känslor och drömmar. Saxofonsolon och Charlie Parker-beundran." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1987-07-04 Filmstaden 6 Stockholm Sverige 75 min
TV-visning 1993-03-22 TV2 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 8
Färg papper 5
Album Nej


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?