Innehållsförteckning

Grundfakta

Originaltitel Personal Services
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1987-11-20

Medverkande

Julie Walters
Christine Painter

Shirley Stelfox
Shirley

Alec McCowen
flygkommendör Morten

Visa alla medverkande

Handling

Christine Painter är en frispråkig, tuff brud med näsa för pengar. Vid sidan om arbetet som servitris tjänar hon extra genom att hyra ut rum till prostituerade. Hon har dock svårt att få...

Visa hela handlingen

Press

"Herrarna skildras kärleksfullt och ömsint, inte -- som annars är brukligt -- som pervesa idioter. I mötet mellan bordellmamman och hennes kunder plockar Monty Python-gängets Terry...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning

Medverkande

Julie Walters Christine Painter
Shirley Stelfox Shirley
Alec McCowen flygkommendör Morten
Danny Schiller Dolly
Victoria Hardcastle Rose
Tim Woodward Timms
Dave Atkins Sydney
Leon Lissek Popozogolou
Benjamin Whitrow Mr Marsden
Peter Cellier Mr Marples
Stephen Brimson Lewis Mr Dunkley
Andrew MacLachlan Mr McCellan
Anthony Collin Mr Webb
Ewan Hooper Edward
Beverly Foster Elizabeth
Alan Bowyer David Painter
Nigel Le Vaillant mannen
Antony Carrick Edgar
Michelle Collins June
Arthur Whybrow Mac
Ron Pember Ron
Pamela Duncan Jackie
Sheila Gill Mrs Winter
Toni Palmer tant Winnie
Lorraine Brunning Angela
Rupert Holliday-Evans Terry
Claire Waugh flickan i filmen
Wayne Morris mannen i filmen
Renny Lister Pat
Shulie Bannister kvinnan
Jagdish Kumar Mr Shah

Bolag

Produktionsbolag Zenith med ekonomiskt stöd av British Screen
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1987

Handling

Christine Painter är en frispråkig, tuff brud med näsa för pengar. Vid sidan om arbetet som servitris tjänar hon extra genom att hyra ut rum till prostituerade. Hon har dock svårt att få in hyran av dem och en dag tvingas hon betala in natura till sin egen hyresvärd. Efter detta elddop ger hon sig själv in i leken, men inser efter första kunden att hon är mer begåvad på att leda konsterna än att själv uföra dem. Tillsammans med trogna kumpanerna Shirley och Dolly startar hon 'eget' och kan snart erbjuda allt som kan tillfredsställa prydliga mäns innersta förbjudna önskningar -- det hela inbäddat i en behaglig, hemtrevlig miljö med en kopp te som avrundning på äventyret.

Censur / granskning

Censurnummer 127146
Datum 1987-10-27
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2879 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2879 meter
Längd i minuter 105 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Herrarna skildras kärleksfullt och ömsint, inte -- som annars är brukligt -- som pervesa idioter.

I mötet mellan bordellmamman och hennes kunder plockar Monty Python-gängets Terry Jones ut många komiska pärlor, både i replikskiften och situationer. Och skämten är av det slaget att man skrattar med "snuskgubbarna", inte åt dem.

God hjälp har Leland/Jones av ett gäng mycket duktiga skådisar med Englands kanske främsta komediskådespelerska -- Julie Walters från "Timmarna med Rita" -- i huvudrollen.

"Personal Services" driver alltså friskt med mänskliga beteenden, utan att för den skull driva med männsikorna. Vilket gör detta till en inte bara rolig, utan också sympatisk film." Jan-Olov Andersson i Aftonbladet

"Men filmen tillhör med hull och hår naturligtvis Julie Walters, som är inget mindre än suverän i sin tolkning av denna märkliga bordellmadame.

Det kan vara i det ömsinta förakt med vilket hon, likt en malplacerad hönsmamma, står och ser på sina skyddslingar, de skinntorra gubbarna som sitter i hennes kök på nattkröken och sörplar i sig det nybryggda teet. Eller det menignsfulla eftertryck hon lyckas lägga i ordet "äcklig": "dis" börjar hon, gör så en lång välavvägd paus, för att sedan spotta ut resten av ordet -- "gusting!" -- som gjorde hon sig av med något hon inte längre förmådde hålla kvar i munnen.

Och ändå blir hon i Walters tappning långt ifrån någon komisk hjältinna. Tvärtom kan hon tidvis framställa henne som en högljudd och påfrestande beskäftig kvinna med ett otal regler och åsikter om hur saker och ting "är". Inte minst män, dessa krakar som hon anser måste "rommas av" med jämna mellanrum för att hjärnverksamheten ska komma i gång.

Om hon är offer för det sexuella hyckleriet eller i någon mening en bödel lämnas alltså öppet till åskådaren att avgöra. En balans -- mellan voyeurism och grodperspektiv, inlevelse och distans -- som är högst tilltalande.

Samt naturligtvis den befriande humorn och bristen på varje form av moralism. Förmodligen skulle filmen ha tilltalat H L Mincken, den amerikanske kritikern som en gång gav följande klassiska definition på puritanism: Den efterhängsna farhågan att någon, någonstans kanske är lycklig." Maaret Koskinen i Dagens Nyheter

"Däremot är bordellmamman själv inte ointressant. Hennes replikföring är anslående och hennes trotsiga familjerelationer ger en trovärdig bakgrund. Dock var förebilden själv mer spännande när hon intervjuades av Stina Lundberg i TV än vad den (alltför) tuffa Julie Walters är i rollen." Bernt Eklund i Expressen

"Avslagen, smakfattig snarare än smaklös och utan den minsta uppiffande krydda. Möjligen vill Jones visa att dessa tämligen milda perversioner beror på en kärlekslös värld, men det visste vi ju sedan tidigare. Slafsig mer än nödvändigt är han själv i sitt berättande, som saknar såväl struktur som logisk redigering. Ibland misstänker man att någon blandat ihop filmens rullar, men röran beror nog helt enkelt på att Jones inte riktigt vetat vad han ville eller ens vilken genre han valt att berätta." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1987-11-20 Filmstaden 7 Stockholm 105 min

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval


Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare.

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2879


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2879


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Cutting continuity


Typ Dialoglista
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper -
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?