Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Platoon
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1987-03-20

Medverkande

Tom Berenger
sergeant Barnes

Willem Dafoe
sergeant Elias

Forest Whitaker
Big Harold

John C. McGinley
sergeant O'Neill

Visa alla medverkande

Handling

Vietnam 1967. Den 21-årige Chris anländer som nykomling till Bravo-kompaniet för ett års frivillig tjänstgöring. Han placeras i en infanteripluton som i stort sett består av två...

Visa hela handlingen

Press

"Summan av Stones självupplevda historia är rå och skakande, eftersom Vietnamkriget var detsamma och eftersom Stone inte ljuger om fakta. Men därutöver? Som asiatisk...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Videotitel i Sverige
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Tom Berenger sergeant Barnes
Willem Dafoe sergeant Elias
Charlie Sheen Chris
Forest Whitaker Big Harold
Francesco Quinn Rhah
John C. McGinley sergeant O'Neill
Richard Edson Sal
Kevin Dillon Bunny
Reggie Johnson Junior
Keith David King
Johnny Depp Lerner
David Neidorf Tex

Bolag

Produktionsbolag Hemdale Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1987
Distributör i Sverige (hyrvideo) (fysisk) Sandrew Film AB 1998
Distributör i Sverige (köpvideo) Sandrew Film AB 1998
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2001

Handling

Vietnam 1967. Den 21-årige Chris anländer som nykomling till Bravo-kompaniet för ett års frivillig tjänstgöring. Han placeras i en infanteripluton som i stort sett består av två fraktioner. Det onda och det goda förkroppsligas av sergeant Barnes respektive sergeant Elias.

Censur / granskning

Censurnummer 126680
Datum 1987-03-03
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3278 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Färgsystem CFI Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3278 meter
Längd i minuter 120 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Summan av Stones självupplevda historia är rå och skakande, eftersom Vietnamkriget var detsamma och eftersom Stone inte ljuger om fakta. Men därutöver?

Som asiatisk helvetesrapport kan den här filmen trots allt inte jämföras med "The killing fields". I fråga om täthet och gestaltning kan den heller inte ställas bredvid Stones eget fjolårsnummer "Salvador". Och säga vad man vill om hans naturalistiska ansträngningar, men aldrig för de oss lika nära dödsögonblicken och inälvorna och de fysiska realiteterna som Rauni Mollbergs "Okänd soldat". Antagligen beroende på att Stone i mindre grad än Mollberg tyr sig till det individuella grodperspektivet, till soldaten som för några glödgade sekunder blir du eller jag.

Hyllningarna i hemlandet och de åtta Oscarnomineringarna säger möjligen mer om den amerikanska baksmällan än om själva filmen. Den är ett hedrande fältreportage, frontalt och upprört och med naturnödvändighet pacifistiskt.

Inte mycket mer än så. Heller inte mycket mindre." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Oliver Stone var själv med och vet en del. Därför målar han upp kriget utan försköning. Här finns inga hjältedåd. Bara blöt och skitig nattpatrullering, infernaliska minexplosioner, amerikansk byterror och en nyårsslakt som efterlämnar en massgrav i en bombkrater.

Som filmatisk återgivning har detta en kuslig briljans. Robert Richardsons foto för oss handgripligt in i dödens ångande urskog, och klippningen framhäver skoningslöst dess mardrömslika stridstumult.

Men inte nog med det. Oliver Stone skildrar ett våldsklimat som urartar i inbördes konflikter och dödande.

Inom plutonen utvecklas en motsättning mellan dem som anser att kriget kräver total hänsynslöshet, även mot civilbefolkningen, och dem som håller på en viss anständighet. De båda sidorna företräds av sergeant Barnes och sergeant Elias, den onde och den gode.

Tom Berengers Barnes med sitt ärransikte är killermaskinen med en aura av kriminalitet och dödsbesatthet, medan Willem Dafoes Elias är den godhjärtade stigfinnaren i en värld utan nåd.

Stone avslöjade att amerikanska soldater kunde ta kål på varandra har en frän uppriktighet. Men samtidigt kan man stilla sig lite skeptisk till hans utformning av motivet.

Hans film ger intryck av att de amerikanska grymheterna i Vietnam mera berodde på enskilda soldaters och underbefäls moraliska defekter än på den allmänna moraliska konkurs som kriget innebar." Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Man känner den unge huvudpersonen Chris (Charlie Sheen) rädsla i maggropen. "Plutonen" stinker krig på samma sätt som "Okänd soldat" och verklighet på samma sätt som Stones förra film "Salvador". Man slukar filmen med ögonen i sin iver att äntligen få se hur det gick till där i Vietnam, kriget som man växte upp med.

Tyvärr har Stone lagt på ett antal monologer av Chris, där han skriver brev till sin farmor. Sådana sentimentala snyftningar behöver inte filmen.

Mycket mer finkänsligt skildras samhörigheten mellan de meniga, den anonyma kanonmaten. Stone har hittat några fantastiska unga svarta skådespelare som ger liv och must åt filmen, medan unge Sheen går lite väl oberört rundkindad genom sina upplevelser." Britta Svensson i Expressen

"Vietnam -- kriget som USA förlorade moraliskt och militärt. Det har det amerikanska folket fått leva med, det har regissören Oliver Stone levt med. Och drygt tio år efter freden har han fått göra sin film Plutonen. Enligt honom själv den första skildringen av hur det verkligen var.

Och säkerligen har han rätt. Plutonen är snarare en film om kriget än en krigsfilm. Så tillvida är den ovanlig som spelfilm. Här saknas hjältar och idealisering som hon en Sylvester Stallone eller Chuck Norris. Inte heller ägnar sig Stone åt djupsinnigheter eller mystifieringar som i Coppolas märkvärdiga Apocalypse Now.

Plutonen är rakt och enkelt berättad. Anslaget är skoningslöst från det att Taylor och hans vänner anländer till basen och kastar räddhågsna blickar mot kropparna i plastsäck retur USA. Gröngölingarna, eller med engelskans mer precisa cynism "fresh meat", skall läras upp i jargong och råbarkat kamratskap. Den som inte står pall, vet att bara en sak väntar -- döden." Kaj Schueler i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1987-03-20 Aveny Göteborg Sverige 120 min
1987-03-20 Royal Malmö Sverige 120 min
1987-03-20 Rival Stockholm Sverige 120 min
1987-03-20 Saga Stockholm Sverige 120 min
TV-visning 1996-11-22 SVT1 Sverige 115 min
1998-01-31 TV4 Sverige 115 min
1998-08-02 TV4 Sverige 115 min
1999-09-18 Kanal 5 Sverige 115 min
2000-03-25 Kanal 5 Sverige 115 min
2001-12-14 Kanal 5 Sverige 115 min
2002-11-29 Kanal 5 Sverige 115 min
2004-11-07 Kanal 5 Sverige 115 min
Videorelease 1998-01 Sverige 115 min
Dvd-release 2001-10-17 Sverige
2011-07-20 Sverige
TV-visning 2018-01-07 TV4 Sverige

Utmärkelser

Academy Award of Merit (Oscar) Hollywood 1987 (bästa film)
Golden Globe Hollywood 1987 (bästa film)
Hollywood 1987 Oliver Stone (bästa regi)
Hollywood 1987 Tom Berenger (bästa manliga biroll)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Cutting continuity
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 8
Dia 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?