Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel The Sicilian
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1987-12-18

Medverkande

Christopher Lambert
Salvatore Giuliano

Terence Stamp
prins Borsa

John Turturro
Pisciotta

Barbara Sukowa
Camilla

Joss Ackland
Don Masino

Richard Bauer
Hector Adonis

Visa alla medverkande

Handling

Den unge sicilianaren Salvatore Giuliano har ambitionen att framstå som de fattiga lantarbetarnas välgörare och för det ändamålet lierar han sig med ett par kända banditer, utför rån...

Visa hela handlingen

Press

"Salvatore Guiliano har levt i verkligheten. Han var en italiensk Robin Hoodfigur, en rövare som levde utanför lagen men i visst samförstånd med maffian. Han stod på de fattiga och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Förlageförfattare

Medverkande

Christopher Lambert Salvatore Giuliano
Terence Stamp prins Borsa
John Turturro Pisciotta
Barbara Sukowa Camilla
Joss Ackland Don Masino
Richard Bauer Hector Adonis
Giulia Boschi Giovanna Ferra
Ray McAnally minister Trezza
Barry Miller doktor Nattore
Andreas Katsulas Passatempo
Michael Wincott Silvestro Canio
Derrick Branche Terranova
Richard Venture kardinalen i Palermo
Ramon Bieri Quintana
Stanko Molnár Silvio Ferra
Oliver Cotton kommendant Roccofino
Joe Regalbuto fader Doldana
Tom Signorelli abbott Manfredi
Aldo Ray Don Siano från Bisacquino
Nicholas Kepros universitetsrektorn
Justin Clark pojken
Trevor Ray Frisella, frisören

Bolag

Produktionsbolag Sidney Beckerman Productions
Gladden Entertainment Corp.
Distributör i Sverige (35 mm) Plånborg Film AB 1987
Distributör i Sverige (DVD) Universal Pictures Nordic AB 2009

Handling

Den unge sicilianaren Salvatore Giuliano har ambitionen att framstå som de fattiga lantarbetarnas välgörare och för det ändamålet lierar han sig med ett par kända banditer, utför rån och ger pengarna till lantarbetarna så att de skall kunna köpa land. Men det är inte bara altruism: han är mycket angelägen om att också framstå som välgöraren. Han har hela tiden haft den inflytelserike don Masino Croce som beskyddare men bl a just av det skälet blir Giuliano så småningom invecklad i ett politiskt spel som han varken förstår eller kan kontrollera. När han till slut skjuts av sin mest lojale vän är det ändå polisen och armén som får "äran" av det.

Censur / granskning

Censurnummer 127276
Datum 1987-12-15
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 4004 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Färgtyp Färg
Färgsystem Technicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 4004 meter
Längd i minuter 146 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Salvatore Guiliano har levt i verkligheten. Han var en italiensk Robin Hoodfigur, en rövare som levde utanför lagen men i visst samförstånd med maffian. Han stod på de fattiga och jordlösas sida, men vad han tyckte och ville är svårt att förstå. Än svårare blir det i Ciminos händer -- han är oförmögen att ge klarhet i filmfigurernas handlingar.

Dialogen är dessutom högtravande och konstlad. Den, och den banala musiken, bidrar till att göra "Sicilianaren" till ett riktigt pekoral. Då hjälper det inte med en rad duktiga skådespelare och storslagna miljöer.

Ett av filmårets värsta magplask." Jens Peterson i Aftonbladet

"I Ciminos händer blir Guiliano ingenting mindre än en Kristusgestalt, och inte minsta scen eller replik får passera utan att Cimino försöker göra något märkvärdigt av den.

Det går inte att göra film på det viset, och "Sicilianaren" är hopplös. Cimino har ingen känsla för helheten. Medan somligt är överarbetat tycks annat vara i det närmaste borgtglömt.

Det är förbluffande och lite sorgligt att Cimino, som visade sådan känsla för detaljer i genombrottsfilmen "Deer Hunter", inte tycks ha noterat exempelvis hur hjälplöst bortkomna statisterna ser ut i flera masscener.

Men möjligen är Cimino offer för sin stora framgång med just "Deer Hunter". Planlöst, närmast desperat försöker han nu göra stor konst av allt han tar i -- och allt blir pompöst, dumt och stendött." Mårten Blomkvist i Dagens Nyheter

"Cimino har i alla sina filmer haft problem med grundstrukturen, Så även här. Enskilda scener lyser av skönhet och styrka, men delarna är ofta större än helheten. Så blir porträttet av mannen som ville göra Sicilien till en av Amerikas förenta stater medvetet men överdrivet luddigt.

Christiopher Lambert som ska ge Guiliano kropp och själ har dessutom en undanglidande spelstil. Han är en romantisk uppenbarelse som tycks nedstigen från skyn (vilket säkert är Ciminos önskan) eller från någon mondän nattklubb (vilket knappast är meningen). Framväxt ur de sicilianska bergen är han knappast.

Stadgan i Ciminos sägen kommer följaktligen inte från Lambert utan snarare från den utmärkte Joss Ackland (han gör en tung maffiaboss som i det längsta ser Guiliano som en förlorad son)." Bernt Eklund i Expressen

"Cimino som tidigare har varit detaljrik och omsorgsfull till den grad att filmbolag gått under på grund av hans konstnärliga integritet har den här gången slarvat med såväl personinstruktion som scenografi och dekor. Det enda som återstår är det pompösa kameraarbetet och det privata storhetsvansinnet, som gör sig påmint i en dialog som Cimino trots dess torftiga utseende försöker förvandla till en alforismsamling.

Sicilianaren är inte bara en illa berättad och illa spelad film, den lyckas dessutom med konststycket att samtidigt vara såväl löjlig som tråkig." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1987-12-18 Royal Göteborg Sverige 146 min
1987-12-18 Downtown 3 Malmö Sverige 146 min
1987-12-18 Cinema Stockholm Sverige 146 min
1987-12-18 Victoria Stockholm Sverige 146 min (samt ytterligare 5 platser)
TV-visning 1996-01-30 Femman Sverige
Dvd-release 2009-06-17 Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 9
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?