Grundfakta

Originaltitel When the Wind Blows
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1987-04-24

Medverkande

Margreth Weivers
Hilda Boggs

Anders Nyström
Jim Boggs

Handling

Jim och Hilda Boggs är ett pensionärspar som bor i en avlägsen stuga i Sussex. De är någotsånär medvetna att spänningen i världen kan komma att resultera i ett tredje världskrig. ...

Visa hela handlingen

Press

"Berättelsen blir en subtilt artikulerad men nattsvart iorni över en trygghet byggd på språkliga dimridåer och över en i själva verket mytisk tilltro till den rationella handlingen som...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Musik
Klippning
Mixning

Medverkande

- Röster:
Margreth Weivers Hilda Boggs
Anders Nyström Jim Boggs

Bolag

Handling

Jim och Hilda Boggs är ett pensionärspar som bor i en avlägsen stuga i Sussex. De är någotsånär medvetna att spänningen i världen kan komma att resultera i ett tredje världskrig. Paret minns andra världskriget och tror att det tredje skall bli något liknande. Bara med en skillnad; denna gång är det inte tyskar som är fienden utan ryssar. Jim läser broschyrer som kommer och bygger ett skydd inomhus. Tre minuter innan kriget bryter ut kommer meddelandet per radio. Befolkningen uppmanas att ta skydd. Paret Boggs blir efter smällen mycket förvånade när inte el, vatten, telefon o s v fungerar. Jim är mycket medveten om att det radioaktiva nedfallet är farligt, men vet inte hur det ser ut. Hilda är mer bekymrad över hur rörigt det är inomhus. Boggsparet börjar tappa hår, får slängar av uppkastningar och diarré, de är konstant trötta och blöder ur munnen. När de börjar fatta att ingenting fungerar, att detta världskrig inte är som det förra, drar de sig tillbaka till sitt skydd och börjar be . . . (Animerad)

Censur / granskning

Censurnummer 126772
Datum 1987-10-20
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 926 meter
Kommentar Aktlängder: 384-542 = 926 m.


Censurnummer 126772
Datum 1987-04-10
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2315 meter
Kommentar Aktlängder: 384-542 = 926 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2315 meter
Längd i minuter 84 min
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Berättelsen blir en subtilt artikulerad men nattsvart iorni över en trygghet byggd på språkliga dimridåer och över en i själva verket mytisk tilltro till den rationella handlingen som svar på alla frågor.

Hilda och Jim förmår inte se verkligheten. Trots att deras hem är i spillror, vitbränt av atomvinden, vägrar de se sitt gradvisa döende i strålskador som annat än åldringskrämpor.

Kanske är denna personliga ömsinta berättelse egentligen Briggs sorgearbete över sina egna föräldrar, som fått stå modell för Hilda och Jim.

Och kanske är det därför som filmen, i regi av Jimmy T Murakami, trots en ambitiös blandning av animationstekniker, blir för undanglidande, för uddlös.

Ett material som inte är ens eget bör nog erövras med större djärvhet." Björn Samuelsson i Aftonbladet

"Äntligen har Raymond Briggs förskräckande historia om Jim och Hilda, Atombomben och Den Stora Smällen hittat sin idealiska form!

"Tryggare kan ingen vara" finns som seriebok sedan några år och som teaterpjäs. Men först den tecknade filmen kommer riktigt nära definitionen av detta otänkbara; kärnvapenkatastrofen, vår bräckliga beredskap, våra vardagliga besvärjelser.

Något svårare att skildra och göra begripligt kan knappast tänkas. Trots Hiroshima och Nagasaki är ju kärnvapenkriget till sin natur en abstraktion, en hotbild som med yttersta motstånd låter sig frammanas i alla sina fruktansvärda konsekvenser.

Men "Tryggare kan ingen vara" lyckas där så mycket annan information och agitation misslyckats.

Det tillhör den animerade filmens säregna tillgångar -- särskilt när den används så skickligt som här -- att så att säga smita förbi tveksamheter inför försök att konkretisera detta abstrakta som finns i andra former; förmodligen därför att den i sig är en renodling, en abstraktion." Eva af Geijerstam i Dagens Nyheter

"Filmen är i allt väsentligt identisk med boken, uttrycksfullare genom musiken, genom inlagda drömavsnitt och genom mängden av vardagsdetaljer. Samtidigt också mer uttänjd, och därigenom mindre drastisk. Men fortfarane en förfärande verklig (och förfärande roande) tankelek om det otänkbara." Bernt Eklund i Expressen

"Filmen är, som Briggs bok, ett försök att med naivistiska uttrycksmedel tackla det svartaste av ämnen: den definitiva katastrofen. Ett rart gammalt par i en vardaglig idyll -- och över deras huvuden en atombombssvamp.

Deras oskuldsfullhet och tillit kontra myndigheternas hjälplöshet och tafatthet som mest liknar cynism. Man kan med viss rätt tala om en svart komik som blommar upp i brytpunkterna. Men det naivistiska greppet har sina vanskligheter; det blir för enkelt och rent av tradigt." Elisabeth Sörenson i Svenska Dagbladet CHAPLIN XXIX/3 (210), 87, sid 162

Förlaga

Originaltitel When the Wind Blows (Bok)
Författare Raymond Briggs


Visningar

Sverigepremiär 1987-04-24 Filmstaden 7 Stockholm Sverige 84 min
TV-visning 1993-01-31 TV2 Sverige

Musikstycken

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 6
Färg papper 5
Dia 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Biografdistribution

Tekniska fakta

Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2306


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?