Innehållsförteckning

  • Bestånd Film
  • Bestånd Affischer
  • Bestånd Arkivalier
  • Bestånd Manuskript
  • Bestånd Stillbild
  • Bestånd PR-material
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Ondskans år
Filmtyp TV-film
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Dialogspråk

Medverkande

Max Winerdal
Ragnar, 11 år

Märta Dorff
farmor

Sture Djerf
Berits far

Margreth Weivers
Berits mor

Visa alla medverkande

Handling

I. Våren 1944 -- med gengas, flyktingar och svensk hemmanazism. Elvaåringen Ragnar växer upp i ett hem där föräldrarna ser fram mot ett nazistiskt maktövertagande även i Sverige. Han...

Visa hela handlingen


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Max Winerdal Ragnar, 11 år
Marika Lindström Berit
Axel Düberg Arne
Märta Dorff farmor
Sture Djerf Berits far
Margreth Weivers Berits mor
Ingvar Hirdwall doktor Herbert Ahlström
Wallis Grahn doktorinnan Ahlström
Per Oscarsson godsägaren
Åke Lindman farbror Gösta

Bolag

Produktionsbolag Sveriges Television AB TV2

Handling

I. Våren 1944 -- med gengas, flyktingar och svensk hemmanazism. Elvaåringen Ragnar växer upp i ett hem där föräldrarna ser fram mot ett nazistiskt maktövertagande även i Sverige. Han får stryk vid minsta tecken på olydnad men beröm och presenter efter ett slagsmål med en judisk skolkamrat. Hos sin farmor möter Ragnar andra tankar och åsikter än hos föräldrarna. Karl Gerhard sjunger i radio, liksom Zarah Leander. Det är en kaotisk och motsägelsefull tid för en grabb i elvaårsåldern.

II. Det har blivit sommar 1944. Ragnars nazistiska föräldrar hoppas fortfarande på tysk seger i kriget, hans farmor och hans egna kamrater tror annorlunda. I konflikten mellan föräldrar och farmor blir Ragnar, elva år, den som får betala det högsta priset. Halvt vansinnig tar modern emot nyheten om några tyska officerares försök till attentat mot Hitler. Snart hittar hon också de böcker Ragnar i smyg lånat av sin farmor, böcker av Värnlund, Martinson, Artur Lundkvist. Efter tysk förebild tänds bokbål även i familjen Carlgrens trädgård.

III. Vintern 1944-45. Kriget, som nu går mot sitt slut, har skilt tidigare vänner åt och sått fiendskap mellan syskon och mellan föräldrar och barn. Ragnar, nu tolv år, kläms allt hårdare mellan barnets lust att trots allt försvara sina föräldrar och sitt eget växande tvivel, sin egen insikt. Den tyska Ardenner-offensiven misslyckas, så småningom kommer också budet om Hitlers död för egen hand i en bunker i Berlin. Ragnar blir ännu en gång måltavla för sin mors desperata bitterhet och raseri.

Tekniska fakta

Längd i minuter 158 min


Visningar

TV-visning 1987-02-18 TV2 43 min
1987-02-25 TV2 61 min
1987-03-03 TV2 54 min

Utmärkelser

Pris 1989 (Nordvision-priset för bästa nordiska TV-serie)

Ämnesord

Judar
Nationella minoriteter, judar

Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?