Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Blomstrande tider
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1980-01-28

Medverkande

Krister Henriksson
Jussi Bergström

Margreth Weivers
Ella, Jussis mor

Åke Lindström
Jussis far

Carl-Gustaf Lindstedt
Göte Larsson, ägare till bilskroten Götes Skrot & Maskin

Siv Ericks
Gurli, hans fru

Visa alla medverkande

Handling

Det är i mitten av 70-talet. Jussi Bergström kommer med bussen hem till det lilla samhället någonstans i Sverige. Han har varit FN-soldat på Cypern och är känd i bygden som framgångsrik...

Visa hela handlingen

Press

Filmkritikerna tog emot Blomstrande tider mest med uppmuntrande välvilja, framför allt i Stockholm. Hanserik Hjertén, DN: "Glada överraskningar är vi inte bortskämda med i svensk...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Krister Henriksson Jussi Bergström
Margreth Weivers Ella, Jussis mor
Åke Lindström Jussis far
Peter Lindgren Joel
Carl-Gustaf Lindstedt Göte Larsson, ägare till bilskroten Götes Skrot & Maskin
Siv Ericks Gurli, hans fru
Jan Nygren Norell, kommunpolitiker
Halvar Björk Dallas, bensinmacksföreståndare
Anu Panula Anja, servitris på Dallas Bar
Keve Hjelm Henry, lokalredaktör
Essy Persson Doris
Christer Söderlund Lennart, Doris man
Ken Lennáard Kent, deras son
Rune Ek Harry, arbetare på bilskroten
Jan Waldekranz cyklist 1
Jimmy Nyberg cyklist 2
Gunnar Schyman Sven Hedlund, sporthandlare
Sven Lindberg Blomkvist, bilhandlare i Stockholm
Henry Olhans sångaren
Mats Eriksson cyklist 3
Christer "Bonzo" Jonsson bilspekulanten
Georgios Tsokanis arbetare på bilskroten
Olle Björling en cykelentusiast
Carli Tornehave Erland, bilförsäljare
Johan Thorén stuntman

Bolag

Produktionsbolag Stiftelsen Svenska Filminstitutet
Drakfilm AB
Treklövern HB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1980
Distributör i Sverige (16 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1980
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Det är i mitten av 70-talet. Jussi Bergström kommer med bussen hem till det lilla samhället någonstans i Sverige. Han har varit FN-soldat på Cypern och är känd i bygden som framgångsrik tävlingscyklist.

Bussen stannar vid Dallas bensinmack och barservering. Henry, lokalredaktören, är på plats och tar en bild till tidningen. Också Dallas hälsar välkommen hem.

I föräldrahemmet lägger Jussi in av mammas pannkakor.

På Dallas bar serverar Anja. Jussi söker upp henne på arbetet. En gång hade de ihop det. Men hon gör klart att hon inte har väntat på honom.

Ute vid en bensinpump står Dallas och betraktar de två genom fönstret.

Bygdens starke man är Göte Larsson. Hans företag Götes Skrot & Maskin utvidgar, och första spadtaget firas med politikertal och fosterländsk sång.

Göte är också drivande kraft i idrottsklubben, och han driver igenom att den tidigare tränaren för lagtempocyklisterna, Hedlund, överlämnar ansvaret till Jussi.

Jussi börjar arbeta i Götes skrotfirma som även bedriver omfattande handel med begagnade bilar -lite väl omfattande tycks det Jussi.

Göte ger Jussi förtroendeuppdraget att resa till Stockholm, där han ska söka upp bilhandlaren Blomkvist och överlämna ett paket. Det är långsmalt och platt och påminner till formen om en bilregistreringsskylt.

När Jussi är i garaget hos Blomkvist, kommer en bil in med högsta fart. Utifrån gatan hörs sirener. Blomkvist rusar fram till bilen. Han skäller och slår vilt mot chauffören. Sedan betalar han pengar till denne och dennes kompis och jagar i väg dem.

Jussi berättar för Henry om sin upplevelser. Det är stöld, säger han. Men Henry förhåller sig lugnt avvaktande.

Jussi söker upp Dallas och frågar om jobb på macken. Dallas lovar att tänka på saken - och bjuder samtidigt till bröllopsfest i ordenshuset.

Jussi gör ett nytt försök att uppvakta Anja, men hon avvisar och provocerar honom. Han slår henne besinningslöst, när Dallas kommer in och skriker: Sluta för helvete!

Jussi gör en en ny stockholmsexpedition, men den här gången skickas han vidare från Blomkvists garage. Han ska leverera sitt avlånga paket vid Haga.

Han står och väntar, när han på avstånd ser en bil stanna till. Han börjar gå mot bilen - som plötsligt omringas av polisbilar. Han flyr i största hast.

Jussi söker tröst hos Doris, som är gift med långpendlaren Lennart. Det är tidig morgon, när lille Kent kommer till föräldrarnas dubbelsäng och finner Jussi på pappas plats.

Jussi kommer sent till bröllopsfesten i ordenshuset. Han går in bakvägen, gör entré på scenen och tar till orda: Jag skulle vilja säga några saker till er som är här i kväll. Han är tyst en stund och fortsätter: Hoppas ni får det bra, Anja och Dallas.

Utanför ordenshuset kommer Doris fram till honom. Hennes man vill skiljas. Och hon älskar Jussi, säger hon. Men han drar sig fåordigt undan.

Jussi kommer hem till Göte. Du kan åka till Stockholm själv nästa gång, säger Jussi. Det blir ingen nästa gång , svarar Göte och pratar vidare om att man måste kompromissa, att det inte är alltid rätt är rätt och att även han som ung blev upprörd över det han tyckte var fel.

Jussi har åter packat väskorna. Han har blivit bjuden på en semesterresa, berättar mamma.

Han stiger på bussen vid Dallas mack.

Censur / granskning

Censurnummer 120967
Datum 1980-01-22
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2890 meter
Kommentar Aktlängder: 485-460-420-445-455-625 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2890 meter
Längd i minuter 105 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmkritikerna tog emot Blomstrande tider mest med uppmuntrande välvilja, framför allt i Stockholm.

Hanserik Hjertén, DN: "Glada överraskningar är vi inte bortskämda med i svensk film för närvarande, men John Olssons Blomstrande tider törs vi nog kalla en sådan utan att göra oss skyldiga till någon himlastormande överdrift.

Här finns nämligen en ovanligt träffsäker skildring av ett litet samhälle som verkar ursvenskt och välbekant och där allt tycks gå sin gilla gång, men där också utvecklingen satt små oanade spår. (-)

Åtminstone som miljömåleri är detta ganska lysande och bekräftar att förre filmfotografen John Olsson gjort sina lärospån hos verklighetsiakttagare som Bo Widerberg, Roy Andersson och Keve Hjelm när han bistått dem med bildmakeriet.

Hans humoristiska betraktande av svenska hjälplösheter visar dessutom ett otvetydigt släktskap med Milos Forman, den bitska vardagskomedins obestridde mästare i vår tid. (-)

Som vardagsbild från avkroken är det som sagt beundransvärt. I det avseendet tyder Blomstrande tider på att svensk film äntligen håller på att få en realistisk lyhördhet som sedan i sin tur kan bli utgångspunkt för nya och spännande erövringar av vår outtömliga verklighet.

Det är glädjande. Och inte heller yxar Olsson till några alltför enkla typer för att göra det lätt för sig. Krister Henrikssons Jussi är ingen FN-riddare med rostfri rustning som kommer hem och fixar samhällsrötan. (-)

Och som hans huvudmotståndare gör den fantastiske Carl-Gustaf Lindstedt en bussig men totalt illusionslös mygelpamp som hör till nyvinningarna i vårt inhemska filmgalleri.

Sanningen är nog den att Olsson bakom sina leenden gjort en fruktansvärt dyster film."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Är det inte en kraftfull så är det i varje fall en lovande debut av en regissör med väl utvecklat sinne för den stillsamt absurda komik som blommar mitt i gråa verkligheten.

Blomstrande tider är en liten film kring en stor fråga. I sin förlängning kan frågan bli så stor att tanken svindlar... Det handlar om ett samhällsmaskineri som skulle upphöra att fungera om inte alla lugnt lät skenet bedra.

Men John Olsson håller det hela på en nivå som är både anspråkslösare och mer konkret. (-)

John Olsson har inte löst alla den konstnärliga gestaltningens problem. Den i och för sig så välgörande rädslan för övertydlighet förleder honom ibland att bli alltför dunkel. Men värre är att den dramatiska kurvan betänkligt liknar en rät linje. Pulsen är ungefär densamma hela vägen (ett fullständigt onödigt och artfrämmande våldsinslag kan inte räknas som någon stegrad puls).

Ändå skall sägas att John Olsson förmår att skapa ett intresse för de människor han skildrar som håller hela vägen. Helhetsintrycket är sympatiskt. Och humorn välkommen i svensk film."

Bertil Palmqvist, Arbetet: "Det finns ansatser till något i debutregisserande John Olssons långfilm Blomstrande tider.

Vad detta något är, kan det vara svårare att beskriva. (-)

John Olsson har fina meriter som filmfotograf, Giliap och Godnatt jord bl a. Han har skrivit manus till Blomstrande tider själv, haft något slags ambition att i det lilla skildra det stora skumrasket.

Jag tycker inte han har varit särdeles framgångsrik i det. Den här historien förlorar i intresse ju mer som avslöjas, blir trivial och övertydlig. Olsson har haft Milos Forman på näthinnorna, den tidige Forman som skildrade en vardagsverklighet med härlig distans och ironi, med humor såväl som realistisk skärpa.

Olsson har inte fått tag på distansen, ironin, humorn. Kvar finns en ganska platt historia. Och då och då en glimt av att Olsson ville något mer än det här."

Kommentar Svensk filmografi

John Olsson (f 1942) regidebuterade med Blomstrande tider.

I en artikel av signaturen S L Entriansson (Hälsinge-Kuriren 26.1.1980) berättar Olsson om filmen:

"Blomstrande tider berättar om människorna i en liten by i Sverige under 70-talet. Här liksom i det övriga Sverige har förändringens vindar svept fram med förhoppningar om ständigt ökad trygghet, men för många har det här bara inneburit ökad rädsla att förlora tryggheten. Ekonomisk trygghet hade gjorts liktydigt med verklig trygghet. Det centraliseringstänkande som präglat några årtionden av reformarbeten och som fört med sig skapande av större och mer lättkontrollerbara enheter, som storköp, regionsjukhus, storkommuner, kärnkraftverk, skolor med tusentals elever etc, allt i den ekonomiska lönsamhetens och trygghetens namn, hade även fört med sig ett 'pampsystem' och en skendemokrati. De som styrde var yrkespolitiker, experter, byråkrater, ombudsmän, företagare etc, och den som lovar mest är bäst.

Den som verkade kunna garantera tryggheten bäst i den här byn var Göte, ägaren till en stor bilskrot. Här fanns löften om expansion tack vare en aldrig sinande ström av skrotfärdiga bilar. Göte var genom sin driftighet, generositet och trevlighet allas vän och beskyddare. (­)

Man kan känna igen sig, men det kan alla bygder göra. Jag har faktiskt inte tagit till min verklighet utan till min fantasi. Ingen där hemma kan säga att 'det där är jag...'

Men det är sant, det är ett Sverige i dag. Det är deppigt ibland men i alltihopa finns i en optimistisk galenskap, som kommer att hjälpa oss."

Visningar

Sverigepremiär 1980-01-28 Saga Stockholm Sverige 106 min
TV-visning 1983-02-17 TV1 Sverige 101 min
1983-02-17 TV2 Sverige 101 min
1999-09-06 SVT1 Sverige 101 min
Urpremiär 1980-01-28 Saga Stockholm Sverige 106 min

Musikstycken

Originaltitel Land, du välsignade
Kompositör Ragnar Althén (1927)
Textförfattare Elisabet Björklund (1927)
Sångare Henry Olhans


Originaltitel Sköna maj, välkommen till vår bygd igen
Kompositör Lars Magnus Béen
Textförfattare Johan Ludvig Runeberg (1870)
Sångare kör (manskör)


Utmärkelser

Svenska Filminstitutets kvalitetsbidrag Stockholm 1980 (bidrag om 298 627,75 kr)

Ämnesord

DK Drama

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2880


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ I-band effekter
Bredd 17,5 mm


Typ I-band musik
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Blomstrande tider. Långfilmsmanus av John Olsson.
Omfång 156 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Syndabocken. Långfilmsmanus av John Olsson. Version 3.
Omfång 143 s. Inledning (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista till Blomstrande tider.
Omfång 41 s. Anteckningar på onumrerade blad (4 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista till Blomstrande tider.
Omfång 37 s. + 1 s. trailer.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 33 s. + 1 s. trailer.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 10
Färg papper SET
Bakombild papper 5
Dia 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Engelska


Typ Övrigt tryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?