Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Flygnivå 450
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1980-03-20

Handling

En speaker berättar om situationen i Sverige i en nära framtid: Samhällsmotsättningarna har skärpts och politikerföraktet tilltagit. Den socialdemokratiska regeringen leds av...

Visa hela handlingen

Press

Krasch och katastrof var vanliga rubrikord i recensionerna av Flygnivå 450. Carl-Eric Nordberg, Vi: "Torbjörn Axelman har - biträdd av Sandro Key-Åberg som manusförfattare - föst...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Thomas Hellberg Göran
Ann Zacharias Lisa
Ernst-Hugo Järegård Giron
Håkan Serner André
Agneta Eckemyr Aino
Walter Gotell Anchell
Lars Amble Exell
Willie Andréason chefen för oljeborrtornet
Lillebil Ankarcrona Anchells hustru
Bob Asklöf en gorilla
Tomas Bolme Magnell
Dennis Dahlsten Henry Masters
Ellinor Ejve Anchells dotter
Stefan Ekman Joel
Gunnar Ekström Henry
Per-Olof Ekvall försvarsministern
Lars Engström Ludvig Ulf
Stig Ossian Ericson Appelgren
Peder Falk Jauri
Carl Henrik Fridblom Dr. Törnell
Rune Hallberg veterinären
Carl-Axel Heiknert Dennis Reprimer
Bo Holmström tv-reportern
Olle Håkansson en gorilla
Lena Marie Johansson Maj
Gun Jönsson Greta
Rolf Larsson chefsteknikern
Fillie Lyckow sjuksköterskan
Kristian Petri Erik
Gösta Prüzelius Pyrrus
Björn Strand Remark
Katarina Strandmark demonstrerande kvinna
Johan Thorén Johnny
Birgitta Valberg Hedvall

Bolag

Handling

En speaker berättar om situationen i Sverige i en nära framtid:

Samhällsmotsättningarna har skärpts och politikerföraktet tilltagit. Den socialdemokratiska regeringen leds av statsminister André. Utlandsskulden har ökat kraftigt och därmed utlandsberoendet.

Det mäktiga nordamerikanska oljebolaget IORF pumpar upp olja utanför Sveriges kust.

Sveriges ÖB, Tage Giron, gör ett folkligt intryck och har politiska ambitioner. Han har nära relationer med chefredaktör Lillemor Hedvall på Dagbladet. En ung journalist på Dagbladet är Lisa Donner som under uppväxten har varit feriebarn hos Harry och Greta Torstensson, jordbrukare på landets ostkust. De har två söner. Göran Torstensson är pilot och anställd vid ett litet flygbolag. Joel Torstensson är akademiker med starka politiska intressen. På senare tid har han sökt sig till en terroristgrupp ledd av den fanatiske revolutionären Jens Appelgren.

Därefter följer filmens förtexter.

Ett nyhetsprogram i TV berättar om IORFs intresse att exploatera Sveriges urantillgångar. Sedan intervjuas statsminister André av Bo Holmström. André berättar att regeringen har inlett förhandlingar med IORF om övertagande av 51 procent av företagets samtliga svenska tillgångar.

Under ett flygfotograferingsuppdrag för riksantikvarieämbetets räkning upptäcker Göran en mystisk rök som stiger ur havet nära några av IORFs oljeplattformar. Han fotograferar röken. Men efter framkallning är rökbilderna försvunna. Någon har klippt av filmrullen.

Lisa Donner intervjuar Tage Giron om det nya avtalet mellan regeringen och IORF. Giron tror inte att det kommer att medföra några internationella störningar.

Under en ny flygning ser Göran röken igen. Han tar nya bilder.

Lisa och några andra journalister får under stort hyschhysch möta terroristen Appelgren som säger sig arbeta för att organisera det spontana våldet och rikta det mot strategiska punkter i samhället.

Göran vänder sig till Centrala Flygsäkerhetsledningen med de nya bilderna av röken. Efter en tid får han beskedet att de inte föranleder någon åtgärd. Ärendet är avskrivet.

Lisa och Göran försöker gå till botten med saken. De kommer fram till att det rör sig om dioxin som i Sverige tillverkas av Krema AB - som till en del indirekt ägs av IORF.

Tage Giron kommer över ett dokument som visar att André har tagit emot provisioner på 1,5 miljoner i samband med IORF-affären.

Giron sammanträffar med André och försvarsminister Bertil Andersson. Utsläppen är inget problem. Det var en olyckshändelse. Men din avgång är vad den politiska nödvändigheten kräver, säger Giron till André.

André tillkännager sin avgång i TV. Strax efteråt förolyckas han, när hans bil exploderar.

Giron framträder i TV. Läget är under kontroll, meddelar han. Regeringen har lagt ansvaret på oss i avvaktan på nyval. Inga offer får vara för stora för vårt fosterland.

Speakern kompletterar bilden:

Efter Andrés avgång 8 augusti 1985 ersattes han av Bertil Andersson. Giron blev försvarsminister.

Göran Torstensson förolyckades under en flygning. Brodern Joel avtjänar ett femårigt fängelsestraff för aktiviteter i samband med en miljödemonstration.

På hösten avskedades Lisa Donner från Dagbladet. Hon är efterspanad för samröre med Appelgrens terroristgrupp.

Den nya regeringen genomförde övertagandet av aktiemajoriteten i IORF i samförstånd med IORF, och företaget garanterades fortsatt drift utan inskränkningar. Nu projekteras uranbrytning för export.

Censur / granskning

Censurnummer 121188
Datum 1980-03-31
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 55 meter
Kommentar Akten är ett komplement till långfilmen med nummer 121.149, som får en totallängd av 2975 m.


Censurnummer 121149
Datum 1980-03-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2920 meter
Kommentar Aktlängder: 570-585-555-550-660 = 2920 meter. Visningskopiornas längd: 2975 meter.


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2975 meter
Längd i minuter 108 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Krasch och katastrof var vanliga rubrikord i recensionerna av Flygnivå 450.

Carl-Eric Nordberg, Vi: "Torbjörn Axelman har - biträdd av Sandro Key-Åberg som manusförfattare - föst ihop ett antal dramatiska pjäser. (-)

Dessa pjäser manövreras nu i melodramatiskt invecklade turer som efter hand blir allt mer förvirrande. Till sist tappar åskådaren nästan intresset för vem som egentligen tar hem partiet.

Och det är lite synd! För bakom alla yttjusiga flygbilder och raffeleffekter döljer sig en skrämmande framtidsproblematik. I slutscenens TV-ruta sitter välfärdens nye försvarsminister - landets egentlige herre - och tittar oss patriarkaliskt i ögonen. Iförd demokratisk uniform talar han manande ord - som förklädda fascister gärna gör - om allas vårt moraliska ansvar i nationens ödesstund."

Sven E Olsson, Arbetet: "Flygnivå 450 är ännu en svensk prata till lite svenskt stillsamma bilder. Till slut tar den själv konsekvenserna av detta och fullbordar 'filmen' som ett ljudbildband.

Såvitt jag kunde höra vid denna första avlyssning har Torbjörn Axelman gjort en thriller som utspelas i Sverige år 1985. (-)

Långa stunder oreras det som under den värsta doktorsavhandling, och ändå sägs det egentligen inte ett dyft om de multinationella och militära hoten mot vår neutralitet och framtid. Sanningen är konkret, som Brecht sa det, men sanningen tycks den här filmen vara för feg för.

Och vad värre är för Axelman och hans publik, detta nollställda aktstycke äger inte ens några underhållande förtjänster. Storyn, har antagligen känts för träig - och därför körts i flistugg. Och de korta stycken som därvid uppstått har inte fått hjälp av en enda bildinställning eller kamerarörelse till att suggerera den minsta spänning eller psykisk laddning."

Jurgen Schildt, AB: "Grubblar ni mot förmodan över innebörden av begreppet pekoral går det att slå i Svensk Uppslagsbok och läsa att det betyder 'löjligt dumt eller trohjärtat enfaldigt stycke'. Som alternativ kan ni bege er till Stureplan och titta på Flygnivå 450.

Skillnaden är att Svensk Uppslagsbok kostar 2.500 daler medan biljetten till Torbjörn Axelmans film kostar 22. Axelmans film har dessutom fördelen att vara mera handfast och konkret i begreppsdefinitionen.

Men därmed är också vänligheterna avklarade.

Blundar vi, vilket är frestande, låter första halvtimmen som en akt habil och försvenskad radioteater i regi av Börje Mellvig. (-)

Torbjörn Axelman är ingen smalspårig natur. Hans historia, utspelad efter Ringhals-katastrofen 1985, är följaktligen inte en enda historia utan fem eller tio.

Att Sandro Key-Åberg medverkat i manuskriptet är otroligt, men inte otroligare än att Stig Dagerman på sin tid skrev åt Edvard Persson."

Kommentar Svensk filmografi

Regissören Torbjörn Axelman kommenterade det negativa kritikermottagandet av Flygnivå 450 i en intervju (Aftonbladet 24.3.1980). På frågan Tycker du själv att filmen är bra? svarade han:

"Den har ett viktigt innehåll, ett allvarligt budskap och det förvånar mig att ett par av landets ledande filmkritiker inte vill ta fasta på det.

Men det kan delvis bero på att det är den första seriösa filmsatsningen jag gör. Efter mina tidigare filmer ser de mig kanske fortfarande som lustigkurre ­ av bara vanan.

Då är min film svår att förstå."

Redan under produktion orsakade filmen sensationsskriverier. I Aftonbladet (26.8.1979) skrev Niklas Silow under rubriken Ahlmark ringde De Geer och klagade på ÖB:s beslut:

"Försvarsminister Lars De Geer gick bakom ryggen på ÖB Lennart Ljung. Mot dennes vilja beslöt De Geer att militären skulle medverka vid inspelningen av Torbjörn Axelmans film Flygnivå 450.

Det skedde efter att förre folkpartiledaren Per Ahlmark ­ numera chef för Filminstitutet ­ ringt upp försvarsministern och klagat på Lennart Ljungs beslut.

I filmen spelar militären en viss roll och därför vände sig producenten Björn Henricson till militärchefen på Gotland ­ där filmen spelas in ­ och frågade om de kunde ställa upp med en del personal, fordon och vapen.

­ Han sa ja, berättar Björn Henricson. Vi fick spela in på P 18 i Visby och låna materiel av dem.

Men samtidigt skickade man iväg ett manus till arméstaben i Stockholm för att de skulle godkänna militärens medverkan. Därifrån vidarebefordrades ärendet till försvarsstaben och ÖB Lennart Ljung.

­ Plötsligt fick vi besked att vi inte skulle få någon militär medverkan och att vi skulle lämna tillbaks all materiel vi lånat, säger Björn Henricson.

Efter Lennart Ljungs nej bad Björn Henricson Filminstitutets chef Per Ahlmark om hjälp. Han ringde i sin tur upp Lars De Geer.

­ Det är klart att det var en fördel att Ahlmark kunde ringa direkt till De Geer, säger Björn Henricson."

Ahlmark, som i artikeln kallas chef för Filminstitutet, var vid denna tidpunkt Filminstitutets styrelseordförande.

Dagen därpå kommenterade Ahlmark händelsen för Niklas Silow under rubriken Jag gjorde bara mitt jobb. Ahlmark hade ringt upp försvarsstaben och där fått beskedet att ÖBs beslut kunde överklagas hos försvarsministern (Aftonbladet 27.8.1979):

"Det var därför jag ringde upp Lars De Geer och förklarade för honom hur det låg till. (­) Ungefär samtidigt skrev vi en formell överklagan till regeringen."

Ingripandet kommenterades av förre försvarsministern Eric Krönmark vid ett möte i Torsås enligt en notis i Svenska Dagbladet (29.8.1979):

"Helt enkelt upprörande. Det säger förre försvarsministern Eric Krönmark (m) om regeringens beslut att låta gotländsk militär deltaga i en filminspelning som knappast är positiv för försvaret."

Inspelning

(sommaren och hösten) 1979 1979
Gotland Sverige
Stockholm

Visningar

Stockholmspremiär 1980-03-22 Festival Stockholm Sverige 108 min
1980-03-22 Ri-Tvåan Stockholm Sverige 108 min
1980-03-22 Söderbio Stockholm Sverige 108 min
Sverigepremiär 1980-03-20 Roxy Visby Sverige 108 min
Urpremiär 1980-03-20 Roxy Visby Sverige 108 min

Ämnesord

DK Thriller

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Neutral bakgrund
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ I-band effekter
Bredd 35 mm


Typ I-band musik
Bredd 35 mm


Typ Slutmix
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ett filmmanuskript av Sandro Key-Åberg och Torbjörn Axelman.
Omfång 132 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel A film-script by Sandro Key-Åberg and Torbjörn Axelman.
Omfång 183 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Ett filmmanuskript av Sandro Key-Åberg och Torbjörn Axelman.
Omfång 126 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Flygnivå 45.
Omfång 9 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 55 s. + 2 s. tillägg + 3 s. dialoglista trailer.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 55 s. + 2 s. tillägg.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Engelska texter.
Omfång 35 s. + 1 s. prolog.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Flygnivå 45.
Omfång 8 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper 13
Färg papper 3
Dia 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?