Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Der Mann, der sich in Luft auflöste
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1980-12-25

Medverkande

Derek Jacobi
Martin Beck

Judy Winter
Aina Mattsson

Ferenc Bàcs
major Szluka

Tomas Bolme
Åke Gunnarsson

Visa alla medverkande

Handling

Journalisten Alf Mattsson firar sin födelsedag i glada vänners lag på nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm. Han är starkt berusad och flera med honom. Hans hustru Aina tar farväl med...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick överlag ett negativt mottagande.Ole Hessler, DN: "På intet sätt har Bacsó lyckats lyfta filmen över det ordinära i genren. Tempot är lågt, fotot är kliniskt. Den...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Derek Jacobi Martin Beck
Judy Winter Aina Mattsson
Lasse Strömstedt Kollberg
Ferenc Bàcs major Szluka
Krisztina Peremartoni Aranka Ari
Tomas Bolme Åke Gunnarsson
Thomas Oredsson Alf Mattsson
Kjell Bergqvist Stenström
Mari Szür Mrs Bubla
Sándor Szabó direktör Sós
Zoltán Gera Kuti
András Márton "Skuggan"
László Horváth förföljaren
Gösta Prüzelius Hammar
Tomas Norström Kvant
Åke Lagergren Kristiansson
Marianne Aminoff fru Lindberg
Staffan Götestam Sven Molin
Tommy Johnson Per Kronkvist
Jan Nygren UD-sekreterare
Meta Velander hans sekreterare
Helena Brodin fru Beck
Leif Liljeroth redaktör Eriksson
Svante Grundberg polis
Kåre Mölder motorcyklist

Bolag

Handling

Journalisten Alf Mattsson firar sin födelsedag i glada vänners lag på nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm. Han är starkt berusad och flera med honom. Hans hustru Aina tar farväl med några ord om att det är hög tid att de diskuterar sin skilsmässa. Sedan länge lever de på skilda håll.

Allt fler bryter upp från gänget. Den ene efter den andre önskar Alf lycka till i Budapest.

Kollegan Åke Gunnarsson hjälper Alf att anträda den ostadiga hemfärden.

Kommissarie Martin Beck kallas till Utrikesdepartementet, där han får en föredragning om ett känsligt försvinnande. Alf Mattsson försvann i Budapest för tio dagar sedan. För tre dagar sedan skulle han ha varit tillbaka i Sverige. Efter påtryckningar från UD har hans tidning, Aftonpressen, gått med på att tills vidare hålla inne en skandalartikel om försvinnandet.

Beck undersöker Mattssons bostad. Han frågar ut Mattssons kolleger på tidningen. Ingen har något intressant att berätta. Han söker upp Aina Mattsson som bär en plåsterlapp på ena örsnibben. Orsaken till skadan är alltför vild lek med dottern. Hon vet inget speciellt om makens många resor till Ungern de senaste åren.

Beck anländer med flyg till Budapest. En ambassadsekreterare tar emot och understryker att Becks besök är helt inofficiellt. Ambassaden har fortsatt att betala för Mattssons hotellrum. Hans pass och packning finns kvar på hotellet.

Genom övertalning i receptionen får Beck överta Mattssons rum.

Beck undersöker Mattssons packning och hittar i en radioapparat en stor summa dollar i hoprullade sedlar.

Telefonen ringer. Det är Becks kollega Kollberg som berättar att Mattsson känner en ungersk simmerska, Ari. Hon tävlade i Malmö för två år sedan.

Beck frågar förgäves efter Ari på ett badhus.

Utanför badhuset går Beck fram till en man som skuggat honom genom stan. Skuggan visar sig vara polis, och Beck förs till polishuset, där han träffar major Szluka och för denne avslöjar sin inofficiella uppgift.

Beck får kontakt med Ari på en nattklubb. Men hon förnekar all bekantskap med Mattsson.

Kvällen därpå kommer Beck till hotellrummet - och hittar Ari avklädd i sängen. Han ber henne klä på sig och berätta vad hon känner till om Mattsson, men han får inget veta.

Aina Mattsson kommer till Budapest för att identifiera ett lik. Men hon kan bara konstatera att den döde inte är hennes man.

Beck söker förgäves Ari i bostaden. Sedan blir han uppringd av henne, och de stämmer möte klockan tio på kvällen.

På mötesplatsen blir han jagad med bil och nerslagen av två män. Han räddas när polisen kommer till undsättning.

Nästa dag berättar major Szluka att Ari langar heroin som tas in i Ungern från Turkiet. Om Mattsson finns det inga nyheter.

Beck återvänder till Stockholm.

Aina Mattssons bil har iakttagits utanför makens bostad på natten efter födelsedagsfesten. Hon medger nu detta. Men det hade ingenting med hans Budapest-resa att göra, säger hon. Er man reste aldrig till Budapest, säger Beck.

Det visar sig att Åke Gunnarsson dragit sig undan till en fiskestuga för att skriva - just under den kritiska inledningen till Mattssons Budapest-resa.

Beck och Kollberg tar sig in i Gunnarssons lägenhet. På en hylla står ett inramat porträtt av Aina Mattsson. Kollberg hittar en påse knark som gömts på toaletten.

I närheten ligger ett hus som används för brandövningar. Där håller polis och brandpersonal på med ett systematiskt sökande.

Gunnarsson kommer hem. Han erkänner att han dödade Mattsson och reste till Budapest i dennes ställe.

Beck och Kollberg får besked om att Aina Mattsson anlänt. De tar med sig Gunnarsson ut till brandövningshuset.

Tillsammans med Aina Mattsson tittar de närmare på Alf Mattssons brända kropp. I sin ena hand håller han ett örhänge.

Beck frågar henne om Gunnarsson var med om mordet. Han väntade utanför, säger hon. Han ville bara hjälpa mig.

Censur / granskning

Censurnummer 121988
Datum 1980-12-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3050 meter
Kommentar Aktlängder: 480-540-600-520-440-470 m.


Tekniska fakta

Bildformat Vidfilm
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3050 meter
Längd i minuter 111 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick överlag ett negativt mottagande.

Ole Hessler, DN: "På intet sätt har Bacsó lyckats lyfta filmen över det ordinära i genren. Tempot är lågt, fotot är kliniskt. Den famöse Derek Jacobi har knappast lagt ner sin själ i rollen som Martin Beck. Han trampar omkring i Budapest som en tungsint och vilsekommen turist, vecklar ut sina kartor i gathörnen och ställer pliktskyldigast sina frågor av typen: 'Ni var den siste som såg honom i livet. Hur var han klädd?' Man får en känsla av att det är honom totalt likgiltigt hur den där bortsprungna journalisten var klädd.

Lasse Strömstedt gör ingen dålig prestation som Kollberg, Becks närmaste man. Krisztina Peremartoni och Zóltan Gera är bra som förförerska respektive hotellportier (samtliga skådespelare pratar engelska för att bredda den presumtiva marknaden).

Men hela filmen döljer en gäspning. Vad kan det bero på?

Kanske på att boken inte lämpar sig att filmas, helt enkelt. (-)

Kanske på att samproduktionen inneburit en del kompromisser som slätat ut en och annan dramatisk möjlighet. Ju fler kockar desto segare soppa."

Mario Grut, AB: "På denna historia av deckarparet Sjöwall/Wahlöö har nu gjorts en tung och gedigen film med ett berättartempo fullt jämförbart med en snigels framfart.

Inte ens rollistans välkända skådespelare förmår sätta sprätt på gedigenheten. Kanske beror det på kommunikationsproblem mellan den ungerske regissören och hans svenska medarbetare. Kanske beror det på att projektets ekonomiska intressenter varit alltför många och dragit åt alltför många olika håll. Kanske beror det på annat."

Elisabeth Sörenson, SvD: "Mannen som gick upp i rök (-) blev inte någon bra film.

Manusförfattaren Wolfgang Mühlbauer måste rimligen ha läst Sjöwall/Wahlöös roman "Mannen som gick upp i rök" - som hastigast i varje fall. Men har han brytt sig om att läsa hela romansviten om kriminalkommissarien Martin Beck och arbetslaget kring honom? Och har regissören Peter Bacsó gjort det? I varje fall tycks ingen av dem ha förstått vad det handlar om.

Det gäller ju ett gäng individer som upprättat en hållbar arbetsgemenskap. Som alla har en bestämd uppfattning om det samhälle de arbetar i - och det finns en atmosfär omkring dem.

Sådant bryr sig den här filmen inte om. Och marigt blir det också med den internationella rollistan och engelskspråkigheten som tvingar fram dubbningar här och var."

Jan Aghed, SDS: "Vem är egentligen regissören Peter Bacsó? Är det artistiska fiaskon han är känd för, eftersom han fått förtroendet att omvandla en av Sjöwall-Wahlöös bästa romaner till en seg, i det närmaste oätlig gulasch? (-)

Maken till platt och atmosfärlös kriminalfilm påträffar man inte varje år. Bacsó regisserar inte i någon som helst skapande bemärkelse. Han placerar ut skådisarna på en höft och låter dem sen babbla på och kameran rulla, i plan- och funktionslösa bildinställningar.

Dialogen är bedrövlig där den inte är rent enfaldig. Den härrör sig med andra ord i mycket liten grad från Sjöwall-Wahlöö. (-)

Som Beck själv är engelsmannen Derek Jacobi strängt taget ett attentat mot den ursprunglige Martin Becks framtoning. Eller finns det någon utöver hjärntrusten bakom den här versionen som föreställt sig Sjöwall-Wahlöös kommissarie som en ömsom ointressant, ömsom löjlig liten sprätt? I filmen har han lika mycket personlighet som en nolla."

Kommentar Svensk filmografi

Den ungerske regissören Péter Bacsó (f 1928) var under 50-talet verksam som manusförfattare, regidebuterade i början av 60-talet och hade 15 långfilmer bakom sig, till stor del ungdomsfilmer, när han grep sig an Mannen som gick upp i rök, hans första försök i thrillergenren. Av hans filmer har i Sverige visats Utbrytningen/Outbreak (Kitörés), Nutid (Jelenidö, båda 1971) och Vittnet (A tanu, 1969), en berättelse om politisk manipulation i komediform, som under 10 år hade visningsförbud i hemlandet. Endast den senare hade biografdistribution i Sverige.

Vid tiden för Sjöwall/Wahlöö-filmens tillkomst var Bacsó professor vid ungerska film- och teaterakademin, där han var lärare i manusförfattande, och konstnärlig ledare för filmstudion Dialog.

Ursprungligen var en annan ungersk regissör avsedd att regissera filmen, den internationellt prisbelönte Karoly Makk (f 1925).

Den engelske skådespelaren Derek Jacobi (f 1938), omtalad för titelrollen i TV-serien Jag, Claudius (1976), spelade rollen som Martin Beck. I tidigare Sjöwall/Wahlöö-filmatiseringar hade denne gestaltats av Keve Hjelm (Roseanna, 1967/13), Walter Matthau (Den skrattande polisen, 1973) och Carl-Gustaf Lindstedt (Mannen på taket, 1976/14). Senare, på 90-talet, skulle Beck komma att spelas av Gösta Ekman (f 1939) i Brandbilen som försvann och Mannen på balkongen (båda 1993), Polis polis potatismos, Polismördaren, Roseanna och Stockholm Marathon (samtliga 1994).

Romanen "Mannen som gick upp i rök" av Maj Sjöwall (f 1935) och Per Wahlöö (1926-75) utkom 1966.

Förlaga

Originaltitel Mannen som gick upp i rök (Roman)
Författare Maj Sjöwall
Per Wahlöö


Visningar

Sverigepremiär 1980-12-25 Saga Stockholm Sverige 111 min
Urpremiär 1980-12-25 Saga Stockholm Sverige 111 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel The man who went up in smoke. Motion picture screenplay by Wolfgang Mühlbauer based on the novel of the same name by Maj Sjöwall and Per Wahlöö. Final version.
Omfång 158 s. Miljölista och rollförteckning (2 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Mannen som gick upp i rök. The man who went up in smoke.
Omfång 29 s. Censurbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The man who went up in smoke.
Omfång 54 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 17
Bakombild papper SET
Dia 18
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Reklamtryck
Språk Flera språk


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?