Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (10 st)

Originaltitel Bikes vs Cars
Filmtyp Långfilm
Kategori Dokumentär
Genomsnittsbetyg 3,41 / 5
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 15 år, ej granskad
Dialogspråk
Sverigepremiär 2015-03-06

Handling

Bikes vs Cars skildrar en global kris vi alla innerst inne vet att vi måste tala om: klimatet, jordens resurser, städer där all yta är slukad av bilar, ett ständigt växande,...

Visa hela handlingen

Press

Bikes vs Cars fick ett relativt gott mottagande av den svenska kritikerkårer, med mestadels treor och en del fyror i betyg, i samband med dess premiär. Bland fyrorna märks bland...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Line Producer
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Ljuddesign
Research
Medproducent
Exekutiv producent
Runner
Assistent
Produktionsekonom
Post Production Supervisor
Kameraoperatör
Stillbildsfoto
Kompletterande foto
Colorist
Chaufför
Översättare
Juridisk rådgivare
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Handling

Bikes vs Cars skildrar en global kris vi alla innerst inne vet att vi måste tala om: klimatet, jordens resurser, städer där all yta är slukad av bilar, ett ständigt växande, smutsigt, bullrande trafikkaos. De mäktiga intressen som tjänat på privatbilismens framväxt investerar miljarder varje år på lobby och reklam för att skydda sina affärer. I filmen möter vi aktivister och tänkare som kämpar för bättre städer. Som vägrar sluta cykla trots att allt fler dödas i trafiken. (distributörens synopsis)

Censur / granskning

Åldersgräns Tillåten från 15 år, ej granskad


Tekniska fakta

Bildformat 16:9
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Längd i minuter 90 min
Dialogspråk
Textad


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Bikes vs Cars fick ett relativt gott mottagande av den svenska kritikerkårer, med mestadels treor och en del fyror i betyg, i samband med dess premiär. Bland fyrorna märks bland annat Sydsvenskans Johan Malmberg som avslutade sin recension på följande vis:

"Bikes vs Cars är på alla sätt en generell ansats, en film med globala ambitioner som sätter de största av frågor på banan. Den hade garanterat fäst bättre med en tydlig, talande fallstudie. Nu blir de stora linjerna imponerande dokumentärkonst, men ibland kanske mer tankeväckande utbildningsfilm än rasande aktivism. Må den inte desto mindre nå sin publik."

Bland invändningarna märktes bland annat att filmen hade en tendens att vara lite fragmentarisk och saknade lite av en nerv. Dagens Nyheters Helena Lindblad skrev exempelvis: "Spänningsmässigt är det inte lika enkelt. Det finns ingen riktiga komplikationer eller fördjupningar i Bikes vs cars. Vem håller inte med om att 2 miljarder bilar på jorden 2020 är en mardröm – och att det vore bättre om fler cyklade? Det lämnar ju också bättre plats för de bilar som blir kvar. Bikes vs cars är dessutom ganska rörigt och lite osammanhängande konstruerad, med hopp hit och dit i världen och hårt dragen statistik"

Genomsnittsbetyg: 3,41

Visningar

Sverigepremiär 2015-03-06 Sverige
Festivalvisning 2015-03-02 Skandia Stockholm Sverige 88 min Tempo dokumentärfilmfestival, 2015. Tempo Documentary Award.
TV-visning 2015-11-16 SVT1 Sverige 58 min Nedkortad version för TV-visning.
Festivalvisning 2016-02-05 Haga 2 Göteborg Sverige 92 min 39:e Göteborg International Film Festival, svenska långfilmsåret 2015.

Utmärkelser

Festivalpris Stockholm 2015 (Hedersomnämnande Tempo Documentary Award, 2015. Tempo dokumentärfilmfestival, Sverige)
San Francisco 2015 (bästa långfilm / Best Feature, San Francisco Green Film Festival, USA)

Ämnesord

Dokumentärfilm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

TV-distribution

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Längd i minuter 58 min
Dialogspråk
Textad


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?