Innehållsförteckning

 • Visningar
 • Musikstycken
 • Utmärkelser
 • Relaterade filmer
 • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Tvingad att leva
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1980-01-28

Handling

Sent en natt sitter författaren Jan Bergman ensam i ett stort hus och skriver. Han läser igenom texten, blir inte nöjd, knycklar ihop papperet och lyfter telefonluren. Flickvännen...

Visa hela handlingen

Press

Tvingad att leva recenserades varken i lokalpressen eller storstadspressen.


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Mats Helge Olsson Filmproduktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film
Laboratorium AB Nordisk Filmkopia
Mixning Bluehill Studios
Övrigt bolag Teleton AB (teknisk assistans)

Handling

Sent en natt sitter författaren Jan Bergman ensam i ett stort hus och skriver. Han läser igenom texten, blir inte nöjd, knycklar ihop papperet och lyfter telefonluren.

Flickvännen Ann kommer med bil ensam till huset. Hon spanar upp längs den mörka fasaden och ropar Jans namn. Inget svar. Hon går in i det tysta huset, letar sig fram längs mörka trappor. Någon bakom tunga draperier iakttar hennes rörelser. Hon hittar Jans livlösa kropp på golvet Han har ytterkläderna på och är blodig. Hon ringer efter ambulans.

När Jans kropp förs bort av ambulanspersonalen kommer Bengt, god vän till Jan och den person han ringt tidigare på kvällen. Tillsammans åker Bengt och Ann till sjukhuset.

Efter en snabb undersökning konstaterar läkaren att Jan slagits medvetslös, men att det inte är några allvarligare skador. Ann och Bengt åker tillbaka till huset för att vila ut.

Bengt attraheras av den vackra Ann, men hon är tämligen kylig inför hans inviter och låter honom ligga på soffan i vardagsrummet. Han berättar att Jan brukar be om hans hjälp med arkivmaterial. Jan skriver på en bok om ett drama i trakten. En ung man förälskade sig i en servitris på stadens kafé. Han blev svartsjuk och beslöt att döda henne. Beväpnad gick han till kaféet, sköt ner kvinnan och försökte sedan ta sitt liv. Han misslyckades, blev svårt vanställd och lever efter avtjänat straff som eremit i ett torp i skogen.

På natten vaknar Ann av ljud från vinden. Någon har tagit sig in i huset från taket. Hon tar på sig morgonrocken, bestämmer sig för att låta Bengt sova vidare och söker sedan ensam igenom rum efter rum i huset. Någon iakttar henne men drar sig undan.

På morgonen ger sig Ann ut på en joggingrunda. Hon springer genom skogen, förbi ett grustag och ser med en rysning ett ensligt och förfallet torp.

Vid återkomsten till huset möts hon av polisen, som kommit för att göra en rutinundersökning av fallet.

Ann och Bengt besöker sjukhuset, men Jan är fortfarande medvetslös. Polisen berättar att han måste ha skadats utomhus och att någon burit in honom i huset igen. De berättar också om en egendomlig man i skogen.

En av polismännen söker efter mannen på torpet. Ingen öppnar när han knackar, så han slår in dörren. Därinne i mörkret överfalls han av gubben, som mördar honom.

På natten kommer gubben till huset. Han smyger åter in takvägen och kommer till sängkammaren där Ann och Bengt ligger. Ann skriker, gubben flyr och Bengt beslutar sig för att åka till torpet och tala honom tillrätta. Bengt instruerar Ann att inte öppna dörren om hon inte hör honom tuta tre gånger från bilen.

Bengt kommer till torpet. Gubben överfaller och mördar honom.

Ann hör bilen komma och hur någon försöker ta sig in genom ytterdörren. Hon ska just öppna när telefonen ringer. Det är en polis som frågar efter sin kollega, som inte hörts av sedan eftermiddagen. Han säger att de absolut ska akta sig för mannen på torpet. Ann berättar att Bengt redan åkt dit. Polisen lovar att komma omedelbart. Under tiden har gubben tagit sig in i huset. Han överfaller Ann, som lyckas göra sig fri och springa ut på gården. Där står bilen med öppen dörr. Hon kastar sig in i den och åker till torpet för att hjälpa Bengt.

Vid torpet tar sig Ann in i huset. Hon hittar Bengts döda kropp och rusar i panik ut igen och sätter sig i bilen. Gubben har under tiden tagit sig in i baksätet och försöker strypa henne. Polisen kommer, och ett slagsmål utbryter mellan honom och gubben, som avväpnar polisen och flyr.

Man förföljer honom till grustaget. Under jakten tar gubben sitt liv med polisens vapen.

Censur / granskning

Censurnummer 120177
Datum 1979-05-04
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2160 meter


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2290 meter
Längd i minuter 84 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Tvingad att leva recenserades varken i lokalpressen eller storstadspressen.

Kommentar Svensk filmografi

Marina Lindahl filmdebuterade i den kvinnliga huvudrollen. Hon är från Lidköping liksom många i Mats Helge Olssons skådespelarstall.

Visningar

Sverigepremiär 1980-01-28 China Lidköping Sverige 84 min
Urpremiär 1980-01-28 China Lidköping Sverige 84 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 130


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 130


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 13
Album Nej


  Kontakta redaktionen

  Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

  Vad gäller det?