Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Breaking Glass
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Sverigepremiär 1980-10-29

Handling

Kate, en ung new wave-sångerska i London, är ute och klistrar upp affischer om sina uppträdanden när hon träffar Danny, som lever i utkanterna av skivbranschen men som gärna vill klättra...

Visa hela handlingen

Press

"Intensiva bilder från Londons rockklubbar varvas med inblickar bakom kulisserna. Vi får följa Kates grupp under repetitioner, turnéer, skivinspelningar och diskussioner med...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Medverkande

Phil Daniels Danny
Hazel O'Connor Kate
Jon Finch Bob
Jonathan Pryce Ken
Peter-Hugo Daly Mick Leaf
Mark Wingett Tony
Gary Tibbs Dave
Charles Wegner Campbell
Mark Wing-Davey Fordyce
Hugh Thomas Davis
Derek Thompson Andy
Nigel Humphreys Brian
Ken Campbell pubvärden
Lowri-Ann Richards Jane
Peter Tilbury Scotland Yard-officeren
Patrick Murray den skadade ynglingen
Richard Griffiths studioteknikern
Janine Duvitsky Jackie
Vass Anderson läkaren
Jim Broadbent tåguppassaren
Michael Kitchen Larner
Jonathan Lynn radiodiscjockeyn
Peter Cellier verkstadskunden
Richard Hope musiker på provspelningen
Kenneth MacDonald säkerhetsvakten
Gary Olsen killen vid baren
Gary Holton punkgitarristen
Christopher Driscoll bartendern
Zoot Money promotorn
Paul MacCartney Paul McCartney
Rod Stewart Rod Stewart

Bolag

Produktionsbolag Film & General Productions (för)
Allied Stars
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri

Handling

Kate, en ung new wave-sångerska i London, är ute och klistrar upp affischer om sina uppträdanden när hon träffar Danny, som lever i utkanterna av skivbranschen men som gärna vill klättra högre. I Kate ser han sin chans att få den karriär han drömt om och tillsammans startar de bandet BREAKING GLASS. Början är inte speciellt lysande men så småningom lyssnar ett skivbolag på deras musik och Kate och Breaking Glass blir heta nyheter på topp-listorna. Danny manövreras ut och Kate får en ny producent. Den kommersiella karusellen runt henne snurrar allt fortare. Kate får ett sammanbrott då en ung kille dödas framför ögonen på henne i en sammandrabbning mellan nynazister i London och svarta invandrare. Men skivbranschen tillåter inga avbrott. Kate lanseras hårdare och hårdare samtidigt som hon blir ensammare och ensammare. Till slut hamnar hon på ett privat vårdhem. Danny kommer på besök och ger henne en elektronisk klaviatur.

Censur / granskning

Censurnummer 121763
Datum 1980-10-20
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2880 meter


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Intensiva bilder från Londons rockklubbar varvas med inblickar bakom kulisserna. Vi får följa Kates grupp under repetitioner, turnéer, skivinspelningar och diskussioner med marknadsförarna på skivbolaget och ibland har filmen nästan en dokumentär prägel.

Hur det slutar tänker jag inte avslöja. För BREAKING GLASS är en jävligt bra och trovärdig film med högt tempo och utmärkta skådespelare. Det är en film som ingen som gillar rockmusik bör missa." Jan-Olov Andersson i Aftonbladet

"BREAKING GLASS försöker stå med fötterna på jorden och intressera sig för musik i det sammanhang den spelas.

Den handlar om Kates (Hazel O'Connor) väg från en stökig våldsam källarklubb till topplistor och vadderad turnébuss, om hur hon vinner berömmelse till priset av sin och musikens själ, men också om hennes makalöshet inför samhällets verkliga och våldsamma konflikter.

Här fälls många ironiska och avslöjande kommentarer till mygel och exploatering i branschen, från hur man manipulerar försäljningslistor, till hur man slätar ut texter och plattar till musiker med slavkontrakt för att nå snabb och stor framgång.

Kates öde är inte unikt i film. Men BREAKING GLASS har en stadig förankring i England. Här söker kameran upp miljöer och konflikter som inte finns någon annanstans: 1800-talshusen och de nya betongförorterna, den gamla fattigdomen och den nya. En av filmens vändpunkter är en blodig sammandrabbning mellan en rasistisk/nyfacistisk grupp och en rockgrupp.

BREAKING GLASS är ingen enastående film. Den har svårt att smälta samman sin melodramatik med sin komik, stiliseringen med realismen. Den skuttar lite obestämt, men skuttar och hoppar gör den!

Ett antal låtar skrivna av Hazel O'Connor och Tony Visconti ackompanjerar handlingen. Några av dem tål att lyssnas till utan bilderna. Men vad man saknar är skillnaden mellan Kates "före" och "efter", den temperaturskillnad som riktigt följer Kates förändring.

Men tänk att det för en gångs skull kan sägas att man kan se en film och undvara skivan!" Eva af Geijerstam i Dagens Nyheter

"Man måste dock känna en viss motvillig beundran inför upptäckten att någon haft mage att använda denna råkommersiella snyfthistoria för att suga pengar ur punken. Moraliskt sett är filmen så dubbel att man blir vindögd bara av att tänka på det.

Klarar man av att bortse från den moraliska sidan av saken är annars BREAKING GLASS en ganska hyfsad produkt inom sin genre. Figurerna och miljöerna är så levande som de snäva ramarna tillåter, tempot är bra, och den hopplöst förutsägbara storyn är något bättre än den förtjänar.

Med BREAKING GLASS har punkarna fått sin egen Onkel Tom -- det ska bli spännande att se hur de tar emot den." Mårten Blomkvist i Expressen

"Bitvis är filmen riktigt träffande när den beskriver det omöjliga samarbetet mellan ett ungt, argt, ärligt rockband och det stora skivbolaget. De engelska skivbolagsdignitärerna målas inte alldeles oförskyllt ut som champagnedrickande unga herrar som inte varit på rockklubb på över tio år.

Men samtidigt liger filmens svaghet i att den överdriver utan att gå så långt som till satir. Därigenom förlorar den i trovärdighet. För inte ens i denna dubiösa bransch behöver man efter två singlar på hitlistorna förlora all kontakt med sin bakgrund för att istället bli ett tablettmissbrukande kolli som forslas runt i limousiner och uppträder i självlysande kläder.

I en sådan här film spelar musiken naturligtvis en stor roll. Den är bra, och huvudrollsinnehaverskan Hazel O'Connor inte bara framför den själv utan har också skrivit all text och musik. Med den talangen bör hon nog passa sig så hon inte blir en verklighetens repris på sin första filmroll." Gunnar Salander i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1980-10-29 Spegeln Stockholm Sverige 105 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2849


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper SET
Dia SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?