Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Kagemusha
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1980-10-30

Medverkande

Tatsuya Nakadai
Shingen Takeda

Tatsuya Nakadai
Kagemusha

Tsutomu Yamazaki
Nobukado Takeda

Kenichi Hagiwara
Katsuyori Takeda

Kota Yui
Takemaru Takeda

Hideji Otaki
Masakage Yamagata

Visa alla medverkande

Handling

Japan på 1570-talet. Klanerna bekämpar varandra om herraväldet över jordområdena. Länsherren Shingen Takeda anställer en tjuv som sin dubbelgångare -- att användas vid faror, i spetsen...

Visa hela handlingen

Press

"Men om KAGEMUSHA styckevis känns som en ansträngande historia är det inte enbart vårt främlingskap vi ska åberopa. Kurosawa försjunker i ritualerna och betraktelsen, i pauserna och...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Medverkande

Tatsuya Nakadai Shingen Takeda
Kagemusha
Tsutomu Yamazaki Nobukado Takeda
Kenichi Hagiwara Katsuyori Takeda
Kota Yui Takemaru Takeda
Hideji Otaki Masakage Yamagata
Hideo Murata Nobuhara Baba
Takayuji Shiho Masatoyo Naito
Osamu Sugimoro Danjo Kosaka
Noboru Shimizu Masatane Hara
Koji Shimizu Kasusuke Atobe
Sen Yamamoto Nobushige Oyamada
Jinpachi Nezu Sohachiro Tsuchiya
Kai Ato Zenjiro Amemiya
Yutaka Shimaka Jingoro Hara
Eiichi Kanakubo Okura Amari
Yugo Miyazaki Mataichi Tomono
Mitsuko Baisho Oyunokata
Kaori Momoi Otsuyanokata
Kumeko Otowa Takemarus sköterska
Naruhito Iguchi Takemarus tjänare
Daisuke Ryu Nobunaga Oda
Tetsuo Yamashita Nagahide Niwa
Tasuhito Yamanaka Ranmaru Mori
Masayuki Yui Leysasu Tokugawa
Yasushi Doshita Kazumasa Ishikawa
Noboru Sone Heihachiro Honda
Norio Matsui Tadatsugu Sakai
Toshihiko Shimizu Kenshin Uesugi
Takashi Shimura Gyobu Taguchi
Francis S Sercu
Alexander Kairis
Jean-Pierre Carlini missinonärer vid Shingens bädd
Kamatari Fujiwara Shingens läkare
Toshiake Tanabe Kugutsushi, spion
Yoshimitsu Yamaguchi Salt Merchant, spion
Takashi Ebata en buddistpräst, spion
Fujio Tokita en bonde
Akihiko Sugizaka en prickskytt
Naeko Nakamura
Sumire Aoki
Ai Matsubara
Kumi Nanase Takedas konkubiners tjänare
Senkichi Omura en stallpojke
Masatsugu Kuriyama en smutsig samuraj

Bolag

Produktionsbolag Toho Co. Ltd
Kurosawa Production Co. Ltd.
Distributör i Sverige (35 mm) Fox
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2012

Handling

Japan på 1570-talet. Klanerna bekämpar varandra om herraväldet över jordområdena. Länsherren Shingen Takeda anställer en tjuv som sin dubbelgångare -- att användas vid faror, i spetsen för de stridande, för att vilseleda fienden. När Shingen dör får tjuven ta hans plats för att fienden fortfarande ska tro att den mäktige och duktige mannen är i livet. Vasallerna har förordnat att han ska vara i tjänst under tre år framåt. Och den skicklige dubbelgångaren duperar alla -- fienden, dem där hemma, Shingens egen sonson. Men så småningom kommer sanningen i dagen, och fienden inleder ett förgörande krig mot Takeda-klanen.

Censur / granskning

Censurnummer 121778
Datum 1980-10-24
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 4370 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudsystem Dolby Stereo 04
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Men om KAGEMUSHA styckevis känns som en ansträngande historia är det inte enbart vårt främlingskap vi ska åberopa. Kurosawa försjunker i ritualerna och betraktelsen, i pauserna och tankstrecken. Hans nya film erbjuder för litet av inre dynamik för att uthärda en tävlan med föregångare som YOJIMBO eller BLODETS TRON eller DE SJU SAMURAJERNA. Där, om någonstans, bevittnade vi den fulländade föreningen av dramatiken och stilistiken.

Stilistiken, dock, lever kvar med summan av sina hästkrafter. Kameraåkningarna är svindlande i sin artistiska beräkning. Bataljscenerna förvandlar vid jämförelse de amerikanska motsvarigheterna till industriellt smäck. Visuellt är den här filmen, med tonvikten lagd på den drömlika finalen, ett äventyr. Vi beundrar den på samma sätt som gravyrer och stålstick, uråldriga tavlor och minutiöst knutna gobelänger.

Det är naturligtvis ohyggligt mycket redan det, i en nutid när halvamatörismen och de darriga handkamerorna anförtrotts att svara för formläran." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"I centrum för berättelsen befinner sig en före detta tjuv. Han har räddats från korsfästning genom sin förbluffande likhet med en av klanhövdingarna och används nu som dennes dubbelgångare för att förvirra fienden.

Det är en figur som ger den praktfulla historien dess välgörande mänskliga skuggningar. Någon psykologisk djupdykning är det visserligen inte fråga om. Men mitt i blandningen av historiskt vingsus och vapenbrak tecknas en suggestiv bild av en människas förvandling och identitetsupplösning i maktens tjänst.

Det är ett tragikomiskt porträtt, där Kurosawas humoristiska talanger lyser upp skildringen och där Tatsuya Nakadai exekverar ett underbart dubbelspel i de båda rollerna.

I övrigt är KAGEMUSHA mest en superb beskrivning av en krigisk mansvärld, och det är väl också det lite problematiska med den." Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Det här temat ger Kurosawa möjlighet att göra en psykologisk studie i vad som händer med en människa som tvingas in bakom en annan människas masker: dubbelgångaren växer in i sin roll, kopian flyter in i originalet. När han till slut, avslöjad, sparkas ut i det anonyma livet igen är det för sent. Han går ut i den sista striden utan vapen och låter sig skjutas ner, som Shingen.

Det kan tyckas vara ett smalt tema men märkligt nog håller det samman denna väldiga film på två timmar och fyrtio minuter och ger den en mänsklig puls under alla dramatiska ritualer och bataljer.

Det är en bravad som är väl så imponerande som filmens alla storstilade stridsscener.

Det är sant att Kurosawa kan göra rytterianlopp och stormningar av befästa borgar med oöverträffad visuell kraft och när det som här sker i färg för ovanlighetens skull blir det extra tjusigt med flygande granna banér och blodröda skymningar över slagen.

Men hans styrka ligger i att fokusera den lilla människan i den vilda stormen. Det gör KAGEMUSHA till en stor film." Lasse Bergström i Expressen

"Man kan förstå att Kurosawa fascinerats av ämnet, eftersom här finns möjligheter att diskutera såväl begreppet sanning som självförverkligandets problem.

Tyvärr lyckas nu inte Kurosawa med någon större tydlighet föra fram dessa ämnen, utan filmen fastnar alltför mycket bland de marscherande och säkert mycket tidstroget klädda trupperna och de långa överläggningarna mellan styckets olika ledare. Det blir kort sagt väl mycket av både marscherande trupper och diskuterande ledare för att spökgeneralen själv skall få plats med sina problem.

Kurosawa har, när han nu äntligen fått göra en film på hemmaplan, möjligen försökt tillfredsställa såväl den japanska publiken som sina amerikanska medproducenter och velat åstadkomma en film som på samma gång skall vara bataljmålning och personstudie med mytologiska undertoner.

Tyvärr har detta vågade tilltag inte lyckats utan KAGEMUSHA -- SPÖKGENERALEN blir en film som, om man jämför med vad Kurosawa tidigare åstadkommit, framstår som både ytlig och spänningslös trots sitt avancerade kameraarbete, sina många krigsscener och sin vad gäller antalet inblandade komplicerade intrig." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Inspelning

Japan (6 månaders inspelning) 1979 1979
Hokkaido

Visningar

Sverigepremiär 1980-10-30 Ritz Stockholm Sverige 159 min
TV-visning 1999-08-05 TV4 Sverige
Urpremiär 1980-04-23 Japan 179 min
Dvd-release 2012-09-19 Sverige

Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Färg papper 6
Dia 8
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?