Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel La città delle donne
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1980-12-25

Medverkande

Anna Prucnal
hustrun

Bernice Stegers
damen på tåget

Donatella Damiani
soubretten

Iole Silvani
motorcyklisten

Ettore Manni
doktor Katzone

Visa alla medverkande

Handling

Under en tågfärd försöker Snaporaz utföra ett samlag på toaletten med en okänd kvinna. När hon stiger av följer han efter henne. Det visar sig snart att han hamnar mitt i en...

Visa hela handlingen

Press

"Och vem utom Fellini kunde ha åstadkommit den osannolika hemma-hos-interiören hos den bedagade horbocken Katzone, vilket är italienska för det fryntliga substantivet kuk? Denne Katzone,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Marcello Mastroianni Snàporaz
Anna Prucnal hustrun
Bernice Stegers damen på tåget
Donatella Damiani soubretten
Iole Silvani motorcyklisten
Ettore Manni doktor Katzone
Fiammetta Baralla Onlio
Helene G Calzarelli feministen
Catherine Carrel kommendanten
Marcello Di Falco en slav
Silvana Fusacchia rullskridskoåkerskan
Gabriella Giorgelli fiskmånglerskan
Dominique Labourier
Stéphane Emilfork
Sylvie Mayer
Meerberger Nahyr feminister
Sibilla Sedat domaren
Alessandra Panelli hemmafrun
Loredana Solfizi feministen i svart hos Katzone
Rosaria Tafuri en soubrett
Carla Terlizzi Katzones 10000:de älskarinna
Katren Gebelein kvinnan i sjätte äktenskapet
Nadia Vasil feministen
Fiorella Molinari punktjejen
Sylvie Wacrenier feministen
Jill Lucas
Viviane Lucas tvillingarna

Bolag

Produktionsbolag Opera Film Produzione SRL.
Gaumont SA
Distributör i Sverige (35 mm) Minerva Film AB
Distributör i Sverige (DVD) Atlantic Film AB 2007

Handling

Under en tågfärd försöker Snaporaz utföra ett samlag på toaletten med en okänd kvinna. När hon stiger av följer han efter henne. Det visar sig snart att han hamnar mitt i en kvinnokongress och att kvinnan från tåget är kongressledaren. Kvinnomötet utmynnar i hatfyllda attacker på den stackars mannen med diverse häftiga talkörer. Snaporaz lyckas ta sig ifrån kongressen genom att lifta med en kvinnlig motorcyklist. Den grovhuggna kvinnan försöker sedan våldta honom i ett växthus. Snaporaz flyr vidare och hamnar hos en Don Juan-typ vid namn Katzone, vilken samlar bilder och ljud från alla kvinnor han har legat med. I ett enormt palats har han sina stora samlingar som rör sig om ca 10.000 kvinnobilder. Palatset är fyllt av phallossymboler och här upplever Snaporaz en fest som urartar till en orgie i kolossalformat. På väg därifrån råkar han ut för en massa nedknarkade tonårsflickor från pop- och punkåldern. Så småningom ställs han inför kvinnotribunalen som skall uttala sin dom över honom.

Censur / granskning

Censurnummer 121913
Datum 1980-12-04
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3805 meter


Tekniska fakta

Bildformat 2.35:1 (Technovision)
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 4044 meter
Längd i minuter 147 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Och vem utom Fellini kunde ha åstadkommit den osannolika hemma-hos-interiören hos den bedagade horbocken Katzone, vilket är italienska för det fryntliga substantivet kuk? Denne Katzone, som spelas av Ettore Manni och ser ut som renässanskorsningen av Svante Thureson och Gabriele D'Annunzio, lever i det palats han utformat till museum över sina rop strömmar ur högtalarna. Sexualiteten har multiplicerats till mängdlära.

I likhet med den Casanova som Fellini porträtterade för tre ås sen är Katzone en tragiker. Men avsnittet om honom är ett ironiskt och frustande mästerverk. Det förtjänar rentav, 5 plus, priset för bästa spark mot testiklarna.

Småningom, innan kvinnotribunalen uttalat sin dom och huvudpersonen och sexualmaskinen Snaporaz hejdats av det driftstopp som kallas impotens, möter Mastroianni sin ungdoms hjältar. Mae West dignar under de tunga ögonlocken. Halvan lipar, Helan viftar med sin slips. Och när Mastroianni uppför sin hyllningsdans till Fred Astaire artar den sig till en hemslöjdad gudomlighet.

Bildverket KVINNOSTADEN erbjuder naturligtvis, som ersättning för analyserna, några saftiga biffar för våra kvarlevande freudianska teckentydare. För alla andra räcker det att tillägna sig filmen sådan den är; med sina häxskogar och sin italienska hedendom, sina narkotiska berusningseffekter, sin hänsynslösa generositet i själva penselföringen.

Slösaktigare film än så här görs faktiskt inte i det snåla 80-talet. I varje fall inte norr om den Apenninska halvö som är Fellinis kaotiska och ostädade hem på jorden." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Fellini är en reaktionär manschauvinist av värsta sort har somliga italienska feministgrupper utropat, och sårat rasat mot KVINNOSTADEN. Hans mera jämnåriga bröder i eländet har kallat honom bitter.

Fellini bitter? Åja, om bitterhet kan förväxlas med självinsikt. Manschauvinist? Javisst! Men en ovanligt humoristisk och självutlämnande sådan.

KVINNOSTADEN är i långa stycken grov och underhållande, en freudiansk fars som tycks vandra runt i detta kvinnofrigörelsens tidevarv, ömsom barnsligt förvirrad och förtjust, ömsom hotad intill liv och lem.

Och underligt vore det annars: ty vad är en kvinnofrigörelse värd som inte utmanar och hotar manssamhället?" Eva af Geijerstam i Dagens Nyheter

"Det avsnitt som fått de italienska kvinnorna att vässa knivarna finns i inledningen och utspelar sig på en kvinnokongress, där Snaporaz råkar hamna, som en faun efter en misslyckad eftermiddagsjakt.

Här spelas den italienska kvinnorollen upp på flera maneger och ryms det någon kritik i Fellinis föreställning så finns den att hämta i filmens spegelvändningar av könsrollerna; den nya kvinnan blir tröttsam först när hon försöker överta de sämre maskulina attityderna.

Det verkar inte speciellt kontroversiellt och blir det än mindre då det visar sig att Fellini inte alls är på angreppshumör; hans skildring av Snaporaz och hans irrfärder hamnar så småningom i minnets nostalgiska berg och dalbana, där mannen är mycket liten och beroende av kvinnan, som är stor och stark och moderlig som en maskulin religion.

Om detta handlar Federico Fellinis KVINNOSTADEN som är en fantastisk film gjord med stor kärlek och bara en liten smula fruktan." Lasse Bergström i Expressen

"Att attackera KVINNOSTADEN för att den gör sig lustig på feminister och radikala kvinnors bekostnad är knappast motiverat med tanke på hur mycket annat Fellini riktar sin satir emot. Bland annat förekommer här en ovanligt storvulen Don Juan, som har alla erövringar fotograferade och med röstprov på väggarna i sitt "vardagsrum".

Nej, då är det i så fall bättre att angripa Fellini för hans cirkusartade barnsligheter, hans brist på analys, förmåga och vilja att förstå i stället för att sätta allt i bur och visa upp det och sina egna puerila sexualdrömmar för publik.

Men så här är nu en gång Fellini och så här ser hans filmer ut även om han numer tuggar om väl mycket, upprepar sig och långa stunder går på ren tomgång. De som trots dessa varningar vill tillbringa 140 minuter i Kvinnostaden -- ha det så trevligt och mycket nöje!" Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1980-12-25 Cinema Göteborg Sverige 139 min
1980-12-25 Röda Kvarn Stockholm Sverige 139 min
Urpremiär 1980-03-28 Rom Italien 147 min
Dvd-release 2007-10-13 Sverige
Cinemateksvisning 2018-05-12 Filmhuset Stockholm Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3796


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3788


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Italienska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 5
Färg papper 12
Dia 7
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?