Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel Prova d'orchestra
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1980-03-17

Medverkande

Balduin Baas
dirigenten

Clara Colosimo
harpisten

Elisabeth Labi
pianisten

Ronaldo Bonacchi
fagottspelaren

Giovanni Javarone
bastubaspelaren

Visa alla medverkande

Handling

En orkester har samlats till repetition i en kyrka. Ett TV-team är på plats för att intervjua musikerna. Dirigenten, en tysk, är inte nöjd med vad orkestern presterar och repetitionen...

Visa hela handlingen

Press

"ORKESTERREPETITIONEN låter, även med Fellinis verbala måttsystem, som en pratsjuk film. Å andra sidan: att be en klyftig italienare prata mindre är som att be sebran borsta av sig...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Medverkande

Balduin Baas dirigenten
Clara Colosimo harpisten
Elisabeth Labi pianisten
Ronaldo Bonacchi fagottspelaren
Ferdinando Villella cellisten
Giovanni Javarone bastubaspelaren
David Mauhsell förste violinisten
Francesco Aluigi andre violinisten
Andy Miller oboisten
Sibyl Mostert flöjtisten
Franco Mazzieri trumpetaren
Daniele Pagani trombonisten
Luigi Uzzo violinisten
Cesare Martignoni klarinettisten
Claudio Ciocca fackföreningsmannen
Angelica Hansen
Heinz Kreuger extra violinister
Umberto Zuanelli kopisten
Filippo Trincia föreståndaren
Federico Fellini intervjuarens röst

Bolag

Handling

En orkester har samlats till repetition i en kyrka. Ett TV-team är på plats för att intervjua musikerna. Dirigenten, en tysk, är inte nöjd med vad orkestern presterar och repetitionen avbryts. När den skall återupptas igen vill inte musikerna samarbeta, de hetsar upp sig allt mer emot dirigenten, de grälar, ropar slagord, klottrar på väggarna osv. Stämningen blir alltmer tumultartad.

Censur / granskning

Censurnummer 121072
Datum 1980-02-27
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 1975 meter
Kommentar Aktindelning: 615-600-540-220 = 1975 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Färg
Färgsystem Technicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1965 meter
Längd i minuter 72 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"ORKESTERREPETITIONEN låter, även med Fellinis verbala måttsystem, som en pratsjuk film. Å andra sidan: att be en klyftig italienare prata mindre är som att be sebran borsta av sig ränderna. Fellinis prat är dessutom funktionellt och oumbärligt. Hans kaos är pratets kaos, liksom den italienska politikens kaos är det. Vilket han för dagen, med pratets hjälp, åtagit sig att bevisa.

Visst kan man, om man är böjd för reservationer, sitta och efterlysa en annan och mångtydigare trolldom. Visst kan man också tycka att infallet att stänga in Fellini i en kyrklig etta är som att spela Verdi i en tändsticksask.

Men varför tycka det? Vad Fellini ger oss, i det enda befintliga rummet, är ett anarkistiskt överdåd som stundtals erinrar om Bunuels VIRIDIANA. Hans rörlighet kringskärs inte av takhöjder eller kvadratmetrar. Hans fantasi är ingenting som låter sig kuperas utan vidare." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Det hela verkar avlyssnat ur verkligheten, och förmodligen är inte heller bilden av det missnöjda orkestergänget som en lite bråkig och vanartig skolklass hämtad ur luften.

Svårare är det att följa Fellini när han gör filmen till en politisk fabel, där konstnärlig demokrati utsätts för en våldsam karikatyr och där musikernas uppror liknar förskrämda vrångbilder av den politiska vänstern.

Det är inte obegripligt att den kallats reaktionär, även om Fellini för jämviktens skull demonstrerar att dirigenten kan förvandlas till en vrålande Hitlerröst.

Men en frodig Fellinifabulering kring musikens sällsamma värld är det med undergångsvisionen effektfullt iscensatt i en gammal kyrka i ett mullrande rivningskvarter som gör historien full av övertoner och anspelningar.

Den liknar naturligtvis inget annat. Så ett besök är närmast självklart!" Hanserik Hjertén i Dagens Nyheter

"Storheten i ORKESTERREPETITIONEN ligger i sättet att berätta. Tempot och effekterna gör den till en nervpirrande thriller, generöst spetsad med härlig, burlesk komik. De många porträtten av människor-musiker-instrument är träffsäkert tecknade, med lika delar kärlek och satir.

Och avsikten? Här handlar det om en kuslig genialitet som jag inte trott Fellini om. Budskapet överlåter han med bister demoni till dig själv, käre biobesökare. Om det bor en aldrig så liten fascist i dig, så lär den krypa fram efter denna film.

Det handlar dessvärre om oss och om behovet av personligt medvetande. Nu och i framtiden." Camilla Lundberg i Expressen

"Dirigenten, som på slutet bryter ut på Hitlertyska, är en man som egentligen inte bryr sig om sin orkester, han samlar i stället på hus och har ett antal världen runt. Han bryr sig inte mer om musik än sina orkestermedlemmar men har i motsats till de övriga ändå förmågan att leda och det säger Fellini behövs i dagens Italien. Möjligen därför att ORKESTERREPITITIONEN i sin fabellika form naturligtvis inte är en särdeles klar film vad gäller det politiska ställningstagandet utan mer ett konstaterande av läget av en man, som måste besväras av egna divaproplem.

För att undvika känslan av att ORKESTERREPETITIONEN är en reaktionär film skall man kanske inskränka sig till att se den som en berättelse om en orkester i upplösning." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1980-03-17 Filmstaden Stockholm Sverige 73 min
1980-03-17 Sture Stockholm Sverige 73 min
Urpremiär 1979-02-22 Italien 72 min
Cinemateksvisning 2019-01-21 Filmhuset Stockholm Sverige

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1968


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1974


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1974


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Språk Italienska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 18
Färg papper 8
Dia 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?