Innehållsförteckning

  • Visningar
  • Musikstycken
  • Utmärkelser
  • Relaterade filmer
  • Ämnesord
Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel L'empire de la passion
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1980-02-15

Medverkande

Tatsuya Fuji
Toyoji Tanaka

Takahiro Tamura
Gisaburo Tsukada, Sekis man

Takuzo Kawatani
kommissarie Jugoro Hotta

Akiko Koyama
jordägarens mor

Taiji Tonoyama
Toichiro, kallas Tsun-To

Visa alla medverkande

Handling

En berättelse om kärlek och död i Japan 1895. Offret är en åldrande rikshadragare, gift med en ung och vacker kvinna. Varje kväll badar hon honom, ger honom massage och bjuder på det...

Visa hela handlingen

Press

"Oshimas film är lika pedantiskt hopskruvad som de japanska bilarna. Inte en mutter som skevar, inte en andhämtning som inte stämmer, inte en interiör eller ett landskap som inte avlockas...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Samproduktionstitel
Svensk premiärtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Förlageförfattare
Elektriker
Dekor
Kläder
Ljudläggning

Medverkande

Kazuko Yoshiyuki Seki
Tatsuya Fuji Toyoji Tanaka
Takahiro Tamura Gisaburo Tsukada, Sekis man
Takuzo Kawatani kommissarie Jugoro Hotta
Akiko Koyama jordägarens mor
Taiji Tonoyama Toichiro, kallas Tsun-To
Sumie Sasaki Odame, Tsun-Tos syster/berättaren
Eizo Kitamura specerihandlaren
Masami Hasegawa Oshin
Kenzo Kawarazaki jordägaren
Takaaki Sugiura Denzo
Hiroko Isayama jordägarens hustru
Kei Sato sångaren vid bröllopet
Kanae Kobayashi Omoyo, Tsun-Tos faster

Bolag

Produktionsbolag Argos Films SA
Oshima Productions
Finansiär Shibata Organization Inc. (coordination générale)
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (DVD) Atlantic Film AB 2006

Handling

En berättelse om kärlek och död i Japan 1895. Offret är en åldrande rikshadragare, gift med en ung och vacker kvinna. Varje kväll badar hon honom, ger honom massage och bjuder på det trösterika sakébrännvinet. Älskaren är en ung man som nyligen lämnat militärtjänsten. Han förblindas av en egendomlig, oväntad passion. Med hjälp av kvinnan dödar han mannen. Därefter kastar paret kroppen i en sinad brunn. Tre år går. Brottet är inte glömt, det förföljer alltjämt det älskande paret. De två har blivit slavar under passionen, för dem finns ingen lycka, blott ett inferno. Offrets olyckliga vålnad visar sig för kvinnan och i bybornas drömmar. Så småningom väcks misstanken om brott, rykten sprids och en polisman börjar undersöka fallet. Älskaren dras varje dag till brunnen, där han försöker dölja spåren av sin gärning under en hög döda löv. De älskande är fångade i ett brott, som gör det omöjligt för dem att undfly sina egna plågor eller den mänskliga rättvisan. Men ända till det definitiva slutet kommer deras passion att glöda, sällsynt och intensiv, oemotståndlig, en utmaning mot alla lagar . . .

Censur / granskning

Censurnummer 119847
Datum 1979-01-22
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2885 meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudsystem Optisk mono
Färgsystem Eastman Color
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2885 meter
Längd i minuter 105 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

"Oshimas film är lika pedantiskt hopskruvad som de japanska bilarna. Inte en mutter som skevar, inte en andhämtning som inte stämmer, inte en interiör eller ett landskap som inte avlockas sina geometriska och atmosfäriska egenvärden. Bygget är hållbart och fungerar; just som bygge. Estetiken har blivit precision och vice versa.

Men någon egentlig dramatisk flamma är det svårt att tala om. Vill ni ha ledsamt under majestätiskt sköna former så ligger nog det här blodsbröllopet idealet snubblande nära." Jurgen Schildt i Aftonbladet

"Bilderna är svindlande vackra både när de utforskar kroppens och naturens landskap. Över de dimslöjade skogarna skriker fåglar sin egen ödesmättade dialog.

Oshima har en sällsam förmåga att finna bilder, och när det gäller att skildra det morbida dröjer han vid helt andra saker än en västerländsk regissör skulle göra.

En av de saker som man måste ställa om sin mottaglighet för att acceptera, är de abrupta övergångarna mellan den utstuderade självbehärskningen, lågmäldheten, antydningarna, till den eruptiva våldsamheten i känslor, ord och handling.

Är man intresserad av att nära nog bokstavligt dyka ner i passionernas djupa brunnar för att gräva fram dess styrmekanismer ur sörjan på botten, kan det vara värt att våga ett försök här." Nils-Erik Ekstrand i Dagens Nyheter

"För några år sedan såg vi SINNENAS RIKE -- en omstridd berättelse om kärlek till döds.

I PASSIONERNAS RIKE berättar Nagisa Oshima fortfarande om kärlek till döds. Men nu är formen mera traditionell och mindre utmanande.

Oshima har inte förlorat på stilbytet. Genom att lyfta blicken från kärleksbädden har han fått perspektiv och överblick.

För Oshima är den erotiska naturkraften ohejdbar. I dess spår följer förkrossande skuld och oundviklig död.

PASSIONERNAS RIKE är grym och vacker och den är obönhörlig i sin konsekvens, väl avvägd som ett klassiskt ödesdrama." Bernt Eklund i Expressen

"PASSIONERNAS RIKE är liksom Oshimas förra en film om besatthet men en besatthet som är mer själslig än kroppslig och även om naturen och människornas brott mot den spelar en stor roll så är det en berättelse om människornas innersta och hur kärleken tvingas klä sig i en brutal skepnad, en intensiv och grymt vacker film från ett land som numera har alltför få intressanta regissörer." Hans Schiller i Svenska Dagbladet

Visningar

Sverigepremiär 1980-02-15 Filmstaden 11 Stockholm 105 min
Urpremiär 1978-09-06 Paris Frankrike 108 min
Dvd-release 2006-12-27 Sverige (utgiven i samlingen "Sinnenas rike & Passionernas rike")
Video on Demand-release (VOD) 2018-03-14

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare.

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper 10
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?